Стиль орієнталізм в інтер'єрі. Частина 2. Східні мотиви

Тисяча і одна ніч... Казки, розказані прекрасною Шахерезадою. Ці казки у всіх на слуху. Вони ваблять своїм чаклунством, авантюрними сюжетами, де навіть шахрай і злодюжка Аладдін настільки порядний, чарівний і милий, що в нього неможливо не закохатися.

«Сходу» дуже багато в сучасному житті європейця.

Ми користуємося арабськими цифрами. Нам з дитинства знайомі слова «дзюдо», «айкідо» і «карате».

Східні танці живота заворожують пластичністю та гнучкістю напівголого жіночого тіла.

Східний інтер'єр запрошує прилягти, розслабитися та отримувати задоволення від кожної хвилини життя.

На Сході не прийнято поспішати.

Східна мудрість каже: «Людина, якій нічого робити, завжди поспішає». А нам є чим зайнятися, тому давайте розбиратися, неквапно.

Тема дня все та ж: орієнтальний, або східний стиль, але тепер докладно і в деталях.

Арабський стиль

Головна риса Сходу - розкіш, розкіш у всьому! Тому арабський стиль - це помітно та яскраво. Для його відтворення обов'язкові приміщення з високими стелями.

Арки, склепіння, візерунчаста стеля, драпірування, різьблена лиштва, колони, витончені геометричні візерунки та складні орнаменти небувалої краси - характерні особливості стилю.

Великі вікна, багато повітря та світла. Напівтемрява тут доречна виключно для створення особливої ​​атмосфери в спальні.

Стилю властиве багате освітлення. Тут підійдуть яскраві люстри з перфорацією, настінні бра, підлогові лампи та нічники.

Оздоблювальні матеріали виключно натуральні - дерево, камінь, дорогі тканини.

Колірна палітра допускає яскраві, але виключно природні кольори. В якості базових використовують білий, деревний, сірий, чорний трав'яний, пісочний, цегляний, блакитний відтінки. Базовий колір доповнюють трьома-чотирма яскравими відтінками, що добре поєднуються один з одним.

Меблів небагато. Обов'язково мають бути приземкуваті дивани та столики, тумби, підставки для ніг, отоманки, подушки різних розмірів і форм, пуфи, ліжко під балдахіном.

Меблі переважно з темного дерева прикрашені різьбленням і оббиті яскравими тканинами (атлас, шовк, оксамит). І, звичайно ж, тут просто не обійтися без килимів на підлозі та на стінах, дзеркал у фігурних рамах, вигадливих завіс на вікнах і безлічі свічок.

Єгипетський стиль

Один з найдавніших на Землі. Цивілізація Стародавнього Єгипту виникла близько 4 тисяч років до н. е. і була однією з найдавніших у світі. Тому єгипетський стиль був орієнтальним вже навіть для жителів Стародавньої Греції.

Коли ми говоримо про єгипетський стиль, то маємо на увазі саме Давній Єгипет: піраміди Гізи, мумії, храмові та палацові комплекси, сфінкси, розписи, папіруси... Це інтер'єр фараонів і верховних жерців, відчуття багатства та розкоші древньої цивілізації.

Особливості стилю: симетрія та геометричність, суміш простоти та буденності з багатством і розкішшю. Колони та фрески, яскраві фарби розписів на піщаному тлі (світло-жовтий плюс бірюзовий, червоний і чорний), особлива геометрія візерунків, специфічне зображення людини, папіруси, ієрогліфи.

Меблі масивні, стійкі та зручні. Ніжки у формі звіриних лап, скрині та комоди, розписані чи прикрашені позолотою, зі вставками зі слонової кістки, столи та тумби зі скляною стільницею.

І, певна річ, текстиль - штори, килими, подушки, різних розмірів і кольорів.

Якщо у вас великий будинок з високими стелями, ви цінуєте розкіш і захоплюєтеся історією Стародавнього Єгипту - ви можете відтворити цей стиль в одній з кімнат або в усьому домі.

