Кухні - як не помилитися під час вибору. Частина 5. Перепланування кухні

Ми вже говорили про те, як зробити маленьку кухню зручною та гарною. Але збільшення кухонного простору за рахунок перепланування - тема для окремої розмови.

Власники квартири намагаються відійти від типового планування і зробити свою квартиру оригінальнішою та зручнішою. Тому сьогодні майже кожен ремонт не обходиться без перепланування квартири з об'єднанням кількох функціональних зон чи зі значним збільшенням однієї функціональної зони за рахунок інших.

Приклад збільшення однієї функціональної зони за рахунок інших - це по відношенню до кухні збільшення кухонного простору за рахунок коридору, ванної чи балкона. Таке перепланування призводить до простого збільшення площі одного приміщення (кухні) за рахунок зменшення іншого (наприклад, коридору).

Набагато цікавіше рішення - об'єднання кількох функціональних зон. Наприклад, кухня та їдальня чи навіть кухня + їдальня + вітальня. Результат - просторе приміщення, в якому зручно і кулінарні шедеври створювати, і з сім'єю та друзями спілкуватися. Причому завдяки об'єднаному приміщенню створення кулінарних шедеврів і спілкування з друзями можна поєднати.

Перша та головна порада

Не намагайтеся перепланувати квартиру самостійно. Проводити перепланування можна тільки у відповідність з проектом, створеним професійним архітектором і затвердженим відповідними державними органами саме для вашої квартири.

Порада друга, не менш важлива

Перепланування не закінчується знесенням стіни між кухнею та вітальнею. Після цього перед вами - найважливіше: придумати, як відокремити кухонну зону від обідньої. Кухонні запахи та забруднений посуд - невід'ємна частина приготування їжі - не повинні ставати постійними супутниками вашої вітальні.

Є багато технічних засобів і дизайнерських хитрощів, як вирішити цю проблему.

Для чого потрібні витяжка та посудомийна машина?

Кухня вважається агресивним середовищем. В принципі - це правильно. Але за сучасного розвитку побутової техніки кухонні запахи легко знищити за допомогою правильно підібраної витяжки.

Потужність (об'єм) витяжки розраховується як об'єм приміщення (висота * довжина * ширина об'єднаних кухні та вітальні) в кубічних метрах помножити на коефіцієнт від 12 до 15 у залежності від ваших звичок приготування їжі.

Якщо віддаєте перевагу смажити і взагалі любите готувати - краще взяти коефіцієнт побільше, практично не готуєте - коефіцієнт може бути меншим.

Також відіграє роль довжина гофрошлангу між витяжкою та вентиляційними каналами. Чим відстань між ними більша, тим коефіцієнт також має бути більшим.

Кожне коліно гофрошланг збільшує коефіцієнт на 1.

Посудомийна машина - просте і зручне рішення для проблеми брудного посуду. Посуд необхідно очистити від залишків їжі і поставити в машину. І все, можна йти спілкуватися з друзями.

До того ж посудомийна машина використовує значно менше води, ніж людина, що миє таку ж кількість посуду. Така властивість посудомийної машини дуже актуальна для приватних будинків, де немає центральної каналізації.

Професійні менеджери дизайнери кухонних меблів допоможуть вам не тільки підібрати оптимальні меблі для вашої кухні, але й «правильну» побутову техніку під ваші потреби.

Кухня-вітальня: як розділити зони і як підібрати меблі

В об'єднаній кухні-вітальні ми рекомендуємо візуально виділити зони різного функціонального призначення. Зробити це можна по-різному.

  • різна текстура підлоги, наприклад, плитка в зоні приготування їжі і паркет в зоні відпочинку
  • перепад рівня підлоги, наприклад, кухонну зону можна підняти на подіум
  • перепад рівнів стелі або колони між кухонною зоною і зоною вітальні
  • різний рівень освітлення. Зона вітальні висвітлюється більш яскраво, а в кухонній зоні світло - спрямоване освітлення робочих поверхонь.

Твердих правил тут немає. Необхідно обрати рішення, оптимальне саме для вас.

Наприклад, діаметрально різняться думки про ідеї підняти кухонну зону на подіум. Сходинку, яка з'являється в цьому випадку, багато господинь вважають незручною та навіть небезпечною при перенесенні гарячих страв від плити до столу.

Перепад стелі також мало можливий в наших квартирах з висотою стелі 2,70 м і взагалі неможливий в квартирах з висотою стелі 2,50 м. При такій висоті приміщення вже ніде і перепад робити.

Найбільш прийнятним рішенням поділу кухні та зони відпочинку в об'єднаній кухні-вітальні є барна стійка. Це - і додаткова робоча поверхня для кухні, і малий стіл для сніданків, і навіть місце спілкування з друзями за келихом вина чи пива.

Досить непросте завдання - підібрати меблі для об'єднаної кухні-їдальні. У кухні-їдальні нам необхідні кухонні меблі, побутова техніка, обідній стіл, стільці, м'які меблі, журнальний стіл. А ще серванти, комоди, гірки і стінки в залежності від обраного стилю і розмірів приміщення. І все це має бути єдиною композицією, перегукуватися між собою.

Меблеві колекції провідних виробників традиційно зроблено так, щоб під кухню, яка вам сподобалася, ви без проблем могли підібрати, наприклад, диван чи сервант.

Професійні менеджери-дизайнери допоможуть вам підібрати оптимальні поєднання кольорів, форм і фактур в ваших меблях.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12595
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4323
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3280
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3016