Як створити класичний інтер'єр в сучасному житлі та не помилитися?

Ви починаєте будівництво будинку чи ремонт квартири? Звичайно, ви фантазуєте, яким буде приміщення після ремонту, продумуєте планування кімнат та їхній дизайн, розстановку меблів і багато інших деталей. Все це у ваших мріях і уявленнях формує певний образ майбутнього інтер'єру та визначає його стиль. Який стиль дизайну ви оберете, залежить від багатьох чинників: ваших уподобань, функціонального призначення та розмірів приміщення, висоти стель та ін.

Сучасний дизайн налічує безліч напрямків, але часто велика кількість варіантів лише ускладнює вибір. Щоб було легше визначитися зі стилем, спробуйте дати «ім'я» свєму помешканні. Наприклад, «Будиночок біля моря», «Садиба XIX століття», «Східна казка» чи «Будинок Шерлока Холмса». Такий підхід допоможе правильно розставити акценти в підборі оздоблювальних матеріалів, не дозволить збитися з обраного шляху та заощадить ваш час.

Якщо ви людина зріла, досить забезпечена, любите затишок і комфорт, цінуєте якість у всьому, то, можливо, вам підійде класичний стиль.

Саме про нього сьогодні наша розповідь.

Класицизм і його напрямки

Незважаючи на високу вартість втілення і «старість» стилю, елегантний і респектабельний класицизм зараз дуже популярний і затребуваний. Він доступний не всім, оскільки має на увазі використання дорогих, можливо, навіть антикварних меблів і елітних оздоблювальних матеріалів. Але багато хто його все ж обирає. Чому? Давайте розбиратися.

Перш за все, розставимо всі крапки над «і». Що ми маємо на увазі, коли говоримо про класику?

Як і дороге вино, класичний напрям в дизайні з роками стає все більш цінним. Мода швидкоплинна, а спокійна, розкішна, велична класика не втрачає свого шарму.

Стиль, спочатку призначений для оформлення королівських палаців і маєтків знаті, зазнав чимало змін з плином віків, але зберіг свою первісну ідею.

Сучасний класичний інтер'єр (це не обмовка, а створення класичного інтер'єру в сучасному будинку чи квартирі) та історичні класичні інтер'єри (оформлення інтер'єру в певну епоху зі своїми правилами та законами) - це абсолютно різні поняття.

Чи варто втілювати конкретний історичний стиль в сучасному житло - питання дуже складне.

Краще залишити точне дотримання обраного історичного стилю власникам старовинних садиб (ситуація, що не зустрічається у нас, але досить популярна в Англії чи Франції), а свій будинок оформити в загальних правилах класики.

Невеличкі історичні акценти можливі, особливо якщо ви - щасливий власник антикварних меблів.

До речі, сучасний класичний стиль теж має свою назву - неокласика (не плутайте з неокласицизмом).

Неокласика адаптує ідеї попередніх епох до сучасного життя, допомагає перетворити сучасний будинок на тепле та елегантне сімейне "гніздечко", сповнене духом історії.

Вона поєднує в собі розкіш і стриманість, вишуканість деталей і простоту ліній традиційної класики, але при цьому допомагає адаптувати приміщення до умов сучасного побуту, правильно вписати сучасну техніку.

А як інакше, якщо, наприклад, в кухню, оформлену в класичному стилі, все одно треба вписати духовку та варильну панель?

Цих та багатьох інших предметів просто не було ще у XIX столітті чи раніше, а сьогодні без них аж ніяк не обійтися.

Етапи створення класичного інтер'єру

Отже, ви вирішили оформити свій будинок в класичному стилі. Відразу відзначимо, що цей стиль без професійної допомоги відтворити складно. Тому оберіть собі в помічники дизайнера, роботи якого вам найбільше сподобалися. До речі, не всі дизайнери працюють з класикою.

Разом з дизайнером створіть концепцію приміщення, продумайте планування, зонування, розстановку меблів, виберіть матеріали для декору. І розпочинайте!

Головні принципи класичного стилю

Прообразом класицизму, без сумніву, є антична архітектура. Тому правило золотого перетину, симетричність композиції, чіткість геометричних форм і суворе дотримання пропорцій обов'язкові в цьому стилі.

У XVIII-XIX століттях класику використовували для оформлення просторих будинків, з анфіладним розташуванням кімнат і високими стелями (більше 3м). Зараз теж правильніше відтворювати стиль в схожих будинках. Але якщо ваша квартира не має таких пропорцій, то їх можна трохи скорегувати за допомогою спеціальних прийомів.

Колірна гамма таких приміщень стримана: пастельні тони, бурштиновий і шоколадний відтінки, вкраплення чорного кольору. У якості акценту можна використовувати яскраві тони - червоний, пурпурний, насичені синій і зелений. Доповнять композицію золото, срібло чи бронза.

У класичному інтер'єрі використовують багато різних варіантів додаткового оформлення інтер'єру, в тому числі й такі архітектурні прийоми, як колони, великі каміни з мармуровими поличками над ними, барельєфи, ліпнина, розетки під люстри.

Ну і, звичайно ж, класичні меблі - дерев'яні, якісні, різьблені, з плавними вигинами. Масивні, але не грубі. Елегантно стримані та без найменшого натяку на сучасність.

Можливий варіант - антикварні меблі. Але вони, по-перше, коштують зовсім недешево, і не завжди можна підібрати оптимальну меблі, які були б не тільки класично гарними, але й функціональними для сучасного ритму життя.

Тому сучасні виробники пропонують безліч варіантів спальних гарнітурів, меблів для вітальні чи передпокоїв, кухонних меблів в класичному стилі.

Класика просто неможлива без масивних дзеркал в позолочених рамах і без дорогих картин.

Також в такій кімнаті багато скла, кришталю, порцеляни - в сервантах, на столах, на камінній полиці...

Доповнить образ дорогий текстиль - подушки, скатертини, важкі гардини з драпіруванням, бахрома та китиці на всьому. Велика кришталева люстра, декілька світильників на стінах, масивні срібні чи бронзові свічники зроблять інтер'єр завершеним.

Дуже важливий момент: люди часто плутають класику та кричущу розкіш. Насправді, правильний класичний інтер'єр дуже стриманий.

При величезному виборі різноманітних декоративних елементів важливо знати міру та не перевантажувати простір, адже в класиці не може бути випадкових речей. Вази, фотографії в рамках, дзеркала - все має пройти ретельний відбір і посісти своє місце в інтер'єрі. А якщо ви запитуєте себе, чи додати в інтер'єр ще золота та патини чи ні, то це значить, що золотої патини в інтер'єрі вже більш ніж достатньо.

І не забувайте, що головне - у вашій квартирі вам має бути комфортно та затишно.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12635
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4355
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3305
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3038