Pantone назвала колір 2020 року, і це - бірюзовий! Як правильно використовувати бірюзовий колір в інтер'єрі?

Ми знаходимося на порозі нового десятиліття. Яким воно буде - сказати не можемо, знаємо лише одне - попереду нас чекає безліч цікавих подій!

Наприклад, NASA в 2020 починає роботу з освоєння Марса. У Саудівській Аравії планують закінчити будівництво вежі Крик Харбор в Дубаї. Це буде найвища у світі споруда - 928 метрів. Складно уявити, якими темпами розвиватиметься далі наше життя.

Але чим більше прискорюється прогрес, тим більше людям хочеться тиші та спокою у себе вдома. Саме тому стали настільки популярними спокійні стилі дизайну та природні кольори в інтер'єрі. Сьогодні наша розмова про один з них.

Колір року

Спостерігаючи за показами мод (хоча б по телевізору), ми бачимо, що часто колекції одягу різних дизайнерів витримані в одних і тих же тонах. Як вони обирають колір? Радяться? Навряд чи.

Те ж саме можна простежити і в меблевій індустрії. У моді то білі меблі, то темні, то яскравих відтінків. Хто ж диктує моду?

Насправді, у світі існує кілька компаній - законодавців моди на колір. Переважно це виробники лакофарбової продукції, які систематизували колірні відтінки, наприклад, фінська компанія Tikkurila чи американська компанія Sherwin-Williams.

Але найбільш визнаний законодавець моди в області колірних рішень - це інститут кольору Pantone. Компанія ось уже 20 років визначає колір року, який і стає орієнтиром для дизайнерів і виробників по всьому світу. У 2018 кольором року Pantone назвав Ultra Violet (ультрафіолет), а вже в 2019 році перевагу було віддано абсолютно природного відтінку Living Coral (живий корал).

Вибір Pantone для 2020 року - це «колір океану», різні відтінки бірюзового, а також синього та зеленого кольорів, що «безпосередньо пов'язані з природою, спокоєм і комфортом» на думку фахівців інституту Pantone.

Поєднання синього та зеленого дає нам бірюзовий колір - колір морської води, в якій відбивається небо та соковите зелене листя дерев.

Цей колір має багато інших назв - ціан, блакитний, мурена, аквамариновий, колір морської хвилі. Він яскравий, але при цьому розслабляє, заспокоює, надихає, заряджає енергією та налаштовує на позитив.

Однак бірюзовий колір - не найпростіший варіант для використання в інтер'єрі.

Давайте дізнаємося, як грамотно працювати з бірюзовим кольором в інтер'єрі, щоб приміщення виглядало стильно та одночасно було психологічним комфортним для свого власника.

Колір морської хвилі в інтер'єрі

Яскраві кольори піднімають настрій і бадьорять. Але тут головне не втратити міру.

Щоб в кімнаті можна було комфортно перебувати та повноцінно відпочивати, щоб від буйства фарб не втомлювалися очі, краще зупинити свій вибір на природних відтінках. Бірюзовий - саме такий.

Він одночасно поєднує в собі свіжість і прохолоду блакитного та теплоту зеленого кольорів. Він багатоликий, і його відтінок залежить від того, що переважає в цій суміші.

Ви можете обрати світлий чи темний, більш яскравий або нейтральний відтінки бірюзи, використовувати його в якості основного кольору чи лише додати бірюзові акценти.

Колір океану пасуватиме людям різних темпераментів - заспокоїть гіперактивних людей, а меланхоліків порадує та зарядить енергією.

Вважається, що відтінки бірюзового розслаблюють і налаштовують на позитивний лад, позитивно впливають на імунну систему.

Сьогодні бірюзовий дуже актуальний в оформленні інтер'єрів.

Особливо він пасує для просторих південних кімнат, наповнених сонячним світлом - створює ілюзію прохолоди та чистоти.

Однак слід пам'ятати, що надлишок бірюзового може психологічно «тиснути», а тому його потрібно грамотно «розбавляти» іншими квітами.

Розглянемо найбільш вдалі колірні комбінації бірюзового кольору з іншими відтінками.

Бірюзовий і білий

Білий піщаний пляж, бірюзове море та блакитне, як буває лише в тропіках, небо з білосніжними хмарами над ним... Таке природне поєднання вносить в інтер'єр відчуття свіжості та чистоти. Білий робить бірюзовий м'якшим, більш насиченим, підкреслює його глибину. Але це ж поєднання може зробити кімнату надто холодною. Тому додайте в інтер'єр трохи теплих тонів (коричневий, зелений, салатовий, жовтий і навіть золотий).

