Меблі в стилі прованс для спальні - романтика Франції в її кращому прояві

Стрімкий ритм життя, штучні матеріали та відсутність звичайного людського спілкування... В цих умовах ми все частіше відчуваємо непереборну тягу до чогось світлого, натурального, простіше сказати, сільського.

Саме тому все більшої популярності в світі дизайну набуває стиль кантрі. Свою назву стиль одержав від англійського прикметника «country» - заміський, селянський, сільський. А так як в кожній країні - своє село, то і стилі кантрі різних країн мають свої особливості. Але всі вони об'єднані єдиним прагненням до простоти та комфорту.

Найвідоміші кантрі стилі це французький прованс, англійське кантрі, швейцарський шале, американський Фармхаус та російський сільський стиль.

Спальня Венеціанська від ТМ Country Corner

Головними особливостями стилю кантрі є:

  1. свідома простота та високий рівень функціональності;
  2. вільне планування приміщень і обов'язкове оформлення всього відкритого простору в єдиному стилі (наприклад, загальна зона кухні та їдальні, або вітальня в двох рівнях);
  3. використання виключно натуральних матеріалів з мінімальною присутністю декоративного оздоблення;
  4. велику кількість текстильних декоративних елементів, виконаних в пастельних тонах;
  5. старовинні або штучно зістарені меблі.

Спальня Люберон від ТМ Country Corner

Яскраве сонце, блакитне море, виноградники та оливкові дерева... О, Прованс!

Один з найпопулярніших сьогодні кантрі стилів прованс зародився в однойменному мальовничому регіоні Прованс на півдні Франції. Було це ще в 17 столітті, а піку свого розвитку стиль досяг у 19 столітті. Прованс втілив в собі справжній дух Франції з її прагненням до свободи, спокою та отримання задоволення від життя.

Прованс - це стиль життя, легкий та невимушений. Його шанувальниками були Матісс та Пікассо, Поль Сезанн та Ван Гог. Сьогодні цей стиль настільки популярний, що про нього знають навіть зовсім далекі від світу дизайну люди. Фото спалень в стилі прованс не сходять зі сторінок глянцевих журналів та підкорюють серця читачів з першої секунди.

Прованс - це тихий бриз блакитного узбережжя, кольори та запахи знаменитих лавандових полів, обвітрені фасади, ніжно зігріті ласкавим сонцем, і щедрий недільний обід, коли за величезним столом збирається кілька поколінь родини.

Спальня Шато від ТМ Country Corner

Так ось ти який, істинний Прованс?

Однією з головних особливостей стилю прованс є використання натуральних матеріалів в інтер’єрних рішеннях. Стіни, як правило, грубо поштукатурені, можливі навіть елементи оголеної цегляної кладки. На стелях красуються дерев'яні балки, а на підлогу укладають натуральний камінь або дерев'яну грубу дошку. Основні тони в інтер'єрі прованс, звичайно, пастельні, як би вигорілі, але також не виключаються акценти фіолетового або червоного кольору.

Спальня в стилі Прованс відрізняється великою кількістю різноманітних декоративних елементів: фотографії в рамках, шкатулки, свічники, порцелянові статуетки, гасові лампи, глечики, дзеркала, годинник і панно з характерними малюнками, покривала і подушки...

Спальня Романс від ТМ Country Corner

Це не тільки надає приміщенню особливого шарму та привабливості, це - матеріальна пам'ять, адже придбання кожної речі пов'язано з якоюсь радісною подією цього або попередніх поколінь.

Меблі в інтер'єрі спальні в стилі Прованс обов'язково повинні бути не новими: злегка застарілі, з характерними сколами та потертостями, дерев'яні чи ковані. Їх створили або відреставрували власними руками, і вони довго служили вашій родині; вони дихають натуральністю, розповідають свою історію кожною лінією та вигином.

Фасади обов'язково пофарбовані фарбою або покриті воском, популярний неяскравий квітковий орнамент: квіти лаванди або оливкові гілки.

Розмаїття різноманітних декоративних елементів - відмінна риса стилю прованс

Provance і province. У чому ж різниця?

Прованс - це провінція Франції. Певна плутанина виникла через те, що по-французьки ці два слова пишуться по-різному, але ось звучать абсолютно однаково.

Provance - це регіон на півдні Франції, а province - це провінція, село, аналог поняття кантрі, про який ми говорили раніше. Саме тому за межами країни практично всі французькі варіанти стилю кантрі називають стилем прованс, хоча кожна область має свої неповторні особливості.

Лавандові поля у Франції - душа Провансу

Ця країна багата на регіони та провінції, які подарували світу дизайну неповторні стилі. Це і палацовий стиль з його найяскравішим представником - Версалем, і нормандський стиль - сплав сучасності і історії однойменного північного регіону Франції.

Декоративні елементи надають стилю прованс особливої привабливості

Палацовий стиль по праву називають самим розкішним стилем інтер'єру. Для нього характерні надмірне декорування, розкішна обробка та безліч неповторних ідей і образів, втілених в мармурі, золоті та дорогих породах дерева. Такий стиль підійде виключно власникам старовинних історичних будинків з величезними просторами, значними віконними і дверними отворами. Уже в великих за розміром, але сучасних особняках подібні інтер'єри будуть недоречні.

Спальня Доман від ТМ Country Corner

В цьому випадку краще віддати перевагу нормандському стилю, який відрізняється особливою аристократичністю та стриманістю. У ньому поєднуються вже знайома нам французька легкість та північна прагматичність. У приміщенні в нормандському стилі зазвичай невелика кількість меблів і предметів мистецтва, але кожен з них знаходиться на своєму місці. Стиль поєднує в собі вічність історії та нові віяння сучасності. В інтер'єрі в нормандському стилі обов'язково повинні бути предмети старовини. Як і в Провансі, тут переважають натуральні матеріали та світлі тони оздоблення.

Комод Вандом від ТМ Country Corner

Шеббі шик як сучасний прояв Провансу

Зустріти справжній прованс в українських квартирах чи будинках велика рідкість, адже істинний стиль інтер'єру прованс не сприймає використання новинок в світі техніки, сучасних оздоблювальних матеріалів та не терпить поєднання з іншими стилями.

Тому правильним буде відзначити, що сьогодні дизайнери створюють, скоріше, інтер'єри з елементами стилю прованс, і тут варто поговорити про такий стиль, як Шеббі шик.

Точний переклад назви цього стилю звучить як «потертий блиск» або «потертий шик», і це в точності передає його головну особливість.

Спочатку ідеєю цього стилю було подарувати нове життя старим меблям, відреставрувати їх, покрити новою фарбою або лаком. Але, будемо відверті, антикварних меблів стає все менше. До того ж, вони досить дорогі, а антикварні меблі, що добре збереглися, і зовсім коштують шалених грошей.

Шеббі шик - сучасне втілення стилю прованс

Тому талановита дизайнерка Рейчел Ешвіль придумала прийом - штучно зістарювати меблі. Це поклало початок створенню нового напрямку, а в майбутньому - створення торгової марки «Шеббі шик», популярної сьогодні в усьому світі. Цей стиль допомагає нам з'єднати воєдино вишуканість старовини з комфортністю та функціональністю сучасних технологій.

В інтер'єрах, оформлених в стилі Шеббі шик, доречне одночасне використання меблів як різних епох, так і різних стилів, вінтажних та нових з елементами штучного старіння.

Такий інтер'єр виглядає дуже ефектно і при цьому володіє всіма функціональними перевагами сучасних технологій.

Використання меблів різних стилів виглядає дуже ефектно

Стиль прованс в умовах сучасних квадратних метрів

Звичайно, кожен з нас перед тим, як прийняти рішення втілити стиль прованс в інтер'єрі спальні, задумається, наскільки це доречно в умовах сучасних українських квартир з невеликою площею.

Наприклад, масивні дерев'яні балки на стелі будуть добре виглядати тільки в приміщеннях з високими стелями, як мінімум, 3,5-4 метра, а стелі такої висоти в сучасних квартирах зустрічаються надзвичайно рідко.

Спальня Роуз від ТМ Country Corner

А сучасні технології, наприклад, підлога з ламінату або незвичайні освітлювальні прилади, просто не вписуються в концепцію цього стилю.

Але втілити ваше прагнення до легкості, яку дарує нам прованс, все-таки можливо. Замініть грубу побілку штукатуркою або світлими шпалерами з ніжним квітковим малюнком, старовинні меблі - штучно зістареними, але при цьому зручними та функціональними, підберіть хороший текстиль... І ось він - ваш шматочок прованського щастя!

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12623
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4347
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3298
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3031