Стиль орієнталізм в інтер'єрі

Ось зізнайтеся: після подорожі до Єгипту, Тунісу чи в Марокко вам не хотілося оформити якесь приміщення у своєму будинку в «східному» стилі? Або, можливо, вашу вітальню вже прикрашають китайські вази, індійські статуетки Будди чи слоники, єгипетські папіруси та японські ієрогліфи?

А тепер давайте розберемося, чи дійсно це - «східний» стиль, який правильніше називати орієнтальним.

Історія розвитку орієнталізму

Отже, орієнталізм (з латинської orientalis перекладається саме як «східний») - це використання східних сюжетів і мотивів у західному мистецтві. Він зачіпає всі напрямки від літератури і до створення інтер'єрів. Причому важливо, що в орієнталізмі схід відверто протиставляється заходу як особливий, більш вишуканий і більш привабливий світ.

Це певний тип романтизму за принципом «добре там, де нас немає». Важко визначити час виникнення орієнталізму: адже вже в Стародавній Греції та у Стародавньому Римі захоплювалися єгипетською культурою та потроху перевозили предмети мистецтва звідти до себе.

Однак офіційно виникнення орієнталізму пов'язують з XVIII століттям, коли у Франції виникла мода на «Тюркера» (турецька стиль). Французькі художники (наприклад, Ван Мур і Ліотар) досить безпечно змогли відвідати Османську імперію та навіть певний час прожити там.

Художники писали сцени зі «східного життя», портрети «а ля Тюркера», що зображували європейських аристократів у відповідних костюмах і антуражі. Тут зображувалися як реальні історичні події, так і популярні літературні сюжети. Це було яскраво, незвично, екзотично, а тому стало дуже популярним. Ми вже не говоримо про еротичний флер, що супроводжував орієнталізм у ті часи.

Джерелом орієнталізму стали подорожі. Звичайно ж, Єгипет і індійська культура виникли задовго до Наполеона чи до королеви Вікторії. Але саме виникнення орієнтального стилю (і не тільки в інтер'єрі, орієнталізм, перш за все, - це живопис, література, і навіть одяг і архітектура, а тільки потім вже інтер'єри) пов'язане з розвитком подорожей. Люди (середній і вищий клас, а також військові) почали подорожувати світом. Щоправда, завоювання Індії Сполученим Королівством та Єгипту Наполеоном важко назвати подорожами, але... Світ виявився набагато ширшим і різноманітнішим, ніж уявлялося всім вдома у себе в Європі, і частинку цього розмаїття дуже захотілося привезти з собою.

Жан-Батист ван Мур, Жінки п'ють каву (1700-1750)

В архітектурі орієнталізм проявився в будівлях XIX століття, коли близькосхідні та індійські архітектурні мотиви почали використовуватися в абсолютно англійських пейзажах. Чого вартий, наприклад, Королівський павільйон в Брайтоні, побудований в 1815-1823 роках архітектором Джоном Нешем!

Східні мотиви стають дуже популярними і в літературі. Ви ж читали «Книгу джунглів» Редьярда Кіплінга? Він народився в Бомбеї (сьогодні - Мумбаї) в Індії, і перші п'ять років його життя пройшли саме там.

Чари Індії проникли в саму суть Кіплінга, завдяки чому й виникли потім такі живі та барвисті розповіді про Мауглі, і не тільки про нього. Вже у дорослому віці Кіплінг неодноразово подорожує всією Азією від Бірми і до Японії, і це також знайшло відображення в його творах.

Ще один яскравий прояв орієнталізму в англійській літературі - це знаменитий «Тигр» Вільяма Блейка:

 
Тигре, о тигре, що яскраво палає
У глибині опівнічної хащі,
Ким задуманий вогневий
Співрозмірний образ твій?
(В перекладі С.Я. Маршака)

Східний стиль все глибше проникав у європейське суспільство.

Почали з'являтися нові види меблів - кушетка, оттоманка, ширма; нові види костюму - халат, тюрбан як жіночий головний убір і феска як чоловічий. А ще курильниці, табакерки, трубки та багато іншого.

Загалом, орієнталізм впевнено відстояв своє право на існування в європейській культурі.

Орієнталізм можна розділити на кілька напрямків: арабський, азійський, африканський, індійський та мавританский.

А зараз ми докладніше розглянемо особливості кожного з них.

Східний стиль в інтер'єрі

"Схід - тонка справа"! Чи можуть бути подібними інтер'єри Індії, Китаю чи Марокко? Звичайно ж ні. Коротко охарактеризувати всі риси та різноманітність елементів, що відносяться до поняття «Схід», неможливо. Хоча, безумовно, у східних стилів з точки зору європейця є багато спільного.

Інтер'єрам в орієнтальному стилі властива виразність. Їхня колористика може як обмежитися нейтральними тонами - білим, чорним, бежевим, коричневим і відтінками сірого (наприклад, стиль дзен), так і бути надзвичайно інтенсивною, буяти насиченими червоним, зеленим, жовтим і навіть темно-синім з позолотою колірними рішеннями (наприклад, стилі, що прийшли до нас з країн Близького Сходу).

Меблі також різноманітні і залежать від напрямку. У стилі дзен меблі найчастіше дерев'яні, простої аскетичної форми, підкреслюють спокій, порядок, чистоту форм і досконалість.

А ось обстановка приміщень в орієнтальному близькосхідному стилі - це вироби вишуканих форм, виготовлені з екзотичних порід дерева, різьблені, часто розписані чи оброблені вручну.

М'які меблі привертають увагу розкішними тканинами (шовк, атлас) і химерно витканими візерунками.

Важливу роль в таких інтер'єрах відіграють доповнення. Масивні різнокольорові лампи з пофарбованого скла, фігурки Будди, атласні подушки з бахромою, візерункові килими, барвисті скатертини, шкатулки, столики, пуфи, дзеркала - це тільки окремі приклади з величезної кількості можливостей, які дає дизайн в орієнтальному стилі.

Тут слід зазначити, що орієнталізм має на увазі, що подібний інтер'єр відтворюється далеко від його історичних коренів, наприклад, індійський інтер'єр в Лондоні чи китайський в Україні.

Якщо історичний інтер'єр відтворюється у своїй країні - то це вже не орієнтальний стиль, а національний (власне, хороші приклади - це стиль Прованс у Франції чи "Шевченківська хата" у нас).

Східний стиль, перенесений на слов'янську грунт, є цікавою альтернативою популярним стилям інтер'єру.

Нотка Сходу, безумовно, додає магії центрально-європейській повсякденності та робить інтер'єри незвичайними, оригінальними та цікавими.

Але тут все ж ми відзначимо, що в житлових приміщеннях орієнтальні стилі у чистому вигляді присутні вкрай рідко: кому захочеться свою спальню перетворити на єгипетську піраміду?

Однак є приміщення, де орієнтальні стилі завжди бажані.

Це HORECA - готелі, кафе, ресторани. Погодьтеся, що китайська їжа буде набагато приємнішою в атмосфері китайського інтер'єру, а суп Том-Ям дивно виглядатиме на білій з позолотою суповий тарілці у класичному британському інтер'єрі. Буде смачно, але відчуття вже не те.

Східні інтер'єри мають розкішний, різноманітний і дуже цікавий вигляд. Однак, створюючи інтер'єр в цьому стилі, пам'ятайте про дозування та пропорції для змішування елементів стилю. Можна легко скотитися в кітч, тому слід зважено підбирати кольори та аксесуари. Нав'язлива театральність і бутафорія набриднуть вам надто швидко.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12622
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4346
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3297
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3031