Шафа-купе

Шафа - це один з тих предметів меблів, без яких дуже складно обійтися. Тобто, звичайно, можна скласти одяг у скриню, як це робили наші пращури, або по-студентськи розвісити одяг на кожній доступній поверхні. Але чи потрібно це?

Оскільки шафа настільки популярна, то й різновидів шаф сьогодні є величезна кількість. Пам'ятаєте, як у фільмі «Дівчата» Тося Кисліцина перераховувала можливі страви з картоплі?

Ми також можемо перерахувати різні варіанти шаф: великі та маленькі, вбудовані та окремо розташовані, рівні та кутові, з розсувними, розпашними дверима чи зовсім без них та ін...

Одна з найпопулярніших сьогодні моделей шаф - це шафа-купе. І не дарма.

В добре спланованій шафі можна помістити все, що завгодно або навіть кого завгодно (ми про дитячу гру «Хованки», а ви про що подумали?).

Залишилося тільки розібратися, що таке «добре спланована шафа-купе».

Якраз про це сьогодні наша розмова.

Визначаємося з розмірами

Розмір майбутньої шафи-купе залежить, в першу чергу, від розмірів тієї частини кімнати, де її буде встановлено. Але є певні нюанси, які обов'язково потрібно врахувати.

Наприклад, ширина (чи довжина) шафи. Мінімальна ширина дверей у шафі-купе - 50 см, і потрібно їх, як мінімум, дві. Отже, довжина такої шафи не може бути меншою за 1 м, але, при цьому, і не більшою 4-5 м (довжина напрямних для встановлення розсувних системи відрізняється у різних виробників).

Якщо потрібна шафа більшої довжини, то розташуйте поруч дів шафи, або встановіть між секціями стіну-колону. Але напрямні не стикуються, бо це призведе до дуже швидкого зносу роликів.

Розсувні двері роблять шириною від 50 до 120 см. Менше 50 см не бажано - двері можуть випадати, більше 120 см - теж: навантаження на роликову систему буде занадто великим, і вона швидко розхитається.

Підбираючи ширину розсувних дверей шафи, враховуйте ширину внутрішніх секцій. Якщо в шафі буде 2 або 3 дверки, то при їх відкритті утворюються так звані «мертві зони», тобто зони, які ніколи не будуть відкритими, як би широко дверцята ви не розсовували. Якщо в таку зону потрапить шухляда - відкрити її ви не зможете. У 4-хдверній шафі цього можна уникнути, встановивши розсувну систему так, аби в центрі відкривалися одразу двоє дверцят.

Якщо ширини не вистачає, можна доповнити шафу стійкою з висувними ящиками - і гарно, і дуже зручно.

Стандартна глибина шафи - 60 см. Цього достатньо, щоб на поздовжній штанзі вільно розташовувалися плечики з верхнім одягом. Для шафи-купе додайте до цього розміру ще 10-12 см - рівно стільки займає розсувна конструкція.

Якщо ви встановлюєте шафу-купе в ніші певних розмірів, або в коридорі, то шафа стандартної глибини може вам і не підійти.

У такому випадку поздовжні штанги для вішалок можна замінити на 30-40-сантиметрові торцеві, і глибина шафи стане, як мінімум, на 10 см меншою.

До речі, якщо у вашому будинку є незручні ніші чи виступи, їх можна приховати, зробивши шафу-купе з секціями різної глибини.

Висота шафи-купе може бути будь-якою. Але знову є своє «але»: максимальна висота розсувних дверей залежить від довжини профілів і може бути до 4 м. Є ще один фактор, що обмежує розмір - довжина полотна ДСП, з якого виготовляється корпус. Стандартна «брудна» довжина (вона ж - висота шафи) листа ДСП - 2750 мм товщиною до 18 мм включно та 2440 мм товщиною 22 і 25 мм. Якщо вам потрібна вища шафа - потрібно придумати складну конструкцію з нарощуванням висоти. Для цієї роботи краще запросити професійного мебляра з хорошим досвідом роботи, інакше ризикуєте тим, що у найвідповідальніший момент ваш шафа завалиться, і добре, якщо нікому не на голову.

Планування внутрішнього простору

Ніхто крім вас не може вирішити, які елементи внутрішнього наповнення шафи та у якій кількості вам потрібні.

