Як створити класичний інтер'єр в сучасному житлі та не помилитися? Частина 2. Екскурс в історію

Щоб розуміти, як саме ви хочете використовувати класику в своєму інтер'єрі - побудувати розкішний палац або використовувати елементи стилю для оформлення квартири - давайте докладніше вивчимо історичні класичні стилі.

Як ми вже говорили в першій частині нашої статті, витоки класичного стилю - в античній архітектурі. Однак сформувався він набагато пізніше - в XVII-XIX століттях. В епоху Відродження королі та аристократичні династії прагнули прославити свого часу і себе в ньому шедеврами мистецтва та архітектурними творіннями. Почали з'являтися чудові палаци, оточені пишними садами та парками.

Версальський палац у Франції, замок Нойшванштайн у Німеччині, Віндзорський замок в Англії, Воронцовський і Лівадійський палаци в Криму... Щодня безліч туристів з різних країн поспішають побачити своїми очима розкішні інтер'єри, помилуватися красою оздоблення та неперевершеним живописом майстрів того часу.

Розвиток і зміна архітектурних стилів нерозривно пов'язані з перебігом історії. Зміна епох незмінно призводила да появи нового стилю. І зараз ми маємо «на озброєнні» цілу низку класичний стилів.

Бароко (Версаль, Франція)

Яскравий і вражаючий, аристократичний і помпезний, воістину королівський палацовий стиль, насправді родом з Риму. «Батьком» бароко вважається знаменитий скульптор Мікеланджело.

«Barocco» - в перекладі з італійського "дивний", "химерний", "той, що тяжіє до надмірностей". Багатство та розкіш проявляються в кожній деталі, демонструючи престиж власника.

Для бароко характерні криволінійні форми, велика кількість кручених колон, ліпнина, фресковий розпис. У якості матеріалів використовуються дорогі породи дерева, мармур, кришталь і позолота.

Колірна гамма базується на контрастах. Меблі, прикрашені різьбленням з яскравою оббивкою, гарно виділяється на тлі світлих стін.

Великі вікна обрамлено важкими оксамитовими чи атласними шторами, прошитими золотою ниткою. Текстилю взагалі багато. Він, як і оббивка меблів, обов'язково з дорогих тканин (шовк, парча, оксамит, гобелен), прикрашений бахромою.

Дивани та крісла з вигнутими спинками. Витончені стільці на вигнутих ніжках з лакуванням або позолотою, круглі столи, велика кількість дзеркал - все це і є бароко.

Рококо (Замок Шарлоттенбург, Німеччина)

Витончений і легкий, рококо з'явився у Франції на початку XVIII століття, і вже до кінця століття панував у всій Європі.

Планування передбачає наявність великих приміщень, в яких відокремлюють невеликі затишні простори - алькови. У вітальні обов'язковий камін, оброблений натуральним каменем. Вікна великі, закругленої форми.

Вишукані композиції, складні лінії, найтонші ліпні візерунки, різьблені панелі, дзеркала, фрески - це головні характеристики рококо. Найпопулярніші колірні поєднання - білий з рожевим, блакитним або зеленим. І, звичайно ж, золото, багато золота!

Мініатюрні, але дуже зручні меблі на вигнутих різьблених ніжках-кабріоль, декоровані позолотою, мідними медальйонами, віньєтками, обтягнуті тканиною з дрібним рослинним орнаментом. Рококо - це увага до деталей. Фарфор, текстиль, подушки, ширми, кришталь, статуетки та свічники - обов'язкові аксесуари.

Романський стиль (Шато-де-Фалез, Франція)

Цей стиль навряд чи можна назвати затишним і витонченим. При оформленні житлових приміщень найчастіше використовують лише елементи стилю. А ось для оформлення готелів або ресторанів у дусі Середньовіччя - цілком можливо.

Інтер'єр, що колись підкреслював міць оборонної споруди, зараз виглядає дещо похмуро та грубо. Колірна гамма - темні відтінки сірого та коричневого, з акцентними білим або бежевим.

Для оздоблення стін використовують природний камінь, дерево чи імітацію кам'яної кладки. Підлогу вкривають керамічною плиткою, каменем або мозаїкою. Стеля - розписна кесонна чи з балковими перекриттями.

У якості аксесуарів використовують килими, гобелени, картини, фрески, маленькі теракотові статуетки та великі вази. Меблі дерев'яні, прості та грубі, із залізною фурнітурою. Ліжко з балдахіном в спальні - також характерна риса романського стилю.

Готичний стиль (Реймский собор, Франція)

Вінець творіння Середньовічної Західної Європи, цей стиль прийшов на зміну романському. Легкий і строгий, помпезний і експресивний.

Цей стиль настільки величний, що відтворити його в звичайній квартирі просто не вдасться - потрібен простір, високі стелі (не менш 5 м) і великі вузькі вікна.

Основні кольори дещо похмурі - коричневий, синій, темно-червоний. Але вони слугують чудовим фоном для кольорової мозаїки, майоліки та вітражів, що наповнюють приміщення фарбами. Загострені башточки, великий камін, різьблені прикраси подумки перенесуть вас у середньовічну Францію, нагадають відомі літературні твори «Собор Паризької богоматері» Віктора Гюго чи серію «Прокляті королі» Моріса Дрюона. Певна річ, згадані книги написані значно пізніше, але події в них відбуваються саме на тлі готики.

Високі різьблені спинки стільців, крісла, схожі на трон, високі шафи - все в такому інтер'єрі немовби прагне вгору. Різьбленням прикрашали не тільки меблі, але й декорували стіни, отвори вікон і дверей. І різьблення це настільки витончене та гарне, що цілком компенсує відсутність картин.

Ампір (внутрішні інтер'єри палацу Фонтенбло, Франція)

Слово ампір походить від французького «Empire» - «імперія». Цей розкішний стиль з'явився у Франції на початку XIX століття. Він фактично завершує класицизм, про який ми поговоримо згодом.

Поява стилю ампір нерозривно пов'язана з ім'ям імператора Наполеона Бонапарта. Гармонійне поєднання елементів розкоші, властиве класицизму, мотивів єгипетської культури та різної військової символіки підкреслюють статус і могутність королівської влади.

Одними з кращих зразків інтер'єру в стилі ампір є покої Наполеона в палаці Фонтенбло.

Імператор дуже любив цей палац епохи Ренесансу, але, залишивши його зовнішній вигляд без змін, перебудував внутрішні кімнати на власний смак.

Ампір передбачає наявність великого простору. Колони, строго прямокутні дверні прорізи, великі арочні вікна, декоровані масивними шторами, розкішні люстри, масивні ліжка з балдахінами, безліч дзеркал, золото та бронза в інтер'єрі характерні для цього стилю.

Сувора симетрія композиції поєднується з яскравими кольорами (синій, смарагдовий, зелений, золотий, червоний) і складними орнаментами.

Чудові масивні поліровані меблі з бронзовою обробкою підкреслює велич таких інтер'єрів.

Класицизм (Пантеон, Париж, Франція)

Найкласичніший з усіх класичних стилів. Класицизм є еталоном простоти та гармонії, монументальності та логічної ясності. Строгість і спокій античної архітектури доповнено витонченою лаконічністю.

Класицизм став провідним стилем у Франції у період правління Людовика XVI, коли втома від занадто декорованих бароко та рококо стала очевидною, і отримав своє друге народження вже після Великої французької революції за часів Наполеона.

Тоді було побудовано найвідоміші архітектурні шедеври.

Високі стелі, спокійні та благородні пастельні тони, стриманий декор, використання дорогих матеріалів, пілястри, колони, масивні кришталеві люстри, карнизи та штори з ламбрекеном, дзеркала в дорогих багетах - це і є класицизм.

Чіткі прямі лінії, правильні симетричні форми можна споглядати не лише в обрисах меблів, але й у рівно підстрижених кущах садів.

Меблів багато. Витончені, але не вигадливі, добротні та респектабельні, зроблені з масиву благородних порід дерева. Ніжки стільців і крісел прямі, звужуються донизу, з каннелюрами. Оббивка м'яких меблів - з квітковим орнаментом.

Класицизм буде популярний завжди. Такий стиль підійде спокійним і солідним людям, що не схильні змінювати інтер'єр з кожним новим віянням моди.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12587
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4310
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3274
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3006