Море, сонце та оливкові дерева - стиль Прованс як втілення ідеального будинку

Божевільний ритм сучасного життя... Коли після напруженого робочого дня так хочеться повернутися не в будинок, не в квартиру, і тим більше не в житло, а саме додому. Як відтворити це відчуття - теплого та затишного будинку, де життя тече спокійно і розмірено, туди, де тебе чекають?

Але насправді все просто: багато сонця, моря, повітря, наповнене ароматами трав... Вся родина збирається за великим обіднім столом, домашня їжа, фіранки з квітами на вікнах... Мабуть не дарма свіжий, по-французьки витончений, теплий домашній стиль Прованс давно припав до душі мешканцям України.

Звідки виникла стилістика Прованс?

Свою назву стиль Прованс в інтер'єрі (по-французьки - style provençal) отримав по імені регіону Прованс (Provence).

Сьогодні Прованс - це успішний і перспективний французький регіон, який, проте, свято шанує свої патріархальні традиції. Саме тому садиби та домогосподарства Провансу частіше оформлені не в сучасних напрямках дизайну, а в традиційному сільському стилі.

Іноді стиль Прованс називають ще «провінційний стиль» і виводять його походження від французького слова «провінція» - «province». Прихильники цієї версії, в принципі, не так вже й неправі. Сама назва області Прованс походить від латинського Provincia (провінція) - так за часів Римської Імперії називали цю місцевість. Адже з Риму Прованс, дійсно, виглядав глибокою провінцією.

Стиль Прованс - це вишуканий сплав рустикального (тобто сільського) і середземноморського стилів. Давайте разом спробуємо розібратися в особливостях стилю Прованс.

Спальня Романс (Romance) від Country Corner - ще один варіант оформлення спальні в стилі Прованс, причому з використанням тих же меблів. Спальня вийшла дуже ніжною і сонячної завдяки поєднанню бірюзового та жовтого кольорів, а дерев'яні панелі на стіні надають цьому інтер'єру додаткової глибини

Світло і спокійно, або Колірна гамма стилю Прованс

Прованс - це дуже сонячний регіон. А як впливає сонце на фарби? Правильно, на сонці фарби вигорають. Саме тому кольори в стилі Прованс не яскраві, приглушені, ніби вигорілі на сонці.

Друга характеристика - натуральність відтінків. Активно використовуються теракотовий (натуральний колір обпаленої глини, з якої роблять як плитку для підлоги, так і цеглу для стін), бежевий та пісочний (кольори зістареної побілки, в Провансі не прийнято робити ремонт щороку) кольори.

В оформленні (меблі та аксесуари) дуже популярні кольори навколишньої природи: оливковий, лавандовий, гірчичний, пшеничний, а також блакитний та жовтий. Все це щедро розбавляється білим кольором.

Важливо, що колірна гамма стилю Прованс - тепла і світла. Навіть якщо в оформленні приміщення в стилі Прованс використовуються холодні кольори (наприклад, фіолетовий), то дуже помірно. І за рахунок ефекту «потертості» такі кольори все одно не роблять інтер'єр холодним.

Вітальня Рів'єра (Riviera) від MERX - зверніть увагу на основний колір меблів і колірну палітру елементів декору

Дерево, цегла та глина - жодної штучності в стилі Прованс

Стиль Прованс любить натуральні матеріали. Якщо мова про меблі, то, бажано, дерев'яні. Якщо підлогове покриття - то або дощата підлога, або керамічна плитка. Якщо стіни - найпоширеніше рішення: побілка або тканинні шпалери з неяскравим рослинним чи квітковим орнаментом.

Зрозуміло, що в сучасному світі знайти повністю натуральні матеріали досить нелегко. Але певні виходи з ситуації знайти можна.

Наприклад, замість дерев'яних меблів можна використовувати меблі в стилі Прованс з фасадами з фарбованого МДФ. Вибирайте фасади, прикрашені фільонкою і виконані в пастельній кольоровій гамі. Такі меблі мало того, що коштують дешевше від своїх дерев'яних аналогів, вони ще і більш стійкі до підвищеної вологості та до перепадів температур.

Спальня Романс (Romance) від Country Corner - чудовий приклад оформлення спальні в стилі Прованс: білі меблі, прикрашені квітковим орнаментом, стіна зі старої цегли, штукатурка кольору слонової кістки і постільну білизну ніжно-рожевого кольору з квітковим малюнком

Світла мало не буває - природне і штучне освітлення приміщень в стилі Прованс

Як ми вже говорили, Прованс - це дуже сонячний регіон. Тому при створенні інтер'єру в стилі Прованс надлишок природного освітлення набагато краще, ніж його нестача.

Це не означає, що, якщо у вашій кімнаті - невеликі вікна, то будинок потрібно терміново перебудовувати. Але все ж в цьому випадку особливу увагу потрібно приділити шторам, а, точніше, їх відсутності. Нехай ніщо не заважає максимальному проникненню світла в приміщення.

Обов'язково доповніть систему освітлення люстрами та торшерами. Віддайте перевагу виробам з білими (або кольору слонової кістки) абажурами з ніжним квітковим малюнком.

