Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей.

Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи не всі батьки, що бажають мати більше однієї дитини. Йдеться про сім'ї, де на світ з'явилися син і донька - класичний варіант повноцінної сім'ї в її традиційному розумінні.

Різностатеві діти - це водночас щастя та складнощі. Як двом протилежним світам ужитися на одному просторі, гармонійно співіснувати та не заважати одне одному? Як грамотно організувати інтер'єр, щоб у кожного з дітей була своя особиста територія, але при цьому щоб кімната не здавалася приміщенням, куди предмети меблів і декору потрапили абсолютно випадково?

І найголовніше запитання - дорослішання, в тому числі й статеве. Як безболісно вирішити це питання для кожного з дітей?

Розділимо нашу статтю на три частини:

  • Дитяча кімната для різностатевих дітей одного віку.
  • Дитяча кімната для різностатевих дітей різного віку.
  • Визначені права та обов'язки дітей у своїй кімнаті.

Дитяча кімната для різностатевих дітей одного віку

Питання, як завжди, у віці. В дитинстві діти, вік яких не надто відрізняється (різниця максимум на 2-3 роки), як правило, дуже близькі між собою. Поки син і донька ще маленькі, цілком можна обійтися і без поділу кімнати на зони. Малюки різних статей чудово уживаються в одній спальній кімнаті в дитячому саду, тому для них і вдома спільне приміщення не створюватиме незручностей. Навпаки, діти дошкільного та молодшого шкільного віку почуватимуться затишніше, якщо поруч знаходитиметься рідний брат або сестра.

Для меблювання дитячої кімнати для різностатевих малюків ви можете використовувати двоярусну ліжко. Вибір спального місця - хто з дітей спатиме нагорі, а хто - внизу - слід ретельно продумати. Буде краще, якщо спокійніший за темпераментом малюк розміститься нагорі, а рухливіший і активніший - на нижньому ярусі. Якщо діти не надто різні за характером, то боротьбу за улюблений верхній ярус можна обставити в ігровій формі. Влаштуйте щотижневе змагання, наприклад, з прибирання кімнати, в якому переможець отримає право спати нагорі.

Звичайно, неодмінно потрібно подбати про безпеку ліжка на другому ярусі, обладнавши спальне місце бортиками, а сходи - поручнями. Так ви застрахуєте вашого малюка від випадкових травм під час сну та підйому на верхній ярус.

У кімнатах з обмеженою площею замість двох'ярусної ліжка можна використовувати ліжковий блок, що включає в себе гардеробну шафу, стелажі для книг, письмовий стіл. Друге спальне місце можна розташувати під кутом 90 градусів до ліжкового блоку, і таким чином створити дітям спільну спальну зону. За допомогою цього прийому ви вирішите одразу два завдання: функціонально використовуєте весь простір кімнати, задіявши вільний кут, і не розведете дітей по різні боки, забезпечивши їм психологічний комфорт під час сну.

У наступному віці (8-12 років) відбувається дорослішання, і дітям дуже важливо надати можливість позначити свою територію. Тут вам доведеться купувати два окремі ліжка і розділяти простір за допомогою меблів або ширм.

Ідеальний варіант - розмістити спальні місця дітей у протилежних боках кімнати, виділивши зону для хлопчика та дівчинки відповідною колірною гамою чи аксесуарами.

Не варто забувати про те, що приміщення все одно залишається єдиним, тому не треба занадто захоплюватися контрастними відтінками. Зупиніться на одному нейтральному спільному кольорі для інтер'єру дитячої кімнати, а поділ на зони здійсніть за допомогою двох додаткових кольорів, обраних вашими дітьми.

Хороше рішення для зонування простору в кімнаті дорослих дітей - застосування шафи-перегородки чи стелажа. Якщо розмір приміщення дозволяє, ви можете розмістити два ліжка уздовж однієї із стін, а між ними поставити перегородку. Цей прийом допоможе вам створити два відокремлених куточка, де кожен з дітей зможе побути наодинці зі своїми думками та почуттями. Поставте уздовж протилежної стіни робочі столи та гардеробну шафу, завершивши меблювання дитячої кімнати всіма необхідними елементами.

