Організація роботи вдома

Вважається, що люди, які працюють віддалено, більш продуктивні. Вони не відволікаються на розмови з колегами, їм не потрібно імітувати робочий процес і «тягнути» час.

Одна з причин ефективної роботи - оплачується не день перебування в офісі, а зроблена робота, і в інтересах виконавця зробити її швидко та якісно. Крім того, впоравшись з поставленим завданням швидше, фрілансер може як перейти до виконання наступного завдання і заробити більше грошей, так і влаштувати собі додатковий вихідний, або навіть відпустку.

Дистанційна робота має багато переваг, але є у неї і недоліки. Треба мати велику силу волі і високий рівень самоорганізації, щоб змусити себе встати з м'якої постелі, відійти від холодильника, вимкнути телевізор або закрити вікна соціальних мереж і приступити до роботи. Тобто потрібно вміти переключатися з режиму «будинок» в режим «продуктивна робота», не залишаючи власне житло.

Не всім це під силу, і не у всіх виходить заробляти фрілансом. Для одних робота на дому - мрія, для інших - рутина одноманітних днів, проведених в чотирьох стінах.

Але буває і так: людина любить свою справу, і з самодисципліною у неї все в порядку, але зосередитися важко, процес швидко втомлює, і через пару годин роботи продуктивність зводиться до нуля. В чому причина? Може, просто працювати незручно?

Без різниці, чи працюєте ви в офісі або вдома, ваша продуктивність залежить від того, наскільки правильно організоване ваше робоче місце. Крім того, обстановка домашнього офісу повинна приносити естетичне задоволення і створювати робочий настрій.

Чи так це в вашому випадку? Перевіримо!

Кольорове оформлення

Домашній кабінет бажано оформляти в натуральних неяскравих кольорах: бежевому, сірому, білому, світлих відтінках жовтого, синього, зеленого.

Психологи вважають, що кожен колір, так чи інакше впливає на працездатність людини. Наприклад, жовтий колір стимулює нервову систему і зір, покращує розумову діяльність, надихає на створення чогось нового. Синій допомагає прийняти правильне рішення, зелений заспокоює і знімає нервову напругу. Блакитний колір виробляє терпіння, а значить підійде тим, чия робота одноманітна і монотонна.

А ось червоний - агресивний колір, якщо його багато - швидка втома вам гарантована. Але в малих дозах, та ще й у поєднанні з синьо-зеленими відтінками, він збільшує працездатність.

Теплі відтінки підвищують продуктивність роботи, холодні - наповнюють людину енергією і допомагають сконцентруватися на виконанні завдання. Залишається тільки грамотно їх поєднати.

Хай буде світло!

Правильне освітлення робочого місця - одна з головних складових гарного самопочуття і продуктивної праці. Від занадто яскравого світла очі швидко втомлюються, а при слабкому освітленні сильно перенапружуються, і з часом це може призвести до погіршення зору.

Найкраще робочий стіл розмістити біля вікна. В такому випадку більшу частину дня ваше робоче місце буде освітлюватися природним чином. Але ж працювати доводиться не тільки в світлий час доби, тим більше що зимові дні такі короткі. Потрібно подбати про хороше штучне освітлення робочої зони.

Оптимальною буде комбінація розсіяного стельового освітлення і спрямованого світла від настільної лампи, при цьому направлене світло повинне бути яскравіше стельового в два-три рази.

В якості додаткового освітлення можна використовувати настінні або підлогові світильники, вмонтовані в стелажі точкові лампи або світлодіодні стрічки.

Ергономіка робочого місця

Ми вже говорили про те, що працювати вдома можна де завгодно, навіть сидячи на дивані з ноутбуком на колінах. Але одна справа - швидко перевірити пошту, і зовсім інше - пропрацювати так кілька годин поспіль. Для тривалої роботи потрібно зручне робоче місце, організоване з урахуванням правил ергономіки.

Давайте подивимося на ваш робочий куточок поглядом експерта - чи правильно ви його облаштували?

З чого почнемо? З головного, зі столу. Адже ми працюємо «за столом», а для зручності сидимо на стільці. І в магазині ми в першу чергу вибираємо стіл, а вже потім - відповідне йому офісне крісло. Так яким повинен бути робочий стіл?

Точні розміри ми вам сказати не можемо. Комусь достатньо маленького комп'ютерного столу, а іншим потрібен великий стіл, на якому вільно можна розмістити аркуш формату А1, або два-три монітори разом з принтером та іншою потрібною технікою.

При виборі столу враховуйте і свої параметри (зріст і вагу). Висота посадки зазвичай регулюється за допомогою крісла. Тобто, якщо стіл високий - можна підняти сидіння до потрібного рівня. Але якщо стіл низький, то крісло не допоможе.

 Наприклад, висота стандартного столу - 74-76 см. Але для людей зростом більше за 175 см стіл потрібен вищий. Вибирайте стіл так, щоб ноги, зігнуті в колінах під прямим кутом, вільно поміщалися під столом, не впираючись в стільницю і тумби.

Стіл може бути прямим, кутовим, П-подібним або округлим. Вибір форми залежить від ваших уподобань і від розмірів кімнати.

Переходимо до вибору офісного крісла. Воно повинно бути максимально зручним, але при цьому не розслаблюючим.

Обов'язкові параметри: регульована висота крісла та ергономічна спинка, бажано з регульованим нахилом.

Чим більше точок дотику у вашої спини і спинки крісла, тим краще крісло буде підтримувати вашу поставу, а значить, тим зручнішим воно буде. При цьому вигин спинки крісла повинен перебувати в районі вашого попереку.

Систему зберігання на робочому місці організуйте так, щоб рівномірно задіяти весь простір. Над столом встановіть полиці для книг і офісної техніки; під столом - ящики і тумби для паперів і канцелярського приладдя. Предмети «першої необхідності» розташовуйте так, щоб до них можна було дотягтися, не встаючи зі стільця. А ось стіл не перевантажуйте предметами, залиште на його поверхні тільки те, що вам потрібно для роботи в даний момент.

Для систематизації ділових паперів використовуйте різноманітні папки, роздільники, підставки, холдери - і час на пошуки потрібного документа скоротиться до мінімуму.

Вважається, що зорова інформація засвоюється краще за інших. Для візуалізації думок, складання планів на день використовуйте дошку (грифельну, магнітну або коркову), закріплену на стіні на рівні очей.

І на останок…

Якою б не була мотивація, людина не може працювати довго без перерви. Створіть для себе режим роботи і відпочинку і дотримуйтеся його. При необхідності використовуйте таймер, який буде вам нагадувати, що пора відпочивати або приступати до роботи.

Переваги роботи вдома ми розглядали, але є ще одна - перерва, точніше її наповнення. Чим можна зайнятися на перерві, працюючи в офісі? Випити кави, з'їсти бутерброд, поспілкуватися з колегами.

Список справ для «домашньої» перерви набагато довший. Наприклад, можна зробити прибирання, приготувати обід, або навіть вийти на пробіжку. Чому ні? Пам'ятайте, академік І.П. Павлов стверджував: «Відпочинок - це зміна виду діяльності». Значить, фізичне навантаження після розумової праці - кращий відпочинок. Але все ж не забувайте вчасно закінчити перерву, адже ви на роботі, хоч і вдома.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12623
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4347
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3298
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3031