Нормандія - смачний сир, яблука та найсучасніший дизайн інтер'єру. Ну що, вперед, до Нормандії?

Зазвичай, коли говорять про французький стиль в інтер'єрі, то кажуть, що він ділиться на три основні напрямки: палацовий, Прованс і нормандський стиль. Безумовно, такий поділ досить примітивний, але раціональне зерно присутнє:

  • палацовий стиль - під цією назвою розуміють всі історичні стилі від класицизму і до стилю Другої імперії;
  • Прованс - це дуже цікавий, чисто французький мікс кантрі та середземноморського стилю, справжній «будинок - тепле сімейне вогнище»;
  • а ось нормандський стиль - під цією назвою ховається сучасний французький дизайн.

Спальня Люберон (Luberon) від Country Corner - камін, традиційне рішення для інтер'єру в нормандському стилі, в цьому випадку розташований в іншій кімнаті. Але наскільки вишуканим виходить інтер'єр - обов'язково зверніть увагу на камінну дошку!

Бургундія, Нормандія, Шампань або Прова-а-а-анс... Нормандія - особливості регіону

Нормандія - це область на північному заході Франції. Область відома своєю історією (нормандські завойовники і, внаслідок цього, нормандський стиль в архітектурі Англії), своїми сирами (камамбер і ліваро), яблуками і кальвадосом.

Це - один з самих північних, відповідно, холодних регіонів Франції, кухня тут ситна, а люди – стримані та розсудливі.

Кухня Сієна (Siena) від MERX - ця елегантна кухня ідеально впишеться в нормандський стиль

Що до нашої теми (будівлі та інтер'єри), то крім нормандського стилю в архітектурі (XI-XII століття, напрямок виник в зв'язку з нормандським завоюванням Англії, кращі зразки - собор в Дархемі, Біла вежа Тауера) є ще «приватний будинок в нормандському стилі».

Це двоповерховий або мансардний будинок, в обробці якого поєднані цегла або камінь, побілка і дерев'яне оздоблення в стилі фахверк. Іноді присутня невелика вежа з конусоподібним дахом.

Це - не замки, а саме будинки-садиби процвітаючих французів з рівнем доходу вище середнього, які, однак, не хочуть виставляти свій достаток напоказ.

Мабуть, по внутрішньому оздобленню таких будинків і весь сучасний французький дизайн стали називати нормандським.

Спальня Густав'єн (Gustavien) від Country Corner - спальня в стилі Другої імперії підкреслить гарний смак її господарів, а білий текстиль з лавандовим малюнком додасть інтер'єру глибини

Достаток напоказ - це не комільфо.

Слово «комільфо» в буквальному перекладі з французької означає «як треба», «як слід», тобто відповідно до правил хорошого тону. Так ось, у Франції вважається, що «розкіш, що б'є в ніс» - це не комільфо.

По-справжньому цікаві інтер'єри, з точки зору французів, повинні бути виконані в самому стриманому стилі, але з натуральних елітних матеріалів. Це сучасний дизайн, але в ньому використовуються класичні меблі та предмети інтер'єру.

Інтер'єри, виконані в нормандському стилі, люблять тільки легкий натяк на розкіш і старовину. Наприклад, будь-яка антикварна річ (годинник, ваза), кілька елементів дійсно антикварних (не штучно зістарених) меблів, гарне, написане олійними фарбами, полотно.

Комод Вандом (Vendome) від Country Corner - ваш передпокій ніколи не був таким елегантним

Нормандський стиль в інтер'єрі - нюанси.

Перш за все, колірна палітра, характерна для нормандського стилю. Це не пронизливі, яскраві кольори. Основні відтінки - білий, сірий, перловий, слонова кістка, світло-фіолетовий. Трохи менш популярні пісочний та теракотовий. Останній краще залишити для інтер'єрів в стилі Прованс.

Для оздоблення стін використовується декоративна штукатурка, але не груба, як у рустикальному стилі, а дуже ретельно виконана. Тканинні шпалери також доречні, але в цьому випадку краще вибирати варіанти не з квітковим або з рослинним орнаментом, а однотонні або в смужку.

Комоди Флорентин (Florentine) від Country Corner - дивовижна гра кольору і форми: абсолютно класична форма і дуже сучасний колір, саме те, що потрібно для інтер'єру в нормандському стилі

Підлогове покриття в нормандському стилі - це неяскравий дерев'яний паркет у вітальні та в спальні, світла керамічна плитка в кухні. Хороший килим ручної роботи з натуральних матеріалів буде дуже доречний на підлозі в дитячій кімнаті, біля каміна або в домашньому кабінеті.

Затишок і якусь аристократичність дому в нормандському стилі надає камін. Зазвичай він розташований у вітальні або в спеціальному камінному залі. У будь-якому випадку біля нього можна встановити одне-два крісла з високою спинкою і окремими пуфиками для ніг. Це буде і елегантно, і дуже зручно.

Нормандський стиль в інтер'єрі кухні має на увазі змішування стилів. Це - найсучасніша побутова техніка, але в комплекті з дерев'яними меблями в класичному стилі з фасадами, прикрашеними фільонкою.

Крісла (колекція Armchairs) від Country Corner - рішення, перевірене часом: дуже стримано і дуже стильно

Нормандський стиль vs Прованс - принципова відмінність.

Безумовно, певна схожість в цих двох стилях є. Але є і принципова відмінність. Найкраще те, чим відрізняється нормандський стиль від стилю Прованс, описується словами «продуманість», «стриманість» та «вишуканість».

Адже як формується інтер'єр в стилі Прованс?

Це будинок, побудований прадідом, з посудом та меблями від бабусі або від мами. І навіть подряпини, залишені на меблях, викликають світлі спогади - ви пам'ятаєте, хто з дітей і коли залишив цей слід.

Прованс - це світлий і теплий інтер'єр з квітковими мотивами і предметами інтер'єру яскравих кольорів (салатовий, лавандовий, жовтий чи навіть червоний). І навіть якщо якийсь із них вибивається із загальної стилістики інтер'єру, нехай буде - адже це пам'ять про минуле.

Кабінет Шато (Chateau) від Country Corner - коли просто хочеться сісти і почати писати мемуари. Зверніть увагу на ковані сходи - просто втілення нормандського стилю

Нормандський стиль - це продуманий інтер'єр.

Розроблений професійним дизайнером. У ньому обов'язково є історичні, антикварні речі, але їх небагато та кожна з них ідеально вписується в інтер'єр. Колірна гамма нормандського стилю - швидше холодна, ніж тепла,  дуже популярні сірий і перловий кольори.

З історичних стилів нормандський стиль запозичив ліпнину і витончені ковані елементи, а з сучасних - найсучаснішу техніку та технології.

Нормандський стиль - це стиль для людей з доходом «середній плюс» і обов'язково з хорошим смаком. Такі люди не бажають виставляти свій достаток напоказ, але вважають за краще жити в елегантному та комфортному інтер'єрі.

Дитяча Перле (Perle) від Country Corner - для того, щоб у дитини розвинувся хороший смак, її мають оточувати гарні меблі

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12623
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4348
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3298
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3033