Спальня в класичному стилі: ніколи не виходить з моди чи давно всім набридла?

При виборі стилю майбутнього інтер'єру спальні ми, як правило, стаємо перед вибором: сучасний стиль чи перевірена класика. І як би нас не цікавили ультрамодні новинки в світі дизайну, класичний стиль завжди залишається актуальним та популярним.

Класична спальня - який сенс ми вкладаємо в це поняття?

Схематично дизайнери поділяють всі існуючі стилі інтер'єру на 3 основні групи: сучасний, класичний та етнічний стилі. Сьогодні ми поговоримо про класичний стиль.

Потрібно відзначити, що чіткого поняття класичного стилю, так само, як і сучасного, не існує. Визначення «сучасний стиль» об'єднує в собі кілька напрямків, неймовірно різних і навіть протилежних. Наприклад, популярні мінімалізм та поп-арт одночасно відносяться до сучасних напрямків дизайну інтер'єру, але, в той же час, відрізняються один від одного, як небо і земля.

Так само і в класиці. Прийнято вважати, що поняття класичного стилю об'єднує під своїми прапорами цілу групу історичних напрямків від часів Давньої Греції і до початку XX століття.

Більшість з них абсолютно не актуальні в умовах українського житла:

  • Грецький;
  • Римський;
  • Романський;
  • Готичний;
  • Ренесанс;
  • Бароко.

І ближчі нам по духу:

  • Рококо;
  • Класицизм;
  • Ампір;
  • Модерн.

З останнім стилем, до речі, сталася кумедна історія. Слово «модерн» перекладається як «сучасний» та часто використовується в розумінні «протилежність класики», об'єднуючи в собі всі сучасні стилі інтер'єру. Однак сам стиль модерн (інші назви - ар нуво, югендстиль, сецесія) сьогодні, в XXI столітті, більше сприймається як класика.

Класичний стиль пройшов тривалу перевірку часом, він видозмінювався та переосмислювався. Будемо відверті, сучасні технології та оздоблювальні матеріали вносять свої зміни в наше життя, але все ж сучасна класика залишається непорушною та завжди актуальною.

Доменіко Гірландайо "Народження Пресвятої Богородиці" - на цій картині зображено, в тому числі, якими були спальні приміщення за часів Ренесансу

С последним стилем, кстати, произошла забавная история. Слово «модерн» переводится как «современный» и часто используется как в понимании «противоположность классике», объединяя в себе все современные стили интерьера. Однако сам стиль модерн (другие названия – ар нуво, югендстиль, сецессия) сегодня, в XXI больше воспринимается как классика.

Классический стиль прошел продолжительную проверку временем, он видоизменялся и переосмысливался. Будем откровенны, современные технологии и отделочные материалы вносят свои изменения в нашу жизнь, но все же современная классика остается незыблемой и всегда актуальной.

Антоніо Гауді - найнеординарніший майстер епохи модерну. У своїх будівлях він розробляв не лише зовнішній вигляд, але й всі внутрішні деталі інтер'єру. Будинок Бальо в Барселоні

Класичний стиль в спальні - основні правила застосування

Коли ми говоримо про застосування класичного стилю в інтер'єрі спальні, то часто уявляємо собі монументальний ренесанс в старовинному італійському замку або розкішний класицизм французького Версаля.

Але варто розуміти, що створення класичного інтер'єру в спальні зовсім не має на увазі беззаперечного дотримання всіх канонів стилю. Зрештою, в умовах сучасного житла це буде просто недоречно. Так як же втілити сучасну класику в інтер'єрі?

Пам'ятаєте перші меблі в умовно «класичному стилі», які близько 10 років тому активно імпортувалися в Україну з Китаю? Це були помпезні вигадливі меблі з незграбними квітковими візерунками, неабияк позолочені чи посріблені. Саме ці меблі подарували нам помилкове уявлення про класичний інтер'єр, ставши уособленням поганого смаку і надовго відбивши бажання купувати класичні меблі.

Версаль - неперевершений пам'ятник епохи класицизму

Справжня класика стримана та вишукана. Якщо ви хочете створити класичний інтер'єр, який буде залишатися вашою гордістю довгі роки, варто забути про надмірності та озброїтися почуттям міри і хорошим смаком. Поняття «просто та зі смаком» якнайкраще підходить в цьому випадку.

