Стиль орієнталізм в інтер'єрі. Частина 4. Схід, що не зовсім схід

Ви вже маєте уявлення про орієнтальні стилі. У попередніх статтях ми розглянули індійський, арабський та Далекосхідний напрямки орієнталізму. Це були основні страви. А тепер - десерт, без якого на сході аж ніяк!

Африканський стиль

Африка - це природний мінімалізм: прості форми, грубі фактури.

Африканський стиль найбільш екзотичний з усіх напрямків орієнталізму. Він динамічний і експресивний. Цей стиль покликаний не для створення атмосфери спокою. Його кричущий колорит заводить, надає сил і енергії.

Африка - найсонячніший континент, тому для цього стилю характерні виключно теплі тони. Колірна гамма повторює відтінки навколишнього світу - жовтий, помаранчевий, охра, бордовий, червоний, коричневий кольори. Стіни фарбують у відтінки глини та піску, випаленого грунту, сухої трави, густих джунглів; сміливо додають ебонітовий (це можуть полички), плями червоного, золотого, бурштинового кольору. На стінах - зображення африканських тварин: слонів, носорогів, буйволів, левів.

У цьому стилі немає холодних відтінків, тут навіть білий - обов'язково молочного відтінку. Від цього кімната в африканському стилі здається наповненою сонячним світлом.

Меблі навмисно примітивні, ваговиті, злегка неотесані та кустарні, ніби щойно з-під рук сільського майстра. «Африканські» акценти - невеликі табурети з натурального дерева з гострими, незашкуреними кутами, а також палиці - ритуальні атрибути африканських племен. У м'яких меблях для оббивки використовуються яскраві етнічні принти чи тканини, що імітують шкури тварин.

Прикрашають приміщення африканськими масками, дерев'яними мисками, фігурками жирафів і антилоп, статуетками богів, вазами з екзотичними квітами. Підвісні полки на канатах, бамбукові завіси, ротанговое крісло і пара циновок доповнять африканську фантазію.

Світильники - настінні, з ефектом живого вогню.

Цей стиль доречний в холодних країнах, де довго не видно сонця. Тоді африканський стиль допоможе черпати тепло з власного будинку. Створити «маленьку Африку» під силу кожному. Головне - не переборщити з аксесуарами, що можуть перетворити житлове приміщення на філію етнографічного музею.

Марокканський стиль

Марокканський стиль виник в епоху колоніальних завоювань і являє собою суміш європейських і північноафриканських традицій.

Дизайн інтер'єру в цьому стилі яскравий, але не можна сказати, що строкатий. Використовуються приглушені спокійні тони - білі стіни, темні вироби з дерева, чорні ковані або темні дерев'яні меблі.

На такому тлі чудово виглядає декор з використанням кількох яскравих, контрастних один до одного кольорів - ультрамариновий і теракотовий (традиційні кольори природних пігментів міста Маракеш), золотий і пурпуровий, бірюзовий і мідний... А ще перламутрові, бурштинові та латунні інкрустації, дрібна мозаїка з плитки.

Стіни не обклеюють - лише фарбують, а в холі та ванній облицьовують кахлем. Колір стін може бути в контрасті з різьбленим фризом на верхній частині стіни чи з декоративною різьбленою вставкою.

Причому тонове та колірне рішення може бути як схожими, так і контрастними. Наприклад - білі стіни та білий фриз, або сині стіни та білий декоративний фриз.

Високі стелі обшивають деревом, прикрашають різьбленням, розписом, або ж покривають блакиттю, імітуючи небосхил.

Використовується дуже багато ніш в кімнатах, в яких встановлюють світильники та закривають їх різьбленими чи кованими решітками (так звані, фальш-вікна) або розміщують свічки, книги, гравюри.

Високі, арочні двері прикрашають різьбленням, вікна оснащують віконницями чи обрамляють кованим «мереживом».

Меблі, переважно, з темного дерева (туя, ліванський кедр), різьблені з інкрустацією і перламутром. Серед обстановки - лавочки, скриньки, тумби, підставки для ніг. Ліжко - майже завжди під балдахіном.

На диванах і отоманки безліч барвистих подушок і валиків. Килими ручної роботи прикрашають підлогу та стіни. І обов'язково штори - плюшеві, парчеві, шовкові, з безліччю складок і китичок.

Ну і як же без аксесуарів? Латунні глечики та керамічні чаші, кальян, мідні підноси та чайники, фігурки тварин з теракоти, шкатулки з орнаментом, велика кількість світильників з вітражними вставками прикрашають приміщення.

Якщо вам хочеться створити затишок і внести витончену екзотику в інтер'єри свого будинку, ресторану, готелю - спробуйте використовувати марокканський стиль. Але пам'ятайте, що, як і з усім східним, тут головне - не переборщити.

Ну і на завершення теми орієнталізму - бонус, якого ви навіть не очікували тут побачити. Вишенька на торті. Це грецький стиль. Так-так! Він теж відноситься до орієнтальної групи.

Грецький стиль

Середземноморський колорит, свіжість моря, сонячні береги, плантації оливкових дерев, гори та живописні античні пейзажі - це Греція. Грецький стиль в інтер'єрі - це величаво, але помірно, виразно, але просто. Тут ви не побачите пишноти та розкошу, надмірності позолоти та яскравих фарб. При чому всі елементи виглядають дорого, але стримано та елегантно.

Багата історія Стародавньої Греції, значна культурна спадщина та яскраві стандарти краси досі знаходять своє відображення в архітектурі, інтер'єрі та моді. Грецький стиль з плином часу анітрохи не старіє, навпаки, стає все популярнішим.

Для грецького стилю характерні холодні тони - всі відтінки синього з додаванням зеленого, лимонно жовтий, білий, коричневий. Основне поєднання кольорів - чергуються білий і синій, наприклад, на білій стіні - синя рама вікна.

Яскраві кольори, наприклад, червоно-рожевий, використовують у якості акцентів.

Стіни зазвичай білі, вкриті грубою фактурною штукатуркою, або з орнаментом з простих геометричних фігур. Жодних шпалер! У якості декору - фрески та великі дзеркала в металевих рамах.

Стелі високі, що дають відчуття безмежного простору та свободи, нерідко з квадратним або ж круглим вікном, з плінтусом у вигляді меандрової стрічки чи з ліпнини.

Колони, що підпирають стелю, приваблюють погляд художньої ліпниною. По центру стелі - масивна люстра, а по периметру - невеличкі світильники, що вигідно підсвічують та відтіняють красу стельового плінтуса.

Меблі дерев'яні, прості та функціональні. Її колір підтримує основний відтінок в приміщенні. Оббивка меблів проста, з натуральних тканин.

Шафи - світлі, з сосни чи мореного дуба, прикрашені кованими елементами та різьбленням. Інтер'єр доповнюють прості столи та невисокі стільці, ніжки яких вигнуто назовні.

Аксесуари інтер'єру в грецькому стилі також неабиякі: амфори та глечики, статуетки міфічних тварин і античних героїв. Відсутність надлишку розкішних елементів декору підкреслюють аскетизм внутрішнього оздоблення.

Текстилю в кімнатах небагато. Штори з натуральних тканин можуть зустрічатися в спальнях, рідше - в інших приміщеннях.

Цей вишуканий стиль пасує тим, хто тяжіє до класики, чіткому зонування простору. І, як завжди, нагадуємо - приміщення має бути гармонійним, затишним і не перевантаженим.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12587
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4310
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3275
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3006