Відкритий простір приватного будинку

Цикл статей «Об'єднуємо кухню та вітальню». Частина 3

Ідея об'єднати кухню і вітальню в єдине приміщення виникає не тільки у людей, що мешкають у квартирах. Але якщо власники квартир найчастіше роблять це через дефіцит місця, то власники приватних будинків - просто тому, що вважають за краще мати великі відкриті простори.

Якщо ви починаєте будівництво свого будинку, то кількість кімнат, їх розміри і розташування продумуєте ще на етапі складання проекту. В даному випадку тільки від ваших побажань залежить, чи будуть в будинку всі кімнати розділені стінами, чи варто об'єднати кухню, їдальню і вітальню в єдиний простір.

А як бути тим, хто купив або отримав у спадок вже готовий будинок, в якому не влаштовує планування? Або тим, хто будував будинок сам, але це було давно, і тепер хочеться все змінити? Якщо виникло таке бажання - пора починати ремонт.

Особливості перепланування приватного будинку

Будувати «з нуля» набагато легше, ніж переробляти вже збудований дім. Ви вибираєте вподобаний проект і робите все точно за планом. У процесі переробки готового будинку вам доведеться «підлаштовуватися» під нього і враховувати різні нюанси.

Наприклад, в результаті об'єднання кімнат ви не обов'язково отримаєте великий простір правильної форми - адже первісне розташування кімнат не завжди лінійне, та й розміри кімнат різні. Але це зовсім не означає, що в такому разі не варто і замислюватися про знесення стін. Грамотно сплановане розміщення функціональних зон зробить затишним приміщення будь-якої конфігурації.

Ще в приватному будинку можуть бути свої конструктивні особливості, які потрібно грамотно вписати в інтер'єр. Наприклад, якщо в будинку є стельові балки або мансардний дах - виберіть стиль, в якому ці елементи стануть бажаною частиною інтер'єру. Якщо на кухні є вхід в підвал або льох, то його можна замаскувати, встановивши приховані дверцята або люк. Ніші в кухні можна закрити фасадами і перетворити в шафу. Якщо з кухні є вихід на терасу - прекрасно: вечеря на свіжому повітрі в теплу пору року - це так романтично!

З чого починати?

Навіть найдовша дорога починається з першого кроку. Перший крок майбутнього ремонту - його планування. Складіть концепцію будинку, підберіть стиль оформлення і бажану колірну гамму. Звичайно ж, краще цю роботу довірити професіоналам - архітекторові й дизайнерові приміщень. Якщо ж ви беретеся за роботу самі, то продумайте все до найдрібніших деталей. Сформуйте подумки, на папері або за допомогою комп'ютерних програм-планувальників макет кухні-студії, запишіть всі свої побажання і вимоги до майбутнього приміщення, встановіть проміжні цілі.

Огляньте кімнати, суміжні з кухнею. Якими з них ви готові «пожертвувати»? Переконайтеся, що між цими приміщеннями немає несучих стін. Заодно перевірте всі комунікаційні системи в будинку – краще їх відремонтувати або замінити під час ремонту, ніж дізнатися про необхідність таких робіт вже після його закінчення.

Після ремонту у вас в одному приміщенні будуть кухня, їдальня і вітальня. Тобто, об'єднаний простір потрібно буде розділити на три частини - зонувати. Але ці частини зовсім не повинні бути однаковими. Принцип такий: чим більш значуща для вас зона, тим більшою має бути її площа.

Якщо ви любите готувати і за вашим столом часто збирається багато гостей - виділіть більше місця для кухонної та столової зон. Якщо ж гості бувають рідко, а сім'я любить увечері посидіти біля телевізора, то можна збільшити площу вітальні за рахунок зменшення їдальні.

Подумайте, де і які меблі ви поставите. Яким буде ваш кухонний гарнітур - лінійним, кутовим, дворядним?