У когось в гардеробі багато трикотажних речей, а, значить, потрібно більше полиць. Іншим бажано більше місця для вішалок. Ще комусь зручніше половину шафи зайняти висувними ящиками чи кошиками.

Відповідно, перш, ніж планувати «начинку» шафи, складіть список своїх речей і подумайте, де і як вам буде зручніше їх зберігати. А ми тим часом розповімо про те, що вам може знадобитися.

Штанги бувають поздовжні та торцеві. На них розміщують одяг на плічках. У народі «плечики» ще називаються тремпелями. Потрібну вам довжину штанги розраховуйте, виходячи з того, що одна вішалка займає близько 5 см.

Висота цієї секції може бути:

  • до 80-100 см (для спідниць, сорочок, блузок);
  • до 150-160 см (для жіночого одягу);
  • до 175 см (для довгих чоловічих пальт і плащів).

У будь-якому випадку, робіть коригування на свій зріст і зріст своїх домашніх. Плащ тендітної дівчинки зростом 160 см може виявитися коротшим, ніж напівпальто баскетболіста зростом вищим 190 см. А чоловікові середнього зросту близько 180 см, який віддає перевагу курткам, секція висотою 175 см для довгих чоловічих пальт і плащів взагалі не потрібна.

Щоб «на рівні очей» залишити більше місця для полиць, встановіть пантограф (штанга з ліфтом). Так ви зробите «робочою» верхню частину шафи, при цьому, аби дістати потрібну спідницю чи сорочку, досить буде потягнути за ручку пантографа, а не тягнути табуретку.

Полиці

На полицях ви можете зберігати все, що завгодно: одяг, взуття, посуд, книги, постільну білизну, сумки та багато іншого. Відстань між полицями має бути не меншою 40 см. Для зберігання одягу зручні полиці шириною 50-80 см. Можна й довші, але порядку на них буде менше.

Більш функціональною буде шафа, якщо встановити викатні полиці. З одного боку, вони коштують дорожче звичайних, але з іншого - відстань між ними може бути меншою, а отже, полиць в шафі (і речей на них) поміститься більше.

У верхній частині шафи (в антресолях) роблять широкі полиці для зберігання ковдр і подушок, дорожніх сумок і валіз. Висота таких полиць - не менше ніж 45 см.

Висувні ящики зручніше встановлювати в нижній частині шафи-купе. Їх стандартна висота 20-25 см. Вони економлять простір, зручні для зберігання білизни, різних аксесуарів і дрібних речей. Крім того, їх вміст більш захищений від потрапляння пилу.

Для забезпечення порядку в ящиках використовуйте спеціальні органайзери та роздільники.

До речі, сучасна фурнітура дозволить зробити викотними не тільки окремі ящики чи полиці, а й цілі модулі. Це особливо зручно, якщо глибина секції набагато більша стандартної.

Полиці для взуття, найчастіше, розміщують в нижній частині шафи. Вони можуть бути рівними або похилими, висувними чи стаціонарними. Стандартна довжина взуттєвої полиці - 80-120 см, а висота - відповідна висоті взуття. Високі чоботи можна зберігати і в підвішеному стані на спеціальних розпірках.

Зверніть увагу і на спеціалізовані полиці та органайзери. Щоб не м'ялись штани та спідниці, встановіть у шафі брючницю (висувна вішалка у вигляді перекладин з покриттям). Чоловікам може сподобатися наявність у шафі галстучніць, жінкам - спеціальні полиці-вітрини для зберігання прикрас.

За дверцятами шафи-купе можна заховати сейф, а можна облаштувати робочий міні-кабінет. Також в шафі можна встановити вбудовану прасувальну дошку - потягнув за ручку, і вона готова до використання.

Для зручності користування можете змонтувати в шафі спеціальне підсвічування.

Ну і, звичайно ж, в шафі потрібні дзеркала. Що вам більше подобається: дзеркальні двері чи висувне дзеркало? Другий варіант особливо зручний, коли шафа стоїть у вузькому коридорі - вийде більше місця, щоб добре себе розглянути.

Намалюйте і запишіть все, що ви придумали для обладнання своєї шафи, виберіть уподобаний дизайн і запрошуйте замірників. Правильно спланований внутрішній простір шафи-купе допоможе утримувати в порядку всі ваші речі та буде тішити вас багато років.

 

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12608
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4336
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3290
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3025