Класичний стиль любить правильні форми - це стосується як кімнати в цілому, так і меблів.

Класичний інтер'єр краще створювати в просторій світлій кімнаті з правильними обрисами.

Характерні особливості класичного інтер'єру - це рівні лінії, гладкі стіни, тканинні або паперові шпалери з неяскравим, найчастіше з квітковим малюнком, або однотонні, білі стелі з невеликою кількістю ліпнини. Переважають натуральні матеріали.

Спальня Боцен від ТМ Domini

Вітається використання якісного текстилю: подушки з шовку або атласу, красиве покривало на ліжку, щільні штори в комбінації з легкими фіранками. Але знову, не забувайте про почуття міри: надмірна помпезність та химерність абсолютно неприйнятні, а ось благородний шик вельми доречний. Тканини бажано підбирати однотонні з ледь помітним малюнком.

Класичні меблі, згідно з канонами стилю, повинні бути виконані з натурального, якісно обробленого дерева. Тут підійдуть дуб, ясен, горіх, вишня або цінні породи деревини.

Велика частина ліжок в сьогоднішніх класичних спальних гарнітурах має м'яке узголів'я. Обов'язково зверніть увагу на якість оббивки: краще віддати перевагу якісним тканинам або екологічній шкірі. Натуральна шкіра, хоч і приваблива зовні, має свої мінуси: до неї холодно торкатися взимку і гаряче - влітку.

Спальня Вандом від Country Corner

Класична спальня в світлих тонах - чудове рішення для облаштування спальні

Атмосфера спальні повинна надихати до відпочинку та релаксації. Тому зупинити свій вибір на спокійній, м'якій та світлій колірній гамі буде правильним рішенням. Пастельні кремовий, оливковий, білий, світло-жовтий та теплі відтінки сірого - всі ці кольори будуть хорошим рішенням для створення затишної та комфортної атмосфери в спальні.

Для покриття підлоги краще використовувати масивну дошку або паркет, але килимові покриття світлих тонів також будуть доречними. Вони додадуть особливої м'якості та тепла обстановці. Також добре виглядають світлі пухнасті килимки з двох сторін ліжка, на які ви спускатимете ноги відразу після пробудження.

Спальня в стилі сучасна класика, або як правильно використовувати класичний стиль в українській квартирі

У класичних інтер'єрах дуже важливо зуміти винести на перший план вишукані елементи декору, підкреслити витончений стиль та приховати так необхідні нам сьогодні технології, які ніяк не вписуються в елітний багатовіковий дизайн. Сучасний класичний інтер'єр включає в себе моменти, опрацювання яких вимагає особливої ​​уваги.

В освітлені спальні, як правило, використовується одна центральна люстра та дві менші по обидва боки ліжка. Центральною люстрою краще обирайте модель, прикрашену підвісками, і з лампочками у вигляді свічок. Помпезну кришталеву люстру краще залиште для вітальні. Біля ліжка можуть бути торшери або бра на стіні, або настільні лампи на приліжкових тумбочках. Бажано, щоб освітлювальні прилади біля ліжка були виконані в тому ж стилі, що і центральна люстра. Важливо пам'ятати, що точкові світильники та багаторівневі світлові лінії ніяк не вписуються в класичний інтер'єр.

Спальня Емілі від ТМ ТопМебель

У поняття класичного стилю не зовсім вписуються і сучасні батареї. Тут є кілька варіантів вирішення питання. Наприклад, можна використовувати старовинні чавунні батареї, або ж подумайте про заміну батарей на систему обігріву теплою підлогою. Останнє не тільки вирішить питання з рівномірним обігрівом приміщення, але і подарує вам особливий комфорт, адже ходити по такій підлозі дуже приємно. Якщо жоден з цих варіантів не підходить, ви завжди можете заховати батареї за декоративним екраном з тканини або дерева.

Створюючи інтер'єр спальні в класичному стилі, варто задуматися про актуальність наявності телевізора в цьому приміщенні. Звичайно, для багатьох уявити своє життя без цього предмета складно. Але, розробляючи класичний інтер'єр, варто подумати про те, щоб приховати телевізор за розсувними панелями або в тумбі з висувним механізмом. Ще один нехитрий прийом - закрити телевізор картиною або дзеркалом.