Обдумуючи, які кухонні секції і куди поставити, не забувайте враховувати правила ергономіки: для зручності роботи на кухні відстань між робочою зоною, зоною зберігання продуктів, мийкою і плитою повинна бути не більше двох метрів.

Кухню краще розмістити в самій світлій частині студійного простору, а в більш темній - вітальню, адже для відпочинку часто досить приглушеного світла. Між цими зонами повинно залишатися не менше, ніж півтора метри вільного простору, інакше переміщатися буде незручно.

Вибираємо стиль

Звичайно ж, стиль оформлення інтер'єру вибирають, виходячи зі смаків і уподобань власників житла. Але в приватних будинках при виборі дизайну внутрішніх приміщень потрібно також враховувати архітектурний стиль самого будинку і характер місцевості, де він знаходиться.

В особняках, збудованих в класичному стилі, для оформлення кімнат також краще вибрати один із стилів класичного напряму: класика або неокласика, ампір, англійський або французький стиль. У сучасних котеджах з великими панорамними вікнами гармонійно виглядатимуть скандинавський стиль або хай-тек. Якщо ваш будинок розташований на березі моря - вам підійде прованс. А якщо ви власник дерев'яного будинку, то навряд чи виберете класику для оформлення внутрішніх приміщень, правильніше буде зупинити свій вибір на кантрі або еко-стилі.

Як приклад, коротко розглянемо три абсолютно різних, але дуже популярних при оформленні приватних будинків стилі.

Класика

Цей стиль підійде для просторих приміщень з високими стелями і великими світлими вікнами.

Кухонний гарнітур з натурального дерева, техніка в ретро-стилі, бажано, максимально прихована фасадами, великий обідній стіл, м'які диван та крісла з вигадливою обробкою, дорогі аксесуари, відсутність яскравих кольорів, правильні лінії і симетрія в розташуванні предметів - характерні ознаки стилю. І, звичайно ж, в класичній вітальні обов'язковий камін.

Класика - нестаріючий та завжди модний стиль. Таку кухню не доведеться переробляти через 5-10 років. Тому частіше класику вибирають люди консервативного складу з усталеними поглядами на життя.

Модерн - протилежність класики.

У такому інтер'єрі ви не знайдете нічого зайвого, тільки функціональні предмети. Контрастне поєднання теплого дерева і холодного металу, яскраві акцентні деталі, плавні, схожі з природними, лінії. В якості декору використовують люстри, відкриті полиці для посуду, ручки на дверях, м'які меблі незвичайної форми і текстиль. Кухня-вітальня, оформлена в цьому стилі, буде і функціональною, і дуже зручною.

Стиль модерн вибирають творчі люди, які звикли до міського стилю життя.

Хай тек

Урбаністичний стиль, що прийшов до нас з майбутнього. У ньому все продумано до дрібниць і дотримані всі правила ергономіки. Прямі лінії і прості форми надають особливу виразність такого інтер'єру. Кухня обладнана усією необхідною побутовою технікою, причому найсучаснішою. Все обладнано так, щоб на приготування їжі витрачалось мінімум часу.

Меблі функціональні, без зайвого декору. Стилю властиві рівні поліровані поверхні холодних відтінків, багато металу і скла.

Цей лаконічний і строгий техно-стиль підійде молодим людям, які люблять простоту і вміють цінувати час.

Існує безліч інших стилів. Розгляньте фотографії готових кухонь і студійних приміщень в різних інтернет-ресурсах, виберіть вподобані варіанти.

Як оформити ваш будинок - вирішувати тільки вам. Не обов'язково слідувати всім правилам обраного напрямку. Додавайте предмети, значимі для вас.

Створюйте свій неповторний інтер'єр, адже будинок є відображенням стилю життя і поглядів його господарів. Якщо ви вибираєте інтер'єр з об'єднаним простором, значить у вашій родині люблять і цінують відкрите спілкування, настільки дефіцитне в сучасному світі.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12588
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4311
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3276
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3008