Меблі у французькому стилі - кому трішечки французької витонченості на українській землі?

Франція завжди була предметом захоплення і еталоном стилю. Причому не тільки в одязі або в зачісках, а й у оформленні інтер'єрів.

Але, перш ніж говорити про французький стиль, потрібно звернути увагу не те, що Франція - вона дуже різна. Лавандові поля Провансу, галасливий і веселий, наповнений ароматом моря Марсель, стриманий Лілль, смачна сирна і яблучна Нормандія... І, звичайно ж, Париж! Гучний, елегантний, екстравагантний Париж, який «побачити Париж і померти». Ця фраза Іллі Еренбурга давно стала мемом.

Франція - стилів стільки, що очі розбігаються.

Коли говорять «інтер'єр в стилі Франції», найчастіше мають на увазі французький Прованс. Французькі меблі в стилі Прованс давно завоювали серця дизайнерів всього світу, а, отже, і їх клієнтів - нас з вами. Але стилем Прованс французький інтер'єр не обмежується.

Французький стиль в інтер'єрі можна розділити на кілька груп:

  1. вже згаданий Прованс - окремий випадок стилю кантрі;
  2. так званий «палацовий стиль» або «меблі французьких королів», а, насправді, ціла група історичних стилів від класицизму та бароко і до ампіру;
  3. сучасний французький дизайн;
  4. так званий «стиль паризького кафе».

Спробуємо розібратися в особливостях кожного з цих стилів. Почнемо з кінця.

Кухня Елеганс (Elegance) від MERX - непоганий приклад французького стилю: сучасні матеріали і стриманий класичний дизайн

Паризьке кафе в українській кухні.

Навіть той, хто ніколи не був у Франції, знає, що в паризьких кафе – двоколірна плитка (частіше чорно-біла, але зустрічаються також  пісочна та теракотова), велика грифельна дошка, на якій написано сьогоднішнє меню, постери на стінах, а ще стільці – ковані або з м’якими, простроченими «в клітинку» сидіннями.

А ось меблі (мається на увазі корпусні меблі) можуть бути найрізноманітнішими. Не вірите? Включайте фільм «Амелі» та перевірте самі.

Якщо ви хочете відтворити таку французьку атмосферу у вашій кухні, зробіть так.

По-перше, придбайте чорну грифельну дошку і розмістіть її на вільну кухонну стіну. Не забудьте про крейду. На цій дошці ви зможете записати заплановане на сьогодні меню або список необхідних покупок, або просто залишити повідомлення комусь із членів вашої родини.

Кухня Валенсія (Valencia) від MERX - непоганий приклад паризького стилю в інтер'єрі: стримана кухня, дорога дерев'яна підлога, але без будь-яких додаткових прикрас

По-друге, прикрасьте стіни 1-2 ефектними постерами або фотографіями. Чорно-білі фото будуть виглядати краще, якщо у вас на кухні підлога з чорно-білої плитки. А якщо у вас на кухні теракотова або пісочна плитка, постарайтеся знайти старі кольорові кіноафіші.

По-третє, приділіть особливу увагу обідній зоні - столу та стільцям. Не потрібно, щоб це були стіл та стільці з одного комплекту. Куди краще до стилю паризького кафе підійдуть дерев'яний стіл і ковані стільці або, навпаки, стіл з елементами ковки та благородні пікіровані стільці на дерев'яних опорах.

І, останнє, штори. У паризьких кафе немає штор на вікнах всередині приміщення. Від сонця внутрішню частину кафе закриває навіс зовні приміщення. Тому від штор в кухні в стилі паризького кафе краще або зовсім відмовитися, або використовувати в якості них горизонтальні жалюзі неяскравого кольору або з натуральної деревини.

Колекція Ательє (Atelier) від MERX - інтер'єр «паризького кафе», як його можна втілити в житловому приміщенні

Сучасний французький стиль в інтер'єрі

У цьому випадку мова йде про паризьку квартиру, власники якої непогано заробляють. Ще кажуть - паризький стиль в інтер'єрі. Такі приміщення зазвичай оформляють в пастельних тонах, хоча насичений сірий і глибокий фіолетовий також часто використовуються в сучасних французьких інтер'єрах.

Меблі мають досить класичний абрис і виготовлені ​​з дорогих, натуральних, екологічно чистих матеріалів. За тим же принципом вибираються і матеріали для обробки приміщення: дерев'яний паркет нейтрального малюнка без декорів або спокійних кольорів мармур на підлогу, шовкові шпалери неяскравих кольорів практично або зовсім без малюнка, невелика кількість (але дорогих) предметів інтер'єру.

Особлива увага приділяється шторам. Ідеальний варіант - прості прямі штори до підлоги з вишуканої тканини.

Кухня Фрейм (Frame) від MERX - чудовий приклад сучасного французького стилю в інтер'єрі

Напевно, у вас виникає питання:  чим, в цьому випадку, сучасний французький стиль відрізняється від скандинавського або від такого улюбленого дизайнерами сьогодні еко-стилю? Все просто - стилем.

Французький дизайн - він дуже стриманий, але при цьому - плавний, без різких переходів, без пронизливо яскравих кольорових плям: наприклад, помаранчевий і червоний кольори в сучасному французькому інтер'єрі використовуються досить рідко, як і яскраво-салатовий.

По відношенню до предметів інтер'єру французький дизайн досить категоричний: дуже мало елементів, але дуже високої якості. У таких інтер'єрах вітаються хороший живопис та книги. А ось великої кількості сімейних фотографій, порцелянових ваз, статуеток, серванту з сервізом - немає, залиште це для стилю Прованс.

Кухня Сієна (Siena) від MERX - зразок переосмислення стилю ар-нуво з урахуванням сучасних реалій

Інтер'єр в класичному французькому стилі

Тут потрібно відразу визначитися: якщо ви не живете в історичному французькому замку, то точне дотримання якого-небудь з історичних стилів інтер'єру буде виглядати швидше смішно, ніж стильно.

А ось інтер'єри на межі, запозичення, суміщення класичних ідей з сучасними матеріалами - ось це може бути дуже цікаво. Особливо, якщо у вас - великий заміський будинок, ну або хоча б простора квартира з гарним видом.

І, все-таки, які існують класичні французькі стилі інтер'єру?

  1. Класицизм (друга половина XVII століття). Стиль виник завдяки Людовіку XIV, якого сучасники називали Король-Сонце. Будинки й меблі, виконані в цьому стилі, дуже величні. Практично помпезні. Кращий зразок стилю - це палац Версаль.
  2. Рококо і неокласицизм (XVIII століття). Час великих королів пройшов, і їм на зміну прийшли королі, які вміють насолоджуватися життям. Тільки от я думаю, ви пам'ятаєте, як погано це закінчилося? Зразки стилю - палац малий Тріанон Марії Антуанетти і паризький театр «Одеон».
  3. Ампір (часи Наполеона). Строгий і урочистий імперський стиль. Простіший та лаконічніший за своїх попередників. Взяв щось від Греції та Стародавнього Риму. Завдяки цьому стилю в ужиток входить принципово новий меблевий елемент - кушетка мадам Рекам’є. Зразки стилю - Тріумфальна арка в Парижі та Комп'єнський палац.
  4. Друга імперія (кінець XIX століття) - ще цей стиль називають стилем Наполеона III. Саме за його правління барон Осман повністю перебудував Париж, прибравши безліч старовинних будівель і проклавши широкі проспекти. Останній імператор Франції.

Кухня Стелла (Stella) від MERX - сучасна французька класика на вашій кухні

Наступний стиль - ар-нуво - з'явився вже на початку XX століття. І заклав основу всім сучасним стилям інтер'єру. Символ цього періоду - Ейфелева вежа.

Безумовно, сьогодні немає сенсу в точності відтворювати жодного з цих стилів в своєму будинку і, особливо, в своїй квартирі. Але деякі ідеї цілком можна запозичити. Наприклад, буде доречним в приватному будинку створити інтер'єр у стилі французького шале.

Кухня Шале (Shale) від MERX - така стримана класика ідеальна для приватного будинку

Меблі в стилі Прованс

Найпоширеніший варіант вирішення завдання, якщо ви хочете втілити французький стиль в інтер'єрі квартири або невеликого приватного будинку. Тут «зламані списи» і написано безліч статей, які покликані розмежувати рустикальний стиль, стиль кантрі, саме стиль Прованс і сучасне втілення цього всього - стиль Шеббі-шик.

Але в двох словах можна сказати наступне: стиль Прованс - це оформлення приміщень, характерне для житлових будинків (НЕ замків) кінця XIX - середини XX століття в регіоні Прованс, Франція.

Кухня Brocante від Country Corner - ідеальне втілення стилю Прованс в сучасному інтер'єрі

Меблі в стилі Прованс зазвичай білого або молочного кольору, з фасадами з фільонкою, на фільонках може бути ніжний квітковий малюнок, зазвичай - лаванда або оливкові гілки. Загальний дизайн можна охарактеризувати словом «під старовину»: буфети і гірки для посуду, круглий годинник, плетені стільці з тканинними подушками на сидіннях, дивани в квітковій оббивці і фіранки в клітинку.

У цій статті ми не будемо детально розглядати особливості стилю Прованс - стежте за нашими оновленнями, скоро про стиль Прованс буде опублікована окрема стаття.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12608
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4336
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3290
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3025