Наприклад, у вітальню можна поставити м'які меблі з оббивкою з тканини блакитного кольору, світлими піщаними чи кремовими подушками та обробкою з натурального дерева не зовсім темного кольору. Такий варіант добре вписується в дизайн різних стильових напрямків, а Прованс і марокканський стилі без нього просто не обійдуться.

Чудово поєднання бірюзи з білим пасує і для ванни, і не має значення, велика кімната чи ні. Свіжість морського бризу навіє спогади про відпочинок.

Бірюзовий з коричневим і з чорним

Бірюзові мотиви добре поєднуються з усіма відтінками коричневого. Така кімната виглядатиме спокійно та затишно.

Блакитні стіни та масивні, темні дерев'яні меблі. Або навпаки, стіни кольору капучіно та бірюзові покривала та штори. Бірюзовий завжди чудовий у якості акценту.

Світла бірюза гарно поєднуються з бежевими відтінками (кремовий, ванільний). Пастельні тони обволікають своєю теплотою та м'якістю цей яскравий колір. Доповнити такий інтер'єр можна м'ятним і лавандовим квітами.

Наприклад, у ванній стіни викладено кахлем кольору агату, стеля, килимок, аксесуари - бірюзові. Або в спальні на тлі стіни приглушено-бірюзового кольору масивні дубові меблі.

Елегантно, стильно та лаконічно виглядає бірюзовий з чорним. Таке поєднання наповнює спокоєм, дарує відчуття простоти та затишку. Дорогоцінна брошка на чорній сукні.

Але захоплюватися чорним не варто. Досить деталей: чорний геометричний малюнок на диванних подушках, чорна рамка на бірюзовою стіні, ковані меблі.

Навряд чи таке рішення підійде для оформлення кухні, дитячої або ванної кімнати, а ось для спальні та вітальні це відмінний варіант.

Бірюза з зеленим, синім і блакитним

Кольори однієї гами. Таке поєднання можливе, якщо одному з цих відтінків дати лідируючу позицію, а інші (в приглушених варіантах) використовувати як додаткові.

М'яка бірюза, салатовий і блакитний - відмінне поєднання для великої та світлої спальні.

Більш яскраві та соковиті тони пасуватимуть для вітальні.

А в дитячій можна створити для поціновувачів казок «бірюзове царство» чи підводний світ Русалки. А чому б і ні?

Тільки не варто фарбувати всі стіни в бірюзовий.

Буде досить яскравих деталей - бірюзовий комод, килимок або яскрава настільна лампа.

Також гарно виглядатимуть садові меблі бірюзового кольору на тлі зеленої трави.

Бірюзовий і жовтий або золотий

Променисте сонечко в синьому небі, жовтий піщаний берег моря. Таке поєднання кольорів в інтер'єрі наповнить теплом навіть найпохмуріший день, підніме настрій.

Жовті легкі фіранки, подушки та покривала, світло-бірюзові стіни наповнять оптимізмом дитячу, зроблять радісним кожен ранок дитини. Бірюза з помаранчевим наповнять кухню ароматом апельсина, створять атмосферу свята та щастя.

Використовуючи золотисто-жовті та чорно-білі візерунки на тлі бірюзи, ви отримаєте стиль «Старий Голлівуд» у вашій вітальні. А бірюза та золото - це сяйво бальних залів і парадних кімнат старовинних палаців.

Урочистість і велич, життєрадісна класика. Сьогодні таке поєднання можна використовувати для оформлення коридорів, віталень і спалень.

Бірюзовий і червоний

Теж природне поєднання - корали в прозорій воді. Весело, урочисто та святково.

Використовувати можна в будь-якому приміщенні, навіть у кухні. Але червоного має бути зовсім мало, неяскраві тони та тільки акценти.

***

Варіантів дизайну інтер'єру з використанням бірюзового безліч. Цей відтінок дозволяє вийти за рамки звичайних кольорів, створює безліч варіацій синього та зеленого. Але перед тим, як приступити до глобальної переробки своєї квартири, переконайтеся, що по-справжньому любите бірюзовий і готові терпіти його довгі роки, адже ремонт робиться на тривалий період. Можливо, вам буде достатньо додати кілька яскравих аксесуарів в кімнату. І пам'ятайте: не перевантажуйте приміщення кольором. У бірюзовому інтер'єрі має поєднуватися не більше трьох кольорів.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12616
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4343
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3296
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3030