Але оформити маленьку квартирку в єгипетському стилі буде досить непросто. Житло здаватиметься безлистим і викличе лише відчуття надмірності.

Турецький стиль

Коли ми говоримо про інтер'єр в турецькому стилі, то тут потрібно спочатку визначитися: а яку саме Туреччину ми маємо на увазі. Якщо ту, яку в XVIII столітті змальовували французькі художники, то тут мова якраз про романтизований Схід. Або сучасна Туреччина, яку бачать сьогодні туристи. Так вона історично не зовсім і Туреччина.

Територія сучасної Анатолії належала саме стародавній Греції. Тому хоча б половина сувенірів, привезених туристами з Кемера, Анталії чи Аланії має абсолютно грецьке коріння.

Нас цікавить перший варіант. Османська Імперія, нині Туреччина. Стародавні собори, палаци та базари здавна приваблюють мандрівників і туристів з усього світу. І, певна річ, гареми, де чарівні одаліски, лише злегка задрапіровані в тонкі тканини, танцюють еротичні танці для султана. Ну що поробиш - до найближчої сексуальної революції залишалося ще хоча б 200 років.

У турецькій кімнаті ви побачите багато м'яких меблів (дивани, крісла, пуфики, оббиті сап'яном), барвисті турецькі килими, безліч розшитих подушок і валиків, штори з китицями та бахромою, балдахіни.

Весь текстиль має бути витриманий в одній колірній гамі.

Доповнюють інтер'єр низенький столик з чашею фруктів і східними солодощами, предмети домашнього вжитку (чайники, турки, склянки), розписна кераміка, кальян, статуетки та інші елементи декору. Освітлення - приглушене.

Якщо вам таке до вподоби, то можете оформити спальню в турецькому стилі чи зону відпочинку у вітальні. І, однозначно, цей стиль пасуватиме для оформлення кальяну, чайхани, турецьких ресторанів.

Індійський стиль

Індійський стиль - це розкіш у всьому, аромати сандалу та кориці, і Шахерезада, що розповідає казки. Тут немає місця мінімалізму. У цьому стилі гармонійно поєднуються аскетичний спосіб життя йогів, арабський шик, багатовікова культура та традиції індуїзму.

Згадаймо і про те, що Індія майже 100 років була Британською колонією. Це внесло свої зміни в життя індусів, а отже і в стиль інтер'єрів. Але є і зворотна сторона медалі. Повертаючись зі служби в Індії, солдати везли в рідну Британію не лише сувеніри, але й безліч предметів домашнього вжитку, посуд, килими, меблі та багато іншого. Так індійський стиль з'явився в Європі.

До речі, в Британії відправитися служити в Індію - це була чудова нагода для наймолодшого сина з найбіднішого дворянського сімейства повернутися додому багатим і знаменитим. "Скарби Агри" Артура Конан-Дойля - теж "махровий" орієнталізм.

Індійський стиль - це розмаїття фарб: бірюзові, малинові, оранжеві кольори.

Меблі низькі, дивани та ліжка м'які та зручні. Чимало деталей будинку легко трансформуються: стільці, столи, ширми, віконниці та двері часто-густо «міняються ролями».

Кімната, оформлена в індійському стилі, - це національні орнаменти, багаті фактури та чудові малюнки. Це багато текстилю (подушки, килими, балдахіни) і аксесуарів (шкатулки, картини та статуетки Будди, глиняні фігурки, квіти).

І, звичайно ж, аромосвічки, різьблені ширми, дерев'яні чи металеві дзвіночки, що підвішуються до стелі чи в арки дверей.

Характерні матеріали: дерево (тік), слонова кістка, перламутр, срібло, латунь, кований метал, пір'я.

Якщо ви хочете відтворити такий стиль будинку, поміркуйте: наскільки це доречно? Чи не захочеться через півроку все переробити? Але от якщо ви - салон краси чи, скажімо, арабський ресторан, то так, це ваше. Але й тут головне не перестаратися з кольором. Звичайно, це найяскравіший інтер'єр, який можна втілити, але у всьому потрібно почуття міри.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12616
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4343
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3296
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3030