Стиль конструктивізм в інтер'єрі

Конструктивізм - яскравий, динамічний і абсолютно самобутній стиль. Його не сплутати ні з чим, а наші співвітчизники легко впізнають цю течію у монументальній міській архітектурі, що дісталася нам у спадок від радянського минулого.

На прикладі конструктивізму можна простежити, як певний стиль архітектури повністю відповідає духу часу та місця, де він виник. Пішла у небуття епоха, змінилися реалії життя, - і практично зник напрямок, залишивши згадку про себе лише в урбаністичній архітектурі міст пострадянського простору.

Народження конструктивізму - СРСР, 20-ті роки минулого століття. Мистецтво молодої пролетарської держави вимагало нових форм і рішень. Відмова від буржуазності та класова ненависть до аристократизму вилилися у напрямок, що найбільш точно відповідає новому формату життя. Простий, зрозумілий, ідеологічно правильний і витриманий в дусі епохи, конструктивізм був зручним для керівництва країни. Будівництво лаконічних будівель суворої геометричної форми не вимагало значних витрат, а виглядало все це дуже потужно та грунтовно. Власне кажучи, загальну політичну ідею «Вперед, прямою дорогою до перемоги комунізму!» якнайкраще було відображено в концепції конструктивізму.

Тут необхідно зазначити цікавий факт. Всі основні ідеї конструктивізм запозичив зовсім не з робіт архітекторів-комуністів. Теоретично, конструктивізм виник на підставі ідей генія архітектури, француза Ле Корбюзьє. Знамениті «П'ять канонів» метра лягли в основу нового напрямку.

Радянським архітекторам тут переосмислювати та модернізувати практично не було чого, оскільки соціальна спрямованість та універсальність підходу Ле Корбюзьє прекрасно відповідали ідеології СРСР. Головна формула француза «Будинок - машина життя», і було абсолютно такою, що була потрібною пролетаріату.

У дуже короткі терміни конструктивізм завоював не тільки вулиці міст, а й простір домашніх інтер'єрів. Він став застосовуватися практично повсюдно: в будівництві нових міських кварталів, в громадських будівлях, в побуті та мистецтві. Але не минуло й п'ятидесяти років, як стиль став втрачати популярність. Ні, конструктивізм не зник безслідно, не пішов у небуття подібно іншим ультрамодним течіям. Змінилася ідеологія, і разом з нею видозмінилася головна концепція оформлення приміщень. Конструктивізм став основою для виникнення інших сучасних стилів в дизайні інтер'єрів. Сьогодні ми можемо бачити вдосконалені та доповнені актуальними тенденціями модифікації конструктивізму в мінімалізмі, хай-теку, техно та скандинавському стилі.

Відмінні риси конструктивізму

1. Практичність. Ніщо не має відволікати будівників комунізму від їхнього головного завдання.

Архітектура та інтер'єр мають бути зосереджені на своїй прямій функції, а всілякий декор і аксесуари - буржуазні пережитки та підступи ворогів.

2. Геометричні форми, суворі лінії, відповідність речей їхньому прямому призначенню.

3. Функціональність. Радянська людина повинна мати зручне місце для роботи та відпочинку, щоб всі свої сили віддавати наближенню світлого майбутнього у окремо взятій державі.

Інтер'єр і меблі мають забезпечити максимальний комфорт життя при мінімальних витратах на їхнє прибирання та утримання.

4. Монолітність конструкцій. Зародження конструктивізму співпало з епохою індустріалізації та технічного прогресу.

У будівництві з'явилися нові матеріали, що дозволяють створити нездійсненні раніше об'єкти.

Так, наприклад, виробництво залізобетону сприяло зведенню монолітних висотних будівель.

Величезні висотки височіли над міськими кварталами, вражаючи небаченою досі міццю та масштабами.

5. Урбаністичний дизайн внутрішнього оздоблення приміщень.

Брутальна краса бетонної стіни, чистота свіжовибіленої стелі, недорогі породи дерева, стіни зі склоблоків - домашній інтер'єр небагато чим відрізняється від фабричного цеху чи заводської їдальні.

Меблі в стилі конструктивізм

Меблі для приміщення в стилі конструктивізм підбирається з урахуванням основної ідеї стилю. Для житлової квартири конструктивізм - не найкращий варіант, оскільки в цій течії в принципі немає місця такому поняттю, як домашній затишок і розслабленість.

Тут все підпорядковано досягненню результату, саморозвитку, активності та ефективному робочому процесу.

У кімнатах багато вільного простору, меблі - лише найнеобхідніші. Обстановка житла не зажадає великих матеріальних витрат, адже кожен предмет меблів максимально функціональний.

 «Стілець - це тільки стілець, тому він має чотири ніжки та спинку».

 «Навіщо крісла в кімнаті, де вже є стільці?».

 «Ні накопиченню та користолюбству!»

Впізнаєте тези радянської епохи? Це якраз те, що проповідує конструктивізм. Раціональність і ще раз раціональність, утилітарність і мінімум витрат - ось вимоги до меблів у цьому стилі.

Найбільш характерні предмети меблів з цього напрямку - знайомі всім столи-тумби та дивани-книжки, що використовуються у якості спального місця.

Великою популярністю користувалися вбудовані меблі та всілякі трансформери, що дозволяють використовувати один і той самий елемент меблів у різному призначенні.

Природно, що всі меблі в стилі конструктивізм зроблено з недорогих матеріалів, доступних широким масам населення.

Певна річ, це масове фабричне виробництво - майже безлике, непомітне та таке, що не виділяється на тлі таких самих стандартних квартир.

Кому пасуватиме стиль конструктивізм?

Як не дивно, але навіть такий, здавалося б, непридатний для звичайного життя стиль як конструктивізм, можна з успіхом використовувати для створення інтер'єру житлових приміщень. Сувора естетика конструктивізму відмінно пасуватиме людям молодим, енергійним, що займаються власним бізнесом. Їх ніщо не відволікатиме від роботи, яку вони часто виконують вдома, тому поставлені цілі буде досягнуто в найкоротші терміни.

Непогано в оточенні такого інтер'єру почуватимуться і люди, що мислять нестандартно - вчені та експериментатори, захоплені своїми дослідженнями. Вони живуть у світі наукових відкриттів, а домашній затишок відіграє для них другорядну роль. Навпаки, надлишок меблів і аксесуарів зажадав би частішого прибирання, а цим невгамовним діячам науки вже точно не до того!

Конструктивізм непогано підійде і для невеликих приміщень, оскільки лаконічний, але гранично функціональний набір меблів дозволить вирішити всі необхідні завдання в умовах обмеженого простору.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12625
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4348
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3299
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3033