Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду, і все буде добре.

З іншого боку, не дарма ж кажуть «туга зелена». Справа в тому, що зелений колір діє на психіку людини седативно, тобто заспокійливо. І надлишок зеленого, особливо якщо вибраний неправильний відтінок, може викликати повне небажання щось робити, занепад сил.

Тому давайте розберемося, які саме відтінки зеленого кольору і в яких поєднаннях краще використовувати при оформленні кухні.

Дизайн кухні в зеленому кольорі. Відтінки та поєднання кольорів

У житлових приміщеннях психологи рекомендують використовувати світлі відтінки зеленого кольору. Найпопулярніший варіант - салатовий. Але не забувайте, що крім нього ще є колір спаржі, яскраво-зелений, сіро-зелений, шартрез, смарагдова зелень, лайм, колір моху, зелений чай... Все це - різні відтінки зеленого кольору, які мають щось спільне. Вони – світліші від базового зеленого кольору.

Для зручності далі в статті ми будемо говорити «салатовий колір», маючи на увазі під цим всі ясно-зелені відтінки.

Салатовий колір дуже хороший для оформлення кухні. Він буде піднімати вам настрій, заряджати енергією, сприяти спілкуванню між членами сім'ї. Адже в більшості сімей кухня - не тільки місце приготування їжі, але й місце наших сніданків / обідів / вечерь. А коли ще спілкуватися з рідними, як не за приємною трапезою?

Кухня Софія (Sofia) від MERX - чудовий приклад використання зеленого кольору в класичному інтер'єрі

Салатовий колір в оформленні кухні можна використовувати кількома способами: салатові меблі (кухонний гарнітур), салатові стіни (повністю або тільки одна акцентна стіна, сюди ж віднесемо кухонний фартух з салатової плитки), салатові аксесуари (посуд, меблеві дрібниці і навіть штори).

Давайте розберемо кожну з ситуацій. А разом з цим - як поводиться салатовий колір в поєднанні з іншими кольорами та в різних стилях.

Так, потрібно відзначити, що, коли ми говоримо про поєднання кольорів на кухні, це зовсім не обов'язково саме комбінація двох кольорів кухонних фасадів. Хоча це, дійсно, найпоширеніше рішення. Це ще й комбінація кухонних секцій і стільниці і, звичайно, поєднання меблів і оздоблювальних матеріалів.

Кухня Моніка (Monica) від MERX - салатові фасади кухонних меблів приносять у приміщення яскравості, а їхнє поєднання з кількома відтінками сірого кольору роблять інтер'єр глибоким і вишуканим

Біло-зелена кухня

Одна з найбільш поширених комбінацій - це поєднання салатового (світло-зеленого) та білого кольорів. Дуже яскраве поєднання, що піднімає настрій. Доречне в кухнях сучасної стилістики. Добре виглядає в глянцевих фасадах.

А як же класика? У класичних інтер'єрах світло-зелений колір в поєднанні з білим теж дуже доречний. Правда, в цьому випадку світло-зелений колір варто вибирати неяскравого відтінку: не салатовий або лайм, а, наприклад, відтінок «зелений чай».

З усіх варіантів класики в цьому випадку краще орієнтуватися на стилістику Провансу: фільончасті фасади, ніжний квітковий малюнок. Таку кухню добре доповнять штори в біло-зелену клітку, оформлені мереживом Рішельє.

Кухня Вінтаж (Vintage) від MERX - атмосфера Провансу у вашій кухні

Чорно-зелена кухня

У кухнях салатовий і чорний кольори поєднують досить часто. Але таке поєднання кольорів досить агресивне. Тому, якщо вам подобається чорно-зелена кухня, додайте в інтер'єр ще кілька кольорів. Найкраще, білий - він зробить ваше приміщення більш легким, просторим, і кавовий або сірий кольори. Вони пом'якшать контраст чорного і зеленого. І кухня відразу ж буде виглядати більш стильно.

Помаранчевий, жовтий або рожевий кольори в цьому випадку краще не використовувати. Вони не згладять, а, навпаки, посилять контраст чорного і зеленого. Настільки яскравий інтер'єр, можливо, буде цікавий і доречний в кафе або в нічному клубі. Але для кухні, де ми не тільки снідаємо, а й вечеряємо, це - занадто активне поєднання кольорів. Ви не зможете розслабитися ввечері в оформленому таким чином приміщенні.

Потрібно відзначити, що поєднання чорного і зеленого кольорів можливе тільки в кухнях сучасної стилістики. Для класичних кухонь краще пошукати інші колірні рішення.

