Двох'ярусне ліжко для дитини. Як зробити правильний вибір?

Дуже цікаво спостерігати за дітьми в меблевому магазині. Які б дитячі меблі не були представлені ​​в торговому залі,  дитина перш за все прямує до двох'ярусного ліжка.

І вірно! Дитяче двоярусне ліжко в сприйнятті дитини - це новизна, це пригода, це справжнісінька «халабуда», але тільки вдома. Напевно, лише ліжко з балдахіном може конкурувати з двоярусним за популярністю, і то тільки у дівчаток старшого шкільного віку. Малята напевно віддадуть перевагу двоповерховому ліжку.

А ось для батьків вибір саме такого, двох'ярусного ліжка в дитячу кімнату не завжди очевидний. Адже, крім видимих ​​переваг, двох'ярусне ліжко в дитячій має і приховані "підводні камені", в яких необхідно розібратися.

Давайте зробимо це разом.

Чи потрібне двох'ярусне ліжко в дитячій кімнаті для однієї дитини?

Потреба в двох'ярусному ліжку для дітей, якщо їх двоє в одній дитячій, досить очевидна. А ось чи потрібне таке ліжко, якщо в дитячій кімнаті ваша дитина живе одна?

Дитячі психологи часто говорять про те, що для гармонійного розвитку дітям необхідні дві речі: власна особиста територія і вільна територія для ігор.

Двох'ярусне ліжко вирішує основну проблему дитячої кімнати - брак вільного простору. Це важливо навіть для самої просторої дитячої кімнати, тому що надає вашій дитині ще більше місця для активних ігор або занять спортом.

Одночасно спальне місце на другому поверсі для дитини - це можливість усамітнитися, перебувати в цілковитій безпеці, обміркувати спокійно ситуацію, що склалася, а, повірте, у дитини теж є в цьому потреба.

А що в мінусах?

Мінусів кілька, і перший з них - це безпека. Основні питання, які батьки задають менеджерам меблевого магазину при виборі двох'ярусного ліжка для дитини - це:

  1. Чи не впаде моя дитина з такого ліжка?
  2. Чