Як створити робоче місце вдома та не помилитися?

Фріланс, віддалений співробітник, дистанційна робота - ці поняття впевнено увійшли в наше життя. З'явилося безліч професій, носії яких цілком можуть працювати вдома. При цьому роботодавець може перебувати як в іншому місті, так навіть і в іншій країні. Завдання передаються по інтернету, а заробітна платня перераховується на банківську карту. Такий варіант співпраці вигідний обом сторонам: роботодавцю не потрібно витрачатися на утримання офісу, а співробітник працює в зручний для себе час, не витрачає гроші на проїзд та діловий одяг.

Сьогодні наша розмова про людей, що працюють вдома і заробляють своїм інтелектом - програмістів, письменників, PR-менеджерів, перекладачів, маркетологів, працівників рекламної сфери та багатьох інших. А, точніше, про те, як правильно організувати їх робоче місце в домашніх умовах.

Перш за все людині, яка працює вдома, так само, як і людині, яка працює в офісі, потрібні робочий стіл та стілець. Це мінімум. Кухонний стіл і табуретка не підходять. Робоче місце повинно бути зручним, функціональним, та вміщувати в себе все необхідне для роботи.

З огляду на можливості будинку або квартири, а також на кількість часу, що відводиться на роботу, можна виділити два типи організації робочого місця вдома:

  1. У будинку або в квартирі є окрема кімната для створення робочого кабінету.
  2. Робоче місце обладнане в одній з кімнат іншого призначення. Наприклад, в спальні або у вітальні.

Домашній робочий кабінет

У приватному будинку задум про робочий кабінет зазвичай з’являється ще в момент складання будівельного проекту. Якщо цього не відбулося, або ж ви живете в квартирі, але у вас є вільна кімната, ви можете облаштувати в ній свій домашній кабінет. Принцип організації домашнього кабінету такий же, як і кабінету керівника в офісі. Хоча є і відмінності: вдома вам не знадобляться приставка для переговорів, конференц-стіл, та й гардероб у домашньому кабінеті не потрібен. А ось книжкові та ділові шафи потрібні, адже домашній кабінет - це ще й домашня бібліотека, і архів особистих паперів, фотоальбомів та різного роду документів.

У кабінеті вам знадобляться: робоче місце (письмовий стіл, можливо з мобільною або приставною тумбою, та зручне офісне крісло), система зберігання (книжкові шафи, полиці, стелажі), та, якщо дозволяє площа, зона відпочинку.

Головний атрибут кабінету, звичайно ж, стіл.

Обираючи робочий стіл, потрібно враховувати безліч нюансів:

  • площа кімнати,
  • стиль її оформлення,
  • рівень освітленості приміщення,
  • характер роботи власника кабінету.

Стіл краще розмістити біля вікна, вузькою стороною до нього. Таке розташування забезпечить достатнє природне освітлення в денний час і збереже ваші очі. При цьому той, хто сидить за столом, хоч краєм ока повинен бачити тих, хто входить в кабінет - працювати спиною до дверей дискомфортно з точки зору психології.

Біля столу встановіть тумбочки для зберігання паперів і канцелярського приладдя, які можуть знадобитися в будь-який момент. За необхідності, на цих же тумбах можна поставити друкувальну та копіювальну техніку.

До вибору офісного крісла вимог не менше. Якщо вам буде незручно сидіти на ньому, ви будете швидко втомлюватися, заболить спина, а з часом може погіршитися зір. У такому випадку робота ніякої радості не принесе. Втім, про ергономіку робочого місця ми поговоримо окремо.

Зона відпочинку не обов'язкова, але бажана. Що в ній буде - велотренажер, спортивна стінка або зручний диван - залежить від того, як ви любите відпочивати в перервах між роботою. Якщо ваш кабінет одночасно є і домашньою бібліотекою, такий диван стане улюбленим місцем, де вам і вашим домочадцям буде зручно читати книги.

Якщо є можливість, обладнайте кабінет  якнайдалі від вітальні, кухні та дитячої. Чим менше сторонніх шумів - тим легше вам буде думати про роботу, а не про те, що відбувається в цей момент вдома.