Кухня Фієста (Fiesta) від MERX - приклад правильного поєднання чорного та зеленого кольорів у кухонному інтер'єрі. Білий і сірий кольори грамотно доповнюють композицію

Зелений колір і дерево. Оформляємо кухню в еко-стилі

Одне з найбільш вдалих поєднань для кухні - це салатовий (більшість світло-зелених відтінків) і натуральне дерево.

Еко-стиль, дуже популярний сьогодні напрямок дизайну інтер'єру, означає життя в природному середовищі. Стиль має на увазі використання натуральних матеріалів, але не тільки. Еко-стиль - це природність, природне середовище. А що більш природне та заспокійливе, ніж дерева, що м'яко шелестять листям над головою?

Ось-ось, тому поєднання салатового (листя) і натурального дерева (стовбур) так популярне в оформленні кухонь в еко-стилі. «Бежево-зелена кухня» і «коричнево-зелена кухня» - це саме кухні, виконані в еко-стилі. Бежево-зелена - якщо ви віддаєте перевагу натуральним відтінкам, і коричнево-зелена - якщо вам більше подобаються горіх, венге та зебрано.

Кухня П'ємонт (Piedmont) від MERX - ця кухня виглядала б дуже холодною, якби не підсвічування у шафах і теплий вершковий колір стін

Меблі, стіни чи вікна?

Дизайн зеленої кухні - це ж зовсім не обов'язково саме зелені меблі. Салатовий або будь-який інший світло-зелений відтінок можна використовувати не тільки в меблях, але й в оформленні стін, в тканинах, в аксесуарах. Адже у зеленого кольору є одна цікава особливість: він завжди притягує до себе увагу.

Якщо ви зупинились на кухонному гарнітурі зеленого кольору, ваші кухонні меблі будуть притягувати до себе увагу. Це - хороший ефект, якщо ви любите готувати і готові багато часу проводити саме на кухні.

Якщо приготування їжі не є вашим хобі, а, навпаки, дратує вас, візьміть меблі нейтральних тонів (наприклад, білий, шампань або натуральне дерево), а в салатових кольорах оформіть обідню зону, де у вас знаходяться стіл та стільці. Це можуть бути стіни, оббивка стільців або навіть килим на підлозі. В цьому випадку кухонні меблі будуть практично не помітні, а спілкування за столом з родиною або з друзями завжди хотітиметься продовжити.

До речі, цей ефект люблять використовувати в кафе і в ресторанах. Там, де обстановка ресторану виконана в салатових кольорах, клієнт проводить більше часу і, відповідно, середній чек виходить більший.

А якому саме відтінку світло-зеленого віддати перевагу? Чим світліший і холодніший буде колір, тим більшою буде здаватися ваша кухня. А у великих приміщеннях можна дозволити собі більш темні і насичені відтінки, приміщення буде затишнішим.

Кухня Арроганс (Arrogance) від MERX - стіна, облицьована керамічною плиткою кольору моху, салатові вази і столик, живі рослини в горщиках надають цій кухні особливої свіжості. Фасади кольору зебрано чудово вписуються в концепцію еко-стилю

Фартух для зеленої кухні. Зелений фартух для кухні

Кухонний фартух - тут потрібно визначитися, мова йде про кухонний фартух в зелену кухню, чи про кухонний фартух зеленого кольору. До кухонних меблів зеленого кольору краще вибирати кухонний фартух НЕ яскравих тонів. Наприклад, білий, кремовий, бежевий або сірий. А от зелений фартух стане «знаковою зоною» в кухнях нейтральних тонів.

В Інтернеті часто зустрічається порада доповнити зеленим фартухом чорно-білу кухню, але з таким рішенням потрібно бути обережнішим: може вийти дуже агресивне поєднання кольорів (ми про це вже говорили), яке підійде далеко не всім.

І якщо ви робите зелений кухонний фартух, то стіни вашої кухні не повинні бути зеленими. Інакше вся ефектність вашого кухонного фартуха пропаде.

Кухня Бельведер (Belveder) від MERX - салатові стіни створюють в цій кухні особливо весняний настрій

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12547
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4269
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

2988
Pantone назвала колір 2020 року, і це - бірюзовий! Як правильно використовувати бірюзовий колір в інтер'єрі?

Ми знаходимося на порозі нового десятиліття. Яким воно буде - сказати не можемо, знаємо лише одне - попереду нас чекає безліч цікавих подій! Наприклад, NASA в 2020 починає роботу з освоєння Марса. У Саудівській Аравії планують закінчити будівництво вежі Крик Харбор в Дубаї. Це буде найвища у світ ...

2883