Кухня-вітальня: плюси та мінуси об'єднання

Цикл статей «Об'єднуємо кухню та вітальню». Частина 1

Ще 20-30 років тому у наших співвітчизників навіть не виникало питання про знесення міжкімнатних стін. Люди тулилися в маленьких кухоньках хрущовок і раділи, що кухня своя, а не загальна, як в комунальній квартирі. А зараз нам мало мати власну кухню. Ми хочемо, щоб в цьому приміщенні було багато повітря і світла, і тому робимо його перепланування.

Ідея студійних квартир прийшла до нас з Америки. Житло без перегородок придумав архітектор Людвіг Міс ван дер Рое в 30-х роках XX століття. Ідея житлового простору без внутрішніх перегородок (вільне планування) вперше була представлена ​​ним у 1927 році в Німеччині на Міжнародній виставці житла в Штутгарті. Потім, рятуючись від нацистів, архітектор переїхав до США і допрацював свою концепцію.

В середині того ж століття таке житло стало популярним і в Європі, в основному серед творчої молоді. Причому в таких квартирах не тільки жили, а й використовували їх в якості творчих майстерень. Звідси і назва «студія».

Студійна квартира може бути ідеальним варіантом для проживання молодої пари. Але коли в родині з'являються діти, все ж краще мати особистий простір і батькам, і дітям.

Тому один з найпопулярніших варіантів - спальні залишити окремими приміщеннями, а кухню з вітальнею і, можливо, передпокоєм об'єднати.

Сьогодні ми розберемо нюанси об'єднання кухні і вітальні.

Перед тим, як приступити до перепланування...

Добре, якщо ви купили квартиру на етапі будівництва, і планування приміщення зробили за вашим бажанням. Або ж у вас власний будинок. В такому випадку розміщення кімнат теж було продумано заздалегідь, ще на етапі проектування. Якщо це - не про вас, а ви хочете зробити зі своєї квартири студію або просто об'єднати кухню і вітальню - доведеться зносити стіни. Тим більше, з 2018 року перепланування дозволене на законодавчому рівні. Але враховуйте, що ламати можна тільки перегородки, а ось несучі стіни - ні в якому разі, інакше порушите міцність всієї будівлі. Не можна зносити стіни і в панельних будинках, адже там кожна стіна - несуча.

Якщо у вас є можливість, запросіть професійного дизайнера, який грамотно змінить ваше приміщення. Якщо такої можливості немає - вивчіть тему самостійно, тим більше, в джерелах інформації зараз дефіциту немає.

Плануючи ремонт, уявіть, яким буде приміщення після переробки. Продумайте наперед зонування простору, розміщення світильників і меблів, місця підключення електроприладів.

Зону вітальні відокремте від кухонної використанням різних оздоблювальних матеріалів, різного покриття для підлоги (наприклад, ламінат у вітальні і керамічна плитка на кухні), предметами меблів (обідній стіл, диван, етажерка) або живими рослинами. Дуже зручно для зонування простору використовувати кухонний острів, який, до того ж, розширює функціональні можливості кухні.

Зауважимо, що подіуми, складні різнорівневі стелі та барні стійки давно вийшли з моди.

Переваги об'єднання

Об'єднана кухня-вітальня - це не тільки данина моді і ексклюзивний дизайн. Це спосіб життя її творчих та волелюбних господарів. Відсутність зайвих стін робить приміщення просторим, світлим і сповненим повітря, адже вікон в об'єднаному просторі буде, як мінімум, два, а темного коридору не стане взагалі. У такому приміщенні легко пересуватися, легко робити прибирання.

До того ж, ви отримаєте живий та неформальний простір. Той, хто знаходиться на кухні, прибираючи або готуючи їжу, тепер не буде ізольований від інших, може брати участь в бесіді та спостерігати за тим, що відбувається у вітальні. До речі, в цьому є і позитивний психологічний момент - на об'єднаній кухні члени родини та гості частіше приходять на допомогу один одному.

Квартири з об'єднаним простором дуже функціональні, в них задіяний кожен квадратний метр, немає непотрібних вузьких коридорів. Часто такі квартири в новобудовах дешевше стандартних квартир. Та й на ремонт витрат буде менше: менше стін - менше матеріалів - менше роботи будівельникам. Тому часто такі квартири купують батьки своїм дітям в якості першого окремого житла.

На що звернути увагу

Плюсів в об'єднанні кухні та вітальні багато, але є і мінуси, точніше, не мінуси, а нюанси, які обов'язково необхідно врахувати, якщо ви хочете отримати хороший результат.

Оформляти об'єднаний простір потрібно в одному стилі. Приміщення повинно виглядати неподільним, завершеним і гармонійним. Кухню, вітальню, м'які меблі треба пов'язати в єдину композицію, а це складніше, ніж розробляти інтер'єр відокремлено для кожної кімнати.

Для оформлення студійних приміщень добре підійдуть стилі лофт, модерн, хай-тек, фьюжин, прованс, класичний. Ви можете вибрати той, який вам ближче. При цьому обов'язково враховуйте розмір і форму приміщення, висоту стель, кількість і розміри вікон.

Кухонний гарнітур краще вибирати з мінімальною кількістю скляних фасадів або взагалі без них, інакше про вміст ваших шафок будете знати не тільки ви.

Щоб все приміщення не виглядало як одна велика кухня, зону приготування їжі можна зробити «невидимою», підібравши колір і текстуру фасадів кухонних меблів в тон стін. Інший варіант - сховати за допомогою розсувних панелей кухонний гарнітур на час прийому гостей.

Вибираючи колірну гамму для оформлення кухні-вітальні, пам'ятайте, що темні кольори візуально зменшують і звужують, а світлі - розширюють простір. Малогабаритні функціональні меблі, скляні та глянцеві поверхні, правильно підібрана система освітлення також візуально збільшать приміщення.

Функціональність кухні залежить від правильної організації робочих зон, зручності розташування техніки, добре продуманої системи зберігання.

Побутову техніку вибирайте вбудовану, високофункціональну, з мінімальним рівнем шуму. Добре продумайте систему вентиляції. Потужна витяжка допоможе запобігти поширенню запахів їжі, що готується, по всій квартирі.

В об'єднаному просторі ви не зможете запросити гостей за святково накритий стіл у вітальню, а брудний посуд залишити на кухні за зачиненими дверима. Тепер все на виду. Продумайте функціональну систему зберігання. Враховуйте, що предмети, які використовуються часто, повинні перебувати «під рукою», а те, чим користуєтеся рідко, можна заховати і подалі. Головний принцип відкритої кухні - заховати все, що можна. Якщо на робочій поверхні ви розмістите занадто багато побутової техніки та посуду - така кухня виглядатиме неакуратно.

В об'єднаній кухні-вітальні в приватному будинку бажана ще й комора для побутової техніки, посуду та продуктів, які використовуються рідко.

В старих радянських квартирах в якості комори часто використовували балкон, адже на маленькій кухні просто не вистачало місця для зберігання кухонного інвентарю, консервацій та запасів продуктів.

Якщо кухня велика, і місць для зберігання достатньо, то верхні навісні шафи можна замінити відкритими полицями. Нижні секції зручніше обладнати висувними ящиками - і діставати з них легше, і не треба довго шукати на полицях де що стоїть.

Все приміщення повинно бути добре освітленим, особливо зона приготування їжі. При цьому краще використовувати світильники з теплим світлом, інакше їжа буде виглядати непривабливо.

Перепланування маленьких і великих приміщень має свої відмінності. Але про це буде окрема розмова.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12538
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4259
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3246
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

2981