Якщо кабінету немає

Нажаль, далеко не всі мають можливість працювати вдома в спеціально обладнаній для цього кімнаті. Але навіть в однокімнатній квартирі можна (і потрібно!) грамотно спланувати місце для роботи.

Перш, ніж купити необхідні меблі, визначтеся, де і як ви влаштуєте своє робоче місце. Яку частину квартири ви будете переробляти, і чи потрібна переробка взагалі, скільки місця потрібно вам для роботи?

Якщо ви працюєте вдома лише час від часу, не більше 2х-3х годин на день, і для роботи вам достатньо одного ноутбука, то ви можете використовувати в якості робочого місця невеликий відкидний стіл або стіл-трансформер, а для зберігання книг встановити систему полиць десь в квартирі.

Найважче вирішити питання, якщо ви працюєте вдома щодня, а «зайвої» кімнати у вас немає. Для плідної роботи потрібні усамітнення і концентрація, а ігри дітей, наприклад, або звук телевізора будуть відволікати і заважати вам зосередитись. Крім цього, потрібно враховувати, що офісну техніку, яка використовується в роботі (в залежності від спеціальності це можуть бути принтер, сканер, кілька моніторів, камера і місце для проведення зйомок), теж потрібно десь розмістити.

В такому випадку добре обладнане робоче місце просто необхідне, відкидним столом тут не обійдешся.

Вибираємо місце

Знайдіть в квартирі затишний, бажано тихий куточок і приступайте до його переробки.

Найчастіше для робочого куточка виділяють місце в одній з житлових кімнат. Наприклад, у вітальні. Зазвичай це найбільша в квартирі кімната, але не сама тиха. Такий варіант підійде тим, кого не відволікають від роботи звуки телевізора або голоси домочадців, а також тим, хто живе один.

Якщо кімната велика, можна відгородити частину простору, встановивши перегородку з гіпсокартону або з матового скла. Якщо починати ремонтні роботи немає бажання, зонувати приміщення можна підлоговими стелажами, які також одночасно будуть місцем зберігання книг і документів.

Спальня - більш затишне місце. Тут вдень ​​ви можете сховатися від сім'ї і спокійно працювати. Але якщо виникне необхідність попрацювати вночі, ви будете заважати спати своїй «половинці».

Тому також розділіть спальну і робочу зони - повісьте штору між ліжком і столом, поставте ширму або зробіть розсувну перегородку.

Робочий куточок, обладнаний в житловій кімнаті, повинен стати її частиною, тобто відповідати  решті обстановки за стилем та палітрою обраних кольорів. Масивний дубовий стіл буде безглуздо виглядати в кімнаті в стилі хай-тек, а стіл зі скла або пластику не пасуватиме кімнаті в класичному стилі.

Кухня теж не найкраще місце для роботи. Сусідство з водою, вогнем і харчовими продуктами може стати небезпечним для техніки або ділових паперів. Але ж і кухні бувають різні. Якщо у вас простора кухня-їдальня, та її площа дозволяє, то можна зонувати частину простору для облаштування робочого місця.

Можна знайти й інші, менш стандартні, але від цього не менш цікаві місця для роботи в квартирі. Наприклад, балкон або лоджія.

Щоб взимку там було тепло і затишно, треба добре утеплити балкон, встановити якісні склопакети, зробити теплу підлогу, а щоб влітку не було спекотно -  встановити кондиціонер. Так ви отримаєте окремий, затишний і світлий робочий кабінет.

Якщо в будинку є комора - подумайте про створення робочого місця там. Правда, в цьому випадку один з найважливіших факторів - забезпечення достатнього рівня освітленості. Робоче місце можна створити навіть у шафі. Так, ви не зможете працювати за зачиненими дверима, але за необхідності там можна заховати саме робоче місце.

Ще одне місце в квартирі, яке зазвичай не виконує ніяких функцій, але відмінно підходить для наших цілей - це підвіконня. Розширте його, перетворивши в робочий стіл. Зараз це один з наймодніших прийомів дизайну. Особливо добре, якщо в квартирі є еркерні вікна. Між ними можна встановити стільницю, і ваш робочий стіл - найсвітліше місце в усій квартирі.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12616
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4343
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3296
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3030