Стиль контемпорарі в інтер'єрі

Ми знаємо, як мінлива та швидкоплинна мода. Стилі та напрямки змінюють один одного з такою швидкістю, що часом навіть не встигаєш запам'ятати їхні характерні особливості та навчитися відрізняти одну ультрамодну течію від іншої.

Але є й такі стилі, що колись стрімко увірвалися в наше життя, закріпилися в ньому всерйоз і надовго. І, перш за все, мова про контемпорарі.

Безпосередньо слово «contemporary» перекладається з англійської як «сучасний, однієї епохи, одного віку» і означає щось, що відбувається сьогодні, зараз.

Контемпорарі в мистецтві має чимало значень: від танцювального напрямку до концепції сучасного живопису. Але ми, в силу спрямованості нашого сайту, поговоримо про контемпорарі як про стиль оформлення інтер'єру.

Стиль контемпорарі в інтер'єрі з'явився ще у 60-х роках XX століття. Справа в тому, що урбанізація (збільшення населення великих міст за рахунок міграції з сільської місцевості), характерна для цього періоду, диктувала свої правила: хочеш жити та працювати в місті - будь готовий до того, що тобі доведеться тулитися у невеличкій квартирці чи навіть кімнаті .

У такі маленькі приміщення об'ємні «бабусині» комоди чи просторі ліжка під балдахіном просто не вміщувалися. Однак  прагнення до затишку ніхто не відміняв.

На допомогу населенню прийшли дизайнери інтер'єрів. Вони створили новий напрямок, що дозволяє забезпечити комфорт проживання та виявити гарний смак навіть в маленьких квартирах, адаптувавши безликий мінімалізм до домашньої обстановки. Слідом за дизайнерами інтер'єрів до процесу підключилися і виробники меблів, що розробили принципово нові елементи меблів: модульні системи та меблі-трансформери.

Зручність, доступна ціна, практичність і функціональність - творці контемпорарі прагнули втілити в інтер'єрі і в меблях всі ці характеристики, не нехтуючи при цьому елегантністю та вишуканістю. По суті, цей стиль прийшов на зміну пафосним інтер'єрам, які просто не вміщувалися в малогабаритних міських квартирах.

Головні ознаки стилю контемпорарі в меблях та в інтер'єрі:

  • лаконічність і простота;
  • функціональність і практичність;
  • рівні лінії та гладкі поверхні;
  • використання сучасних штучних матеріалів: пластика, ламінату, МДФ, скла, металу;
  • широке застосування модульних конструкцій і вбудованих меблів;
  • велика кількість світла, вільного простору, повітря;
  • етнічні, вантажні та підкреслено декоративні аксесуари.

Контемпорарі набагато затишніший і «одомашненіший», ніж стерильний мінімалізм, індустріальний хай-тек чи стриманий скандинавський стиль.

У ньому вивляється прагнення людей до тепла, задушевності та сімейності житла, виражених за допомогою доступних засобів.

Індивідуальність досягається за рахунок незвичайних предметів декору: старовинних годинників, які дісталися у спадок від бабусі; торшера, при якому читало книги ще старше покоління сім'ї; ікебани, створеної руками господині.

На тлі меблів масового виробництва та непомітного інтер'єру, такі аксесуари покликані облагородити приміщення таі надати йому унікальні нотки.

Меблі в стилі контемпорарі

Які меблі вибрати для приміщення, яке ви хочете оформити в стилі контемпорарі? Як ми вже писали вище, цей стиль став альтернативою дорогим інтер'єрам, які переважна маса населення просто не могла собі дозволити одразу з двох причин: значні розміри та висока вартість.

Головна риса меблів контемпорарі - невисока ціна, доступність і висока функціональність. Звідси випливає використання модульних меблів, вбудованих блоків, механізмів трансформації, прихованих систем зберігання та ін.

Найчастіше меблі для інтер'єру в стилі контемпорарі виготовляються з сучасних матеріалів - МДФ і ДСП. Меблі з них відрізняється надійністю, стійкістю до різних ушкоджень і при цьому доступною ціною. Рідше використовуються недорогі породи деревини, але це вже «контемпорарі для еліти», наскільки доречним буде взагалі застосувати таке визначення до інтер'єрів і меблів в стилі контемпорарі.

Вітальні в стилі контемпорарі

Всім знайомий предмет інтер'єру в стилі контемпорарі - стінки у вітальню. Потрібно зазначити, що ці меблі пройшли значний шлях у своєму розвитку.

На зміну громіздким шафам від підлоги до стелі, якими були мебльовані квартири більшості жителів нашої і не тільки країни, прийшли легкі модульні конструкції. За рахунок продуманої системи модулів сучасні стінки легко змінюють конфігурацію.

Ви можете вибрати свій власний комплект, потім розставити елементи в будь-якій послідовності, а відкриті полиці розмістити так, як подобається вам.

Відмітна особливість меблів для вітальні в стилі контемпорарі - наявність стелажів і етажерок. На них розміщуються книги та предмети декору, що пом'якшують нудні прямолінійні форми.

На додаток до стінок у вітальнях встановлюються не громіздкі дивани, а крісла та пуфи незвичайної форми. Елегантність досягається не за рахунок використання дорогих матеріалів або великої кількості декору, а за допомогою округлих обрисів та якісної фурнітури.

М'які меблі контемпорарі простаі та зручні, функціональні та надійні. Оббивка використовується добротна та довговічна, що легко піддається чищенню.

Часто на м'яких меблях можна побачити знімні чохли на застібці-блискавки чи на липучках.

Це продовжує термін їхньої експлуатації та дозволяє зберегти естетичний вигляд диванної групи навіть через багато років після їхньої купівлі.

Дивани обов'язково мають відсіки для зберігання речей, адже у невеличких квартирах на рахунку кожен квадратний метр площі. Як правило, дивани та крісла в інтер'єрі контемпорарі розкладаються для сну.

Відсутність зайвих кімнат змусило дизайнерів тієї епохи замислитися про застосування всіляких трансформерів. Так з'явилися розкладні крісла, що перетворюються на спальне місце, а також дивани, що трансформуються у двоспальне ліжко.

Сьогодні меблі в стилі контемпорарі вибирають динамічні та сучасні люди. Легкі на підйом, часто змінюють місце проживання та інтер'єр, наші сучасники не хочуть оточувати себе громіздкими речами та незграбними меблями.

Їхній вибір - проста в експлуатації, надійні та невигадливі меблі, які, за необхідності, можна швидко зібрати та перевезти з одного місця на інше.

Такі меблі легко вписуються в будь-яке приміщення, не потребуючи особливих інтер'єрних рішень. Людині добре там, де її будинок, а зі стилем контемпорарі ви можете створити цей будинок де завгодно!

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12611
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4337
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3292
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3026