Маленький секрет - кімната в стилі Прованс буде здаватися краще освітленою, якщо для її оформлення використовувати предмети інтер'єру червоного або жовтого кольору. Це може бути посуд, якісь вазочки або фоторамки, або, вдале рішення саме для стилю Прованс, текстиль в біло-червону або біло-жовту клітинку. Головне - не переборщити: червоний або жовтий повинні залишатися тільки акцентами в інтер'єрі, а не перетворюватися на основний колір.

Вітальня Люберон (Luberon) від Country Corner - зверніть увагу на люстру, обрану для оформлення цієї вітальні: абсолютно правильне рішення для вітальні в стилі Прованс

Меблі Прованс - історія родини, яку розповідають речі

Ключове слово для створення інтер'єру в стилі Прованс - історія. Ми не говоримо про багатовікову історію від Стародавнього Єгипту і до наших днів. Ні, мова йде про історію сім'ї.

- Ось цю скатертину вишила моя бабуся до свого весілля, ось цей сервант купив прадід чоловіка, а ось ці стільці залишилися в пам'ять про дідуся, який загинув під час Другої світової війни. Ось цей сервіз купували батьки, але половину тарілок ми з братом розбили ще в дитинстві, - саме так описують французи обстановку свого будинку.

Кожна річ має свою загадку, за кожною з них стоїть своя історія. Нерівності, невеликі відколи або тріщини, потертість фарби - такі елементи лише додадуть меблям в стилі Прованс додаткового шарму. Тому що, якщо у ваших речей немає історії, потрібно зробити так, начебто вона є.

Кухня Валенсія (Valencia) від MERX - зверніть увагу на стіни та підлогове покриття в цій кухні в стилі Прованс. Оздоблення з грубо обробленого дерева робить приміщення затишним і незабутнім

Віддайте перевагу штучно зістареним меблям, бажано не з єдиного гарнітура, а краще таким, що схожі один до одного, але різні.

Вітальня в стилі Прованс часто одночасно виконує функції їдальні, тому в ній будуть дуже доречні великий обідній стіл (частіше круглий) зі стільцями і сервант для посуду. Можна прикрасити вітальню комодом і повісити над ним велике дзеркало.

Що стосується кухні, то кухня в стилі Прованс обов'язково повинна мати багато відкритих дерев'яних полиць для посуду. І потрібно обов'язково підкреслити «вогнище» - зробити акцент на плиті (варильній поверхні) та витяжці. Очаг - серце будинку, він не повинен ховатися в кутку.

Кухня Брокант (Brocante) від Country Corner - правильно підібрані предмети інтер'єру для кухні в стилі Прованс. В оформленні використано і зображення півня (символ Франції), проте на таких «зістарених» картинках півні не виглядають занадто помітно

Текстиль та аксесуари - деталі стилю Прованс

Трохи вище ми говорили про те, що в недостатньо освітленому приміщенні при реалізації стилю Прованс краще відмовитися від штор і, таким чином, дати в приміщення більше світла. Але відмовитися від штор жодним чином не означає відмовитися від текстилю взагалі.

Будинок в стилі Прованс любить текстиль: і лляні столові скатертини з легким квітковим візерунком, і в'язані серветки для комодів і етажерок, і шторки-рішельє в серванти, і численні подушки на диванах та стільцях.

Головне, щоб всі елементи текстилю не були виконані з однієї і тієї ж тканини і не виглядали, як магазинний комплект. Грайте з кольором, з фактурою тканини, з формою і з обробкою - і ваш інтер'єр буде по-справжньому французьким.

Те ж саме відноситься і до аксесуарів - їх може бути багато і різних. І все-таки, не потрібно перетворювати ваш будинок в крамницю лахмітника або в сувенірний магазин. Аксесуарів повинно бути багато, але не надто багато.

Вітальня Елеганс (Elegance) від Country Corner - яскравий червоний колір в оздобленні скатертини та подушок на стільцях роблять цю вітальню дуже яскравою та святковою

Придбайте якісний обідній порцеляновий чи глиняний посуд, поставте чи повісьте на стіни рамки з фотографіями та намальовані портрети близьких вам людей. Кілька хороших пейзажів або натюрмортів також не будуть зайвими.

А ось від засушених квітів (в тому числі від популярної лаванди) або від великої кількості зображень і статуеток півнів (півень - символ Франції) краще відмовитися.

Для кухні в стилі Прованс ідеальний декор - це живі пряні трави в горщиках: розмарин, чебрець, естрагон і базилік. Так ви поєднаєте приємне з корисним: прованський стиль, запашний аромат і свіжу зелень для ваших страв. Кухню Прованс також не можна уявити без великої кількості спецій. Особливо подбайте про красиві млинки для перців.

Великий і затишний будинок, пронизаний теплом, затишком, запахом домашньої їжі, будинок, в якому тебе чекають - звичайно, цей будинок може бути виконаний в будь-якому стилі. Адже не стиль визначає атмосферу в домі, а сімейні стосунки.

Дитяча Гармонія (Harmonie) від Country Corner - така дитяча в стилі Прованс виховає у дитини бездоганний смак і при цьому подарує їй радісне та щасливе дитинство

І, все-таки, в будинку, оформленому саме в стилі Прованс, завжди буде трохи затишніше. І ви зможете передати своїм дітям вже нові сімейні історії та традиції, створені вами.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12625
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4348
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3299
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3033