Кухня-вітальня в малогабаритній квартирі

Цикл статей "Объединяем кухню и гостиную". Часть 2

Причини об'єднання декількох кімнат в одне приміщення можуть бути самими різними. Якщо ви будуєте будинок і заздалегідь плануєте в ньому відкритий простір, то кухня-їдальня-вітальня-хол - це одне. Таке рішення приймається, враховуючи звички та побажання сім'ї.

Зовсім інші причини об'єднати кухню з вітальнею у жителів малогабаритних квартир, так званих хрущовок. Адже на сучасній кухні крім кухонних меблів просто необхідна сучасна побутова техніка. І мова не тільки про плиту та холодильник, нам хочеться мати посудомийну машину, мікрохвильову піч, кавоварку та багато іншого. Але вмістити все це в кухні площею 5-6 квадратних метрів просто нереально. А ще ж і столова зона має бути!

Для поліпшення житлових умов можна зробити перепланування квартири - видалення зайвих стін збільшить її корисну площу. При цьому вирішуються відразу дві проблеми: кухня збільшується за рахунок перенесення столової зони у вітальню, а вузька довга вітальня стає ширшою. Замість маленьких тісних кімнаток ви отримуєте світлий, розлогий, відкритий простір. Це, без сумніву, великий плюс.

Але не все так просто. У будь-якого рішення крім плюсів завжди є і свої мінуси. Ми докладно розглянули їх в нашій минулій статті. Так що перед тим, як приступити до ремонту, зважте всі «за» і «проти».

"Бути чи не бути?"

Замислюючись над створенням відкритого простору, враховуйте кількість кімнат в квартирі.

Коли ми говоримо про об'єднання кухні і вітальні, маємо на увазі, що в цій квартирі є ще і спальня (або навіть спальні), тобто це дво- або трикімнатна квартира. Але якщо з тих чи інших причин навіть в такій квартирі вітальня використовується в якості спальні, то після ремонту хтось із членів сім'ї може втратити свій приватний простір.

 Якщо квартира однокімнатна, то ви можете перетворити її в квартиру-студію. Тобто в квартиру, в якій всі зони, і спальна в тому числі, будуть розташовуватись в одному приміщенні. Такий варіант прийнятний, якщо в квартирі проживає одна людина або молода пара. Для сім'ї з дітьми таке житло - не найкращий варіант.

Нагадуємо, що зносити можна тільки перегородки, тобто не несучі стіни. Якщо кухня та вітальня розділені капітальною (несучою) стіною, то все, що ви можете - це зробити в ній отвір, і то, якщо дадуть дозвіл відповідні інстанції. Також дозвіл необхідний, якщо ви плануєте переносити комунікації. Для знесення перегородок в Україні з кінця 2018 року дозвіл не потрібен.

Отже, приступаємо!

Якщо об'єднана кухня-вітальня - це якраз те, про що ви мріяли, пора втілювати мрії в життя. Вам належить капітальний ремонт, що вимагає багато часу, сил і грошових витрат. Але в результаті ваша квартира перетвориться до невпізнання, стане просторішою і комфортнішою.

Перш за все, складіть план дій. Самостійно або за допомогою фахівців намалюйте план вашої квартири і внесіть зміни на папері. Якщо є можливість, використовуйте сучасні комп'ютерні програми-планувальники. Така програма дозволяє створити 3D-зображення вашої квартири, використовуючи зазначені вами параметри. Не забудьте вказати розташування ніш і виступів, комунікаційних об'єктів. Після цього ви можете віртуально змінювати планування, зносити стіни, пересувати меблі та інші предмети. Такий підхід допоможе вам візуалізувати різні варіанти перепланування і вибрати найбільш прийнятний для вас.

Об'єднуємо!

Є кілька варіантів об'єднання кімнат. Перший з них - повністю прибрати стіни між кухнею, кімнатою та коридором. Кухня залишиться на своєму місці, замість колишньої стіни між двох вікон з'явиться їдальня, а вітальня буде там, де й була, тільки побільшає, адже до неї приєднається ще й коридор.

