Мінімалізм в дизайні інтер'єру

Один з найбільш суперечливих і спірних, але при цьому надзвичайно популярних стилів в дизайні інтер'єру - це мінімалізм. Всупереч уявній простоті та відсутності будь-яких надмірностей оформлення квартири в стилі мінімалізму зажадає від дизайнера глибокого розуміння особливостей цієї течії, а від господарів приміщення - чималих витрат. Основна помилка багатьох - вважати, що мінімалізм - це синонім слова «мало». Насправді, головним епітетом, що характеризує стиль, може бути «достатньо».

Достатньо для того, аби комфортно почуватися в оточенні лише найнеобхідніших речей. Позбутися зайвих меблів і непотрібних деталей, залишити все найкраще та необхідне. Сконцентруватися на застосуванні максимально якісних натуральних матеріалів. Підкреслити красу вільного простору, незахаращеного декором.

Навчитися бачити гармонію в простих композиціях, а в якості оздоблення використовувати мінімальну кількість елементів.

Складно? Так! Але немає нічого неможливого для тих, хто хоче бачити своє житло сучасним, функціональним, практичним і гарним!

Як завжди, трохи заглибимося в історію стилю. Мінімалізм сформувався в другій половині ХХ століття. Це був період, коли суспільство втомилося від надмірно декоративного модерну, популярного до Другої світової війни, та й сам час диктував власні умови: буржуазність була не в моді, розкіш в оформленні житла стала ознакою поганого смаку.

Чималу роль у формуванні мінімалізму відіграв японський стиль, з яким європейські жителі познайомилися в ході війни, а також конструктивізм і скандинавський стиль, що прийшли з країн північної Європи.

Причиною виникнення мінімалізму стала боротьба з захаращеністю, а головною метою - беззастережна перемога вільного простору.

Мінімалізм прагне до того, щоб мешканці квартири змогли зосередитися на головному, позбувшись нав'язливого оточення у вигляді зайвих предметів інтер'єру. Прості та лаконічні форми, геометрія ліній, спокійні забарвлення, монохромність і суворі силуети - мінімалізм відмінно справляється із завданням створення простору, де панують спокій і гармонія. У такому будинку ви без зусиль зможете сконцентруватися на творчості, творенні, нових проектах або просто розслабитися, відпочиваючи від божевільного ритму життя.

Слід врахувати, що неможливо оформити лише якесь одне приміщення в будинку в стилі мінімалізму. Це не той випадок, коли в будинку чи в квартирі допускається поєднання різних напрямків дизайну. Мінімалізму властиве об'єднання простору, і окремі кімнати немов перетікають одна в одну. Мінімум перегородок і стін, загальна територія, виділення функціональних зон за допомогою різнорівневих площин - ці прийоми характерні для мінімалістичного інтер'єру.

Меблі в стилі мінімалізм

Оскільки цей напрямок вимагає максимально простих форм і чітких ліній, то в меблях на перший план виходить якість матеріалів. Саме використання дорогих натуральних матеріалів - каменю, цінних порід дерева, металу - дозволяє зробити інтер'єр статусним і добротним.

Характер меблів - лаконічний, але виразний. Ефектність інтер'єру досягається за рахунок демонстрації краси натурального матеріалу та його насиченої текстури. М'які меблі мають геометричні форми та сучасну стилістику. Повністю виключається декор у вигляді завитків, декоративних накладок чи рослинних орнаментів. Чим простішим є силует м'яких меблів, тим повніше підкреслюється філософія мінімалізму.

Корпусні меблі для інтер'єру в стилі мінімалізм - це теж суцільна площина, що лише подекуди переривається майже непомітними стиками.

Певна річ, що за такої подачі якість матеріалів має першорядне значення, адже на рівній і гладкій поверхні неможливо приховати навіть щонайменший дефект.

Декор в мінімалізмі також практично відсутній, тому заховати похибки матеріалу просто ніде. Окрім того, часто корпусні меблі навіть не мають ручок, аби ніщо не відволікало погляд від єдиного моноліту.

Дуже добре в концепцію мінімалізму вписуються вбудовані шафи, що створюють ефект цільної стіни.

Взагалі, системам зберігання тут приділяється велика увага, адже потрібно заховати від сторонніх очей всі ті предмети, що накопичуються в будь-якому житловому приміщенні.

Вбудовані шафи, що займають всю площу від підлоги до стелі, - чудовий варіант раціонального використання простору, а, як ви вже зрозуміли, раціональності мінімалізму не позичати!

Вам може здатися, що мінімалізм - це досить нудно та бездушно. Як уникнути відчуття надмірної «офісного» приміщення? Для цього існує кілька прийомів:

1. Контраст цілісних форм і деталізації аксесуарів. Включіть в композицію, що складається з суцільних блоків, деталізовані елементи. Наприклад, ви можете розбавити цільну поверхню шафи для одягу в спальні декількома відкритими полицями. Тільки не використовуйте їх для демонстрації безлічі дрібних штучок. Кількох сімейний фотографій в стриманих рамках буде досить.

2. Контраст текстур. Ви пам'ятаєте про головне правило мінімалізму - лише якісні матеріали. Але навіть найцінніші породи дерева, виставлені суцільною стіною, виглядатимуть нудною площиною. Розбавте деревину металевими поверхнями.

Такий контраст природного матеріалу зі складною текстурою та абсолютно гладкого блискучого металу зробить загальну картину більш значущою та цікавою.

3. Тривимірність поверхонь. Там, де меблі займають значну площу - кухня, спальня, передпокій - можна не обмежуватися двома площинами. Тривимірна структура з геометричними повторюваними елементами, однозначно, стане незвичайним рішенням в інтер'єрі.

Звичайно, інтер'єр в стилі мінімалізм пасує далеко не всім без винятку. У ньому буде затишно людям, що комфортно почуваються в умовах мегаполісів. Урбанізація, індустріалізація, технічний прогрес - це їхня стихія, а надзвичайно швидкий темп життя - нормальний стан.

Вдома цим людям хочеться спокою та розслабленості, а чисті форми та лаконічність мінімалізму якнайкраще допомагають створити інтер'єр, повний свободи, балансу та гармонії.

На закінчення наведемо цитату Деніела Шеллабаргера, що прекрасно відображає філософію мінімалізму:

«Для того, аби стати щасливим, потрібно позбутися усього зайвого. Зайвих речей, зайвої суєти, а найголовніше, - зайвих думок ». Щоправда, Деніел Шеллабаргер, відомий ще як Суель - один з небагатьох людей, які добровільно відмовилися від грошей. А мінімалізм, як ви зрозуміли, досить дорогий у відтворенні стиль.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12597
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4325
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3281
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3016