Стиль шеббі-шик в інтер'єрі

Чи траплялося вам зустрічати інтер'єр, схожий на Прованс, але, у той же час, що відрізняється від цього популярного французького сільського стилю якимись невловимими аристократичністю та витонченістю? Якщо так, то ви розумієте, про який стиль інтер'єру ми хочемо вам сьогодні розповісти. Йтиметься про дизайн приміщень у стилі Шеббі-шик.

З першого погляду Шеббі шик справді дуже нагадує такі стилі інтер'єру, як французький Прованс. Однак відмінності принципові.

Стиль кантрі (а Прованс - це і є французьке кантрі) складався історично: в сільській місцевості будинок разом з добротними, зазвичай дерев'яними меблями, переходив у спадок від діда до батька та від батька до сина.

Якісь предмети зникали, щось купувалося чи діставалося від інших родичів...

А оскільки сільські жителі були людьми заможними, хоча й не дуже багатими, то між красою та надійністю вони віддавали перевагу останній.

Тому особливих прикрас або дорогого оздоблення на меблях в стилі Прованс немає.

Інша справа Шеббі шик! Для початку трохи історії. Шеббі-шик (shabby chic) ​​- один з найбільш «молодих» стилів інтер'єру.

Він з'явився всього лиш трохи більше 30-ти років тому, а родоначальницею та ідейної натхненницею Шеббі шику стала англійка Рейчел Ешвел (Rachel Ashwell). Свого часу Рейчел отримала чудову освіту, та й манірне англійське виховання позначилося на тому, як ця творча жінка сприймала навколишній світ. Для неї було мало придбати готову річ масового фабричного виробництва.

Рейчел тяжіла до вишуканих старовинних предметів і шукала їх на блошиних ринках і в антикварних крамничках. Певна річ, такі меблі та предмети інтер'єру вимагали реставрації, чим Рейчел і займалася з величезним задоволенням і властивим їй тонким смаком. Переображені предмети меблів і аксесуари викликали фурор спочатку серед її знайомих, а потім і в мережі Інтернет, куди Рейчел Ешвел почала виставляти світлини готових виробів.

Замовлення на придбання таких меблів посипалися один за одним. Рейчел почала проводити майстер-класи та навчати інших людей, як створити інтер'єр в стилі, який вона назвала «Шеббі-шик». З легкої руки новоспеченого дизайнера Шеббі шик в одну мить завоював не лише Європу, але й Америку. «Потертий шик» (а саме так перекладається з англійської мови назва стилю) дуже швидко виділився в цілий напрямок, активно використовується дизайнерами інтер'єру і в наші дні.

У чому полягають відмітні характеристики стилю Шеббі-шик?

На перше місце ставиться краса антикварних речей, тому для створення інтер'єру Шеббі шик потрібно використовувати найдорожчі предмети з тих, які ви можете собі дозволити.

Це правило стосується як меблів, так і елементів декору: кришталеві люстри, старовинний годинник і аксесуари ручної роботи будуть дуже доречними в приміщенні, оформленому в такому стилі.

Столи та комоди, секретери та трюмо з натурального дерева, що дісталися ще від бабусі, переживають друге народження. Меблі відновлюється за допомогою сучасних технологій, але при цьому жодним чином не втрачають свого характеру. Це якраз той випадок, коли потертості, тріщини та інші ознаки зношеності цінуються на вагу золота!

Природно, всі меблі в стилі Шеббі-шик - це речі «з багатих будинків», що свого часу служили аристократам або представникам забезпеченої буржуазії.

Як то кажуть, «бабуся бабусі - велика різниця», і комод, що дістався у спадок від родичів з провінції кардинально відрізнятиметься від комода, що підходить під опис меблів в стилі Шеббі-шик. У першому випадку - це найпростіша, якісна та надійна конструкція, що прослужить ще не одному поколінню сім'ї. Інший варіант - це аристократизм і багатство, що в силу поважного віку дещо втратили свій зовнішній лиск.

Якщо розглядати кольорову гаму стилів Прованс і Шеббі шик - то й тут можна знайти цілий перелік відмінностей. Основна палітра обох напрямків приблизно однакова: пастельні тони, світлі фарби, велика кількість білого кольору. Але в Провансі охоче припускається використання інших насичених відтінків.

Особливою популярністю тут користується вся морська палітра, що не дивно для регіону, розташованого на Лазурному березі. Кольори моря від смарагдового до блакитного, а також колір настільки улюбленої у французькому селі лаванди обов'язково будуть присутніми в інтер'єр в стилі Прованс.

Шеббі-шик - це більше стриманості в колірному виконанні. Крім основного світлого тону тут можна побачити ніжно-рожевий і ніжно-блакитний декор, але його буде зовсім небагато. Зате меблі цього стилю, швидше за все, буде прикрашено позолотою та фігурними бронзовими ручками, чого ніколи не буде в простому сільському Провансі.

Кардинально відрізняється і орнамент, що використовується в обох стилях. Для Провансу характерніший дрібний квітковий малюнок, найчастіше із зображенням все тієї ж улюбленої лаванди. Шеббі-шик - це троянда, квітка королів та імператорів. Троянд в інтер'єрі в стилі Шеббі-шик багато не буває. Візерунок на посуді, зображення на картинах, постільна білизна та домашній текстиль, великі вази з живими букетами - все це характерні риси інтер'єру від Рейчел Ешвел.

У якості декору в Шеббі шик широко застосовуються всілякі статуетки янголят і витончені скульптурні композиції в давньогрецькому стилі. Взагалі, тема ангелів і класичних скульптур - одна з провідних у цьому напрямку дизайну. Ангели в Шеббі шик присутні практично всюди, від ліпнини на стелі та стінах до вензелів на текстилі. Ось чого ви тут точно не зустрінете, так це малюнків із зображенням тварин або натюрмортів з овочів і фруктів, що так часто присутні в Провансі.

На останок зауважимо, що Шеббі шик - це, перш за все, жіночий інтер'єр. Він чудово пасуватиме для їдальні та вітальні, створюючи атмосферу домашнього затишку та благородної розкоші. Добре виглядатиме спальня в цьому стилі, адже в кожному елементі інтер'єру тут відчувається жіноча рука та чудовий смак господині. Прекрасний варіант використання Шеббі шику - кімната молодої дівчини, де пануватиме світлий, легкий та дуже романтичний настрій.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12639
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4355
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3305
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3041