Організація кухонного простору

Ви не замислювалися, чому вдома їжу частіше готують жінки, а серед кухарів, що отримали хоч одну зірку Мішлен, кількість жінок можна перерахувати по пальцях? Що це - гендерна нерівність, усталені забобони, чи чоловіки дійсно краще вміють перетворювати процес приготування їжі в мистецтво?

Гадаю, причин багато, і не на останньому місці буде те, що чоловіки фізично сильніші, ніж жінки, і менш прив'язані до будинку та вихованню дітей. Але не нам про це судити. Наша розмова сьогодні не про ресторани, а про домашню кухню та про те, як її зробити зручною для роботи.

Найчастіше вибір кухонних меблів і необхідної техніки бере на себе саме жінка. І тут спрацьовує один психологічний момент. Обираючи будь то плаття чи меблі для кухні, жінка, у першу чергу, звертає увагу на зовнішній вигляд товару і лише потім замислюється про його функціональність у довгостроковій перспективі.

До процесу організації кухонного простору потрібно підходити інакше. Гарні меблі, певна річ, піднімає настрій своєї власниці, а ось процес приготування їжі це ніяк не полегшує. Набагато важливішою є правильна організація простору на кухні.

І ось тут виникає багато запитань, відповіді на які потрібно знайти до того, як меблі замовлятимуться. Отже, давайте розбиратися з усім по порядку.

Правило трикутника

На кухні можна виділити три основних функціональних центрів: холодильник, мийка та варильна поверхня. І планування кухні слід починати саме з них. З точки зору ергономіки розташовувати ці зони правильніше не в лінію, а на вершинах уявного трикутника, на відстані 120-270 см одне від одного. При цьому, вашому проходу між робочими центрами ніщо не має заважати. Особливо це важливо, коли на кухні працюють двоє, інакше процес приготування їжі не буде безпечним.

Решта кухонних модулів розташовуйте між функціональними центрами на свій розсуд. Кількість секцій, висота кухні, ширина фасадів - ці параметри залежать виключно від ваших уподобань та розмірів кухні.

При плануванні розміщення зон основної активності також важливо враховувати черговість процесів приготування їжі: спочатку продукти треба дістати з холодильника (або шафи), потім помити-почистити-нарізати, і лише після цього вже готувати.

Відповідно, послідовність холодильник-мийка-плита - найвдаліший варіант, навіть якщо організувати «робочий трикутник» ніяк не виходить.

Якщо ж ви встановите холодильник і мийку в протилежних кутках лінійної кухні, цей зв'язок буде порушено, вам доведеться «намотувати» зайві кола, і на приготування їжі ви витрачатимете набагато більше сил.

Найлегше правило трикутника застосувати в П- чи Г-подібних кухнях, або ж, встановивши варильну поверхню на кухонному острові.

Між вершинами трикутника розташовуються робочі поверхні. Якщо дозволяють габарити кухні, то біля холодильника (з боку ручки) і навколо варильної поверхні залиште хоча б по 45 см вільного простору. Основну зону оброблення продуктів найзручніше розмістити праворуч, між мийкою та плитою. Ця частина стільниці має бути довжиною близько метра, або не менше 60 см, якщо розміри кухні не дозволяють більшого.

Індивідуальний підхід

Робота на кухні часто схожа на фітнес: стати на табуретку чи просто дотягнутися до верхніх полиць, нахилитися до духовки, присісти, аби дістати посуд з нижніх шаф.

Це досить втомлює та почасти сильно дратує. Сучасна кухня не просто може, вона має бути стильною та комфортною.

Враховуйте зріст господині при плануванні висоти кухонних секцій. Щоб зрозуміти, яка висота нижньої бази оптимальна для вас - протестуйте кілька кухонь прямо в салоні, або встановіть регульовані ніжки.

«Дюймовочка» навряд чи буде комфортно діставати що-небудь з верхніх полиць, тому розміщувати там слід рідко вживані предмети, або взагалі не робити кухню «в стелю», а зробити верхній ряд шаф горизонтальним.

Посуд і столові прибори, з якими працюєте часто, розміщуйте «під рукою».

Якщо нижній ряд обладнати висувними ящиками з направляючими повного висування, то відпаде необхідність здійснювати акробатичні трюки, щоб дістати каструлю, що стоїть у другому ряду на нижній полиці.

Духовку набагато зручніше встановлювати не в нижньому ряду, а «на рівні грудей».

Посудомийну машину найкраще розміщувати біля мийки та стояка каналізації. Якщо так не виходить, то труби потрібно встановлювати під кутом 3-5 °, інакше будуть проблеми з відведенням води.

Не забувайте враховувати монтажні допуски при установці техніки. Перед покупкою перевіряйте, чи вдасться змонтувати обраний прилад там, де ви запланували.

При виборі комплектуючих для кухні, враховуйте особливості вашого раціону.

Якщо ви готуєте багато - вам потрібен великий холодильник, а, можливо, і морозильна камера для домашніх напівфабрикатів.

Якщо ви цінитель вина - вам сподобається винна гірка. Вегетаріанцям знадобляться спеціальні ящики або кошики для зберігання свіжих фруктів і овочів, адже в холодильнику багатьом з них не місце.

Маленька кухня

Якщо кухня велика - організувати простір буде не так ​​складно. В цьому випадку розміщуйте секції так, аби відстань між функціональними центрами не перевищувала рекомендованих розмірів.

А що робити власникам хрущовок? Як облаштувати робочі зони, якщо в 4-6 квадратних метрах кухні навіть вся техніка не поміщається?

Перш за все, зверніть увагу на зменшену версію техніки. Наприклад, духовка з вбудованою СВЧ - відмінний варіант для малогабаритних кухонь.

Найчастіше в маленьких кухнях незручно працювати тому, що відсутня робоча поверхня між мийкою та плитою, або ця зона дуже тонка. Ситуацію можна виправити, якщо підійти до вирішення проблеми нестандартно.

Перш за все, приберіть з кухонних поверхонь все зайве, в тому числі побутову техніку. Кавоварка, блендер, кухонний комбайн займають багато місця, а користуєтеся ними не так часто.

Додаткову робочу зону можна організувати прямо на плиті, накривши варильну поверхню спеціальною скляною або дерев'яною кришкою. Мінус такого варіанту в тому, що не вийде, наприклад, одночасно нарізати овочі і варити борщ.

Розширити стільницю можна також, накривши мийку. У такому випадку зверніть увагу на спеціально розроблені мийні центри.

Наступний варіант вимагає ще більш кардинального підходу. Чи потрібна вам панель на 4 конфорки? Якщо ні - замініть її на вузьку модель, розширивши, таким чином, робочу поверхню.

Якщо вищевикладені варіанти вам не підходять - зробіть висувну додаткову стільницю. Розмістити «стільницю з ящика» можна безпосередньо під варильною поверхнею. Так ви отримаєте кутову обробну зону, дуже зручну для роботи.

І, на закінчення, звернемо вашу увагу на предмети, які сьогодні ще не так популярні. Подрібнювач побутових відходів (діспоузер), фільтр для води, генератор льоду, ущільнювач сміття, підігрівач для посуду, витяжка, вбудована в стільницю, і багато інших новинок зроблять ваше життя набагато легшим і комфортнішим.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12617
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4343
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3296
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3030