Кухні - як не помилитися під час вибору. Частина 3. Традиційна затишна кухня

Крайні точки кухонного дизайну - класична та ультрасучасна кухні - вимагають для правильного втілення (щоб було і гарно, і зручно) великих кухонних приміщень. Але ж у багатьох, особливо власників квартир в будинках старого планування, великих кухонних приміщень просто немає.

І ще не хочеться через кілька років міняти добротні та зручні кухонні меблі лише тому, що ця модель чи колір вийшли з моди. Не дивуйтесь. Нехай не так інтенсивно, як одяг чи взуття, але меблі також схильні до капризів моди (це не стосується хіба що класики). І тому будь-яка надмодна кухня певний час викликає захоплення, потім - байдужість, а ще через якийсь час викликатиме лише подив.

Оптимальним для більшості кухонь є так званий «домашній» або «затишний» стиль (ще одна назва - «традиційно-функціональний»), коли особливу увагу приділяють не декоративним елементам, а побажанням, звичкам і зручності господарів квартири.

Кухні в «домашньому стилі» гармонійно поєднують в собі елементи класики та модерну. Наприклад, в такій кухні точені дерев'яні балюстради чудово поєднуються з хромованими рейлінгами та ручками на фасадах.

Ключовими словами при створенні «традиційно-функціональної» кухні є не тільки краса, а й обов'язково зручність користування такою кухнею. Кухня - приміщення багатофункціональне, робоче. Часу всі члени сім'ї в кухні проводять більше, ніж в будь-якому іншому приміщенні квартири. Причому проводять його разом. І аромат маминих пирогів - аромат домашнього затишку - створюється саме в кухні.

Грамотний дизайнер перед розробкою кухонних меблів для конкретного приміщення обов'язково детально розпитає його власників про їхні звички, пов'язані з кухнею, і ретельно врахує кожну при розробці кухонного дизайн-проекту.

Моменти, які обов'язково потрібно врахувати при проектуванні кухні

1. Розміри кухонного приміщення

Чим менша площа кухні, тим менше має бути в ній гострих кутів і виступів, тільки закруглені елементи. Інакше власники постійно битимуться об ці гострі виступи, і комфорту користування кухнею синці від ударів не додаватимуть.

2. На який бік виходять вікна вашої кухні

Для кухонь на північний (тіньовий) бік краще теплі, світлі, сонячні колірні рішення. А власникам кухонь на південні (яскравий) бік краще вибрати більш насичені відтінки. Можна скористатися досвідом сонячної Італії тав зупинити свій вибір на колірному рішенні темного дерева (натурального чи імітації).

3. Чи є у вас в квартирі окрема комора

Адже все одно десь потрібно зберігати каструлі, пательні, варення та закрутки, форми для тортів, борошно, цукор і багато іншого. Якщо комори немає, то, встановивши на вашу кухню максимально високі верхні секції, ви придбаєте додаткове місце для зберігання. Речі щоденного користування - на нижні полиці, такі, що потрібні, але рідше використовуються - вище. В результаті і в речах порядок, і на кухні чистота.

У невеликому кухонному приміщенні такі високі верхні секції потрібно зробити якомога світлішими чи з непрозорого скла. Тоді не виникне враження захаращеної меблями кухні.

4. Духовка

При використанні окремо розташованих плит таке питання не виникало. Все звично: ось плита, ось в її нижній частині духовка. Але прогрес давно пішов уперед, і сьогодні приготування їжі з використанням духової шафи можна зробити набагато комфортнішим.

Перше питання - як часто ви користуєтеся духовкою? А НВЧ? Сьогодні на ринку є НВЧ-печі з функцією конвекції, які чудово замінять духовку для господинь, які рідше печуть тісто, але часто запікають рибу чи м'ясо. Якщо у вас невеличка кухня, то хороша НВЧ буде оптимальною заміною для духовки.

З іншого боку, ви багато печете і без духовки собі кухню не уявляєте. Тоді варто задуматися про місце встановлення духовки. Незалежна духова шафа може бути встановленою в будь-якому місці вашої кухні, а не тільки під поверхнею.

Насправді, духовка під варильною поверхнею - це досить незручно. Вам потрібно нахилитися, щоб її включити, нахилитися, щоб поставити деко, нахилитися, щоб перевірить готовність, нахилитися, щоб дістати приготовану страву... Набагато зручніше підняти духовку вище: на рівень стільниці чи на середину секції в залежності від зросту господині.

Крім цього, при проектуванні кухні з духовкою завжди потрібно передбачити місце, куди господиня зможе поставити гаряче деко, вийнявши його з духовки. Якщо для цього їй доведеться перетнути півкухні, це буде і незручно, і небезпечно.

5. Обідній стіл

Скільки осіб мешкає в квартирі? Як часто вони збираються за одним столом? Чи є в будинку їдальня, де є додатковий кухонний стіл?

Ці питання обов'язково потрібно враховувати при проектуванні кухні. У певних випадках в кухні можна обійтися і без кухонного столу, замінивши його на барну стійку. Якщо, наприклад, в квартирі мешкає дві особи, а гостей вони приймають за столом у вітальні. Барна стійка також зручна, якщо члени сім'ї в силу різного графіка снідають і обідають у різний час. Тоді для однієї людини накрити стійку зручніше, ніж стіл.

Але обов'язково заплануйте в своєму будинку місце, де за столом зможе зібратися вся родина.

Залишається тільки додати, що у випадках, коли ви не можете самі визначитися з вибором кухні, вам допоможуть кваліфіковані дизайнери. А правильно обрана кухня дозволить вам насолоджуватися затишком і зручністю не одне десятиліття.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12642
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4360
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3308
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3043