Дитяча кімната для різностатевих дітей різного віку

Різностатеві діти різного віку - найскладніший варіант для дизайнерів інтер'єру та меблевиків. Об'єднати в одному невеликому приміщенні два кардинально різні стилі та спробувати вирішити всі функціональні завдання - справа не з легких. Однак турбуватися не потрібно, адже при продуманому підході та правильної організації простору кожен з дітей отримає ту кімнату, про яку мріяв.

При виборі стилю інтер'єру слід порадитися зі старшою дитиною та врахувати її побажання. Так ви підкреслите свою повагу до думки дорослішої дитини, а натомість вкажете, що розраховуєте на його допомогу в догляді за молодшим братом чи сестрою. Обставте кімнату «дорослими» меблями, подбайте про зручну та ергономічну робочу зону, адже підлітки по кілька годин поспіль займаються виконанням домашніх завдань у школі.

Для того, аби порадувати молодшу дитину, достатньо буде придбати для неї ліжко з дитячої тематичної колекції меблів - машинку для хлопчика чи ліжечко принцеси для дівчинки. Біля ліжка поставте маленького столика, де малюк зможе займатися улюбленою справою: малювати, ліпити, грати в настільні ігри. Спостерігаючи за старшим, малюк почне привчатися до посидючості та дисципліни, які знадобляться йому у шкільному житті. У міру дорослішання малюка ліжко можна буде замінити на звичайне односпальне.

Гардеробна шафа в дитячій кімнаті для двох різностатевих дітей має бути місткою та функціональною. Чудове рішення - шафа-купе до стелі, з поділом на дві частини для кожного з дітей. Такі шафи максимально ефективні з точки зору використання простору. У нижній частині шафи можна спроектувати об'ємні ящики для іграшок, спортивного інвентарю та інших речей. Взагалі, намагайтеся використовувати якомога більше закритих шаф. Це дозволить приховати від сторонніх очей масу «дуже цінного» мотлоху, який має властивість накопичуватися в дитячих, і підтримувати лад в приміщенні.

Визначені права, обов'язки кожної дитини у своїй кімнаті

Коли разом живуть двоє дітей однієї статі, питання статевого дозрівання вирішуються легше. Діти не соромляться один одного при переодяганні, переживають однакові процеси дорослішання, і навіть друзі до них приходять однієї статі.

Набагато складнішою є ситуація для різностатевих дітей. Тут все залежатиме від мудрості батьків. Для дітей від молодшого шкільного віку та старших потрібно обумовити певні правила співіснування. Наприклад, на прохання одного з дітей залишити його наодинці в кімнаті для переодягання другий має вийти на обумовлений час, наприклад, на 15 хвилин. А потім і другій дитині має бути надана така можливість.

Є ще один нюанс: друзі ваших дітей або взагалі не мають приходити в їхню спільну кімнату, або ж приходитимуть лише за попереднім узгодженням на обумовлений час. Чому так? Просто уявіть собі емоції 12-річної дівчинки, в кімнаті якої 16-річні хлопчики - друзі її брата голосно грають в комп'ютерні іграшки. Чи, навпаки, 15-річний хлопець готується до вступу, а навколо нього носяться четверо 9-річніх дівчаток і грають в принцес.

Лише мудра та виважена поведінка батьків дозволить позбутися великих проблем в такій ситуації.

Переконайтеся, що ви прочитали всі частини нашої публікації про дитячі для двох дітей:

  • Дитяча кімната для двох хлопчиків
  • Дитяча кімната для двох дітей - дві дівчинки

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12605
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3288
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3023
Pantone назвала колір 2020 року, і це - бірюзовий! Як правильно використовувати бірюзовий колір в інтер'єрі?

Ми знаходимося на порозі нового десятиліття. Яким воно буде - сказати не можемо, знаємо лише одне - попереду нас чекає безліч цікавих подій! Наприклад, NASA в 2020 починає роботу з освоєння Марса. У Саудівській Аравії планують закінчити будівництво вежі Крик Харбор в Дубаї. Це буде найвища у світ ...

2905