Спальня Франческа від ТМ MERX

Ще одне важливе питання - наявність розеток та вимикачів. Ми ні в якому разі не закликаємо вас відмовитися від цих благ цивілізації, але, врахуйте, що розетки і вимикачі обов'язково повинні бути того ж кольору, що і стіна. Зупиніть свій вибір на матових моделях із закругленими формами, адже блискучі, помітні аксесуари зовсім вам не підійдуть.

Стандартна класична спальня включає в себе ліжко з тумбочками, туалетний стіл з дзеркалом, комод та шафу.

У приміщеннях, де є окремі гардеробні кімнати, від шафи в спальні можна відмовитися. Тут може бути актуальною дерев'яна підлогова вішалка, на яку можна повісити домашній халат або інший одяг, який ви знімаєте перед сном. Вішак не займе багато місця, але стане акцентним аксесуаром і додасть спальні вишуканого вигляду.

Спальня Дженіфер від ТМ ТопМебель

В інтер'єрі спальні в класичному стилі часто використовують банкетку в ногах ліжка. Вона несе в собі не тільки естетичні функції, на неї можна скласти покривало з ліжка перед сном або той же одяг.

У просторих спальнях буде добре розмістити туалетний столик з дзеркалом. У приміщеннях поменше з двох предметів - туалетний стіл чи комод - краще віддати перевагу комоду, адже, на відміну від туалетного столика з декількома ящиками для косметики, комод здатний вмістити величезну кількість одягу та білизни.

При виборі меблів обов'язково звертайте увагу на фурнітуру обраних вами меблів. Звичайно, старовинні меблі дуже хороші, але відсутність якісних напрямних в комоді, який ви відкриваєте кожного дня, значно ускладнить його використання. Не забувайте, ви створюєте класичний інтер'єр в умовах сучасного динамічного світу.

Другий дуже важливий момент у виборі меблів - це матеріал, з якого вони виготовлені. Якщо ви зупинили ваш вибір на ДСП або МДФ, то ці матеріали  обов'язково повинні бути сертифікованими. Якщо ж це дерево - зверніть увагу на регіон його походження. Деревина повинна бути екологічно чистою. Пам'ятайте, вам з цими меблями жити.

І останнє запитання: чи вимагають меблі особливого догляду в прибиранні? Будуть потрібні вам спеціальні засоби для догляду за специфічною деревиною, або ж буде досить вологого прибирання? До речі, вигідною особливістю класичних меблів є їхні високі ніжки. Це значно полегшує процес прибирання пилу під ними - важливий момент для алергіків будь-якої форми.

Багато виробників пропонують ліжка з підйомними механізмами. Це виключає наявність високих ніжок у ліжка і зручності в прибиранні під ним, але надає вам додаткове місце для зберігання сезонного одягу або інших дрібниць. Тут вже вирішуйте самі, що для вас важливіше.

Де купити меблі для спальні в класичному стилі в Україні?

Наближаючись до питання придбання спальні, кожен покупець хоче звернутися туди, де йому запропонують найбільший вибір та кваліфіковану допомогу. В цьому випадку монобрендовий меблевий магазин буде не найкращим рішенням. Там вам запропонують товар лише від одного виробника і, відповідно, не дуже широкий вибір. У великому меблевому центрі спалень буде представлено значно більше, але, по суті, це - ті ж монобрендові меблеві магазини, тільки тепер їх багато.

Спальня Еліза від ТМ ТопМебель

Краще віддати перевагу тим, хто одночасно працює з меблями від багатьох виробників і здатний пояснити переваги і особливості кожного з них.

Звертаючись в наш інтернет-магазин, ви отримуєте неймовірно широкий вибір товарів від 45 виробників.

У розділі спальні ви можете включити сортування по виробнику, матеріалу або кольору. Наші професійні менеджери-дизайнери допоможуть вам підібрати оптимальний варіант за ціною, якістю та термінами поставки.

Спальня Франческа горіх від ТМ MERX

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12538
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4259
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3246
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

2983