Другий варіант - залишити частину стіни між вітальнею і кухнею. Якщо у вас широке підвіконня, і під ним немає батареї, можна залишити частину стіни з боку вікна. Таке рішення дозволить встановити кутову кухню і використовувати підвіконня як додаткову робочу поверхню. Як бонус - природне освітлення і можливість дивитися у вікно під час нудної чистки картоплі. Або залишити частину стіни з боку коридору. Це також дозволить встановити кутову кухню і сховати холодильник.

Ще один крок, який відмінно доповнює будь-який з варіантів вище - закласти дверний проріз з коридору в кухню. Все одно в кухню ми заходимо з вітальні, а в плюсах у нас - додаткова цілісна стіна в кухні для розміщення меблів.

Ну і четвертий варіант - побудувати додаткову перегородку. Саме побудувати, але спочатку все ж знести стіну, що розділяє кухню і зал. Часткова перегородка в центрі вітальні значно збільшить робочу зону кухні і при цьому сховає її від поглядів з вітальні.

Підберіть варіант об'єднання, який вам найбільше підходить, і продумайте все до дрібниць, адже чим менша кухня, тим ретельніше треба продумати її планування. А чим краще ви продумаєте кожну дрібницю, тим комфортніше буде отримане в результаті перепланування простору, і тим менше «сюрпризів» вас чекатиме в ході ремонту.

Особливо детально слід опрацювати план розміщення секцій кухонного гарнітура. Спочатку визначте місце розташування холодильника, мийки, варильної поверхні і духовки, потім - інших модулів. Розмітьте, де і скільки розеток вам знадобиться. Продумайте місце розташування столової зони і план організації вітальні.

Для зручності роботи на кухні мало наявності всієї необхідної техніки, обладнайте кухонний простір за всіма правилами ергономіки. На рівень комфорту впливають різні чинники - від кількості членів сім'ї до росту господині. Як часто і як багато ви готуєте? Чи потрібен на кухні маленький стіл для перекусів або досить обідньої зони? Чи не бракувало робочої зони вам на старій кухні, можливо її потрібно розширити? Запитань буде безліч.

Зонування простору

Мало просто зламати стіну. Приміщення не повинно виглядати як кухня, яку видно з вітальні - простір має стати цілісним. Щоб в об'єднаній кухні-вітальні вам було затишно, потрібно правильно позначити функціональні зони.

Виберіть стиль інтер'єру, який вам подобається більше за інших. Ви пам'ятаєте, що кухонні і столові меблі, як і меблі для вітальні, повинні бути виконані в одному стилі? Відповідно обраному напрямку підбирайте і будматеріали для оформлення кімнати.

Розмежувати простір можна використанням різних видів покриття для підлоги. На кухні для підлоги більше підійдуть керамічна плитка або керамограніт, адже підлога повинна бути вологостійкою і легко митися.

Але в такому випадку бажано зробити «теплу підлогу», інакше в холодну пору року перебування на кухні не буде комфортним. Для покриття підлоги у вітальні вибирайте дошку, паркет або ламінат. Відразу продумайте, як два покриття будуть з’єднуватись  між собою.

Візуально розділити функціональні зони допоможе і освітлення. Люстра у вітальні, торшер або бра біля дивану, стельові точкові світильники і підсвічування робочих зон на кухні - така варіативність дозволить вам змінювати ступінь освітленості приміщення і підсвічувати тільки необхідні зони.

Зонувати простір можна і за допомогою меблів. Кухонний острів, обідній стіл зі стільцями або розкладний диван острівного типу на «кордоні» кухонної і гостьової зон прикрасять простір і додадуть відчуття затишку в приміщенні.

Кольорове оформлення всіх зон повинно гармонійно поєднуватися. Якщо ви хочете, щоб ваша кімната здавалася просторішою, використовуйте світлі нейтральні відтінки для її оформлення.

Після проведеного ремонту настає час розслабитися і насолоджуватися результатами. Нехай ваше життя в оновленій квартирі стане ще щасливішим!

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12616
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4343
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3296
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3030