Стиль орієнталізм в інтер'єрі. Частина 3. Далекий Схід

Азія - найбільша частина світу як за територією, так і за чисельністю населення. Країни Азії займають найбільшу в світі територію - 30% всієї суші. А ще це найнаселеніша частина світу. Тут мешкає майже 60% всього населення Землі.

Саме в Азії знаходяться: найвища в світі гора (Еверест - 8 848 м); найнижча точка планети (Мертве море - 400 м нижче рівня моря); найбільше в світі озеро (Каспійське море); найглибше озеро (Байкал - глибина 1642 м).

В Азії зародилися всі найбільші релігії земної кулі: іудаїзм, зороастризм, християнство, іслам, індуїзм, буддизм і багато інших.

Країни Азії - це 48 незалежних держав.

Азія - батьківщина найдавніших світових цивілізацій і частина світу, що розвивається найбурхливіше.

Азію зазвичай поділяють на Близький і Далекий Схід.

Про близькосхідні стилі ми писали у попередній статті, а сьогодні спробуємо розібратися в тонкощах орієнтального стилю країн Далекого Сходу.

Азійський стиль

Цей стиль являє собою складне поєднання традицій Китаю, Японії, Таїланду, Індії, Сінгапуру, В'єтнаму, Кореї.

Будь-яка зі східних країн має свій власний колорит, а інтер'єр з азійськими мотивами завжди носить відтінок східної гостроти.

азійський стиль неповторний і самобутній, оскільки протягом довгого часу культура цих країн формувалася відокремлено від європейської, без будь-яких втручань ззовні.

Найбільш впізнаваними та поширеними напрямками в азійському дизайні вважаються японський і китайський стилі.

У них багато спільних рис, але вони відрізняються один від одного як дві сторони однієї медалі.

Загальні риси китайського та японського стилів

 "Все геніальне просто". Ця цитата якнайточніше характеризує азійський стиль. Дизайни, що сформувалися під впливом тонкої філософії буддизму, мінімалістичні, аскетичні, з обмеженою кількістю предметів інтер'єру.

Східні країни підтримують і культивують близькість з природою. Тому азійський стиль високоекологічний. Для нього є характерною велика кількість натуральних матеріалів - деревина, бамбук, рисовий папір, солома, стебла очерету.

Деревину найчастіше забарвлюють в чорний колір і вкривають лаком. Бамбук може просто стояти у вазі, але частіше з нього роблять ширми, жалюзі, килими та інші елементи декору.

Для максимального комфорту пересування в азійському інтер'єрі залишають багато вільного простору.

Для зонування використовують міжкімнатні перегородки та розсувні двері, а також бамбукові, шовкові чи паперові ширми.

І в Китаї, і в Японії люблять, щоб в кімнати проникало багато природного світла, тому вікна мають бути великими.

У східних країнах перед тим, як увійти в будинок, звикли знімати взуття та ходити в кімнатах босоніж. Саме тому на підлозі будуть доречними килими (в китайському інтер'єрі) або циновки (в японському інтер'єрі).

Меблів мало, лише найнеобхідніше. Але вони функціональні та мають правильні форми. На Сході звикли сидіти на підлозі, тому стільці в інтер'єрі практично відсутні (за винятком обідньої зони), а столики та дивани низькі. У спальні зазвичай встановлюють низьке ліжко на платформі чи просто стелять матрац на підлогу.

Для мешканців Сходу особливе значення має вода - символ життя, здоров'я, сімейного благополуччя. Тому в інтер'єрі мають бути елементи, пов'язані з водою.

Це можуть бути фонтанчики (причому такі, що обов'язково працюють) або невеличкий акваріум із золотою рибкою, встановлений на видному місці.

Азіатський інтер'єр виглядає аскетично, і, щоб його дещо урізноманітнити, можна встановити різні полички та стелажі.

Для декору в азійському стилі підійдуть порцелянові вироби, статуетки нецке, великі віяла, вази, чаші з візерунками, дракони, картини з ієрогліфами, зображення сакури, ікебани, бонсай.

А тепер розглянемо відмінності.

Стиль країни висхідного сонця

Японський орієнтальний інтер'єр - один з найпопулярніших в Європі.

Тут є один дуже сильний посил - знаходити прекрасне в малому. Японські житла - квінтесенція мінімалізму, еталон тендітної, делікатної простоти. У таких будинках добре і працювати, і відпочивати, споглядаючи природу через великі панорамні вікна. Тут не звикли виставляти напоказ дорогі прикраси чи дрібнички, привезені здалеку. У японському інтер'єрі ви не побачите сімейних світлин.

Для зберігання речей використовують шафи чи полиці, приховані в стінах, скрині чи спеціальні контейнери з м'якими сидіннями.

Колірна гамма - гра «дерев'яних» тонів, від сіро-оливкового до темно-коричневого, густо-вишневого та вугільно-чорного. Поєднання світлого та темного в декорі відповідає японської філософії з її доктриною про єдність інь та янь.

Декору мало, але він є: трохи порцеляни, гравюра на стіні, набір для чайної церемонії, ікебана по сезону, статуетка Будди та бонсай.

Китайський стиль

Європейці почали «марити» Китаєм ще в часи середньовіччя після подорожей Марко Поло. Значно пізніше, в кінці XVII століття, перші купці привезли в Європу порцеляну - тонку, барвисту та незвичайну. Пристрасть до порцеляни спричинило за собою захоплення всім, що нагадувало про далеку, привабливу країну. Утім, про Китай у ті роки знали надто мало, тому стиль мав дещо поверхневий характер - з чималим нальотом фантазії.

Простота та виразність - перше, з чим асоціюється китайське житло. У цьому свою роль відіграли розмірений уклад життя та філософське ставлення до всього того, що відбувається. Будинок для китайця - не просто дах над головою, а речове відображення його ставлення до світу та життя... У ньому не буває нічого випадкового, «просто так» і нічого непотрібного. Таємний сенс китайської обстановки - створити атмосферу філософського, незворушного спокою.

Специфіку істинного китайського стилю визначає особливий підхід до організації простору. В основі цього підходу лежить вчення фен-шуй, що зародився більше 3000 років тому.

Для цього стилю характерні натуральні, але яскраві кольори. В одній кімнаті одночасно можуть бути використані одразу кілька кольорів, але обов'язково гармонійно: зелений з чорним і червоним, синій з білим і пісочним, коричневий з рожевим і салатовим. Згідно з китайськими традиціями, червоний колір привертає удачу. Тому найпопулярніша колірна тріада - поєднання червоного, чорного та золотого.

На стінах, традиційно обтягнутих тканиною, ви побачите рослинні візерунки, зображення птахів у польоті, міфічних тварин, квітучих дерев.

Особливий шарм для європейця - китайські ширми.

Вони гарні та витончені, зазвичай виконані з дорогих сортів деревини та вкриті різьбленням, або тонким папером із зображенням звірів, птахів чи рослин.

Їх використовують не лише для зонування простору, а й просто для краси.

Декору використовують небагато, але вибір його величезний.

Це можуть бути картини, вази, статуетки, посуд з порцеляни, килимки, віяла, фігурки драконів, ляльки, бонсай, паростки бамбука та живі квіти (хризантеми, півонії) в великих підлогових вазах.

Азійський стиль чудово пасуватиме людям, що цінують простоту, гармонію та духовне вдосконалення.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12598
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4325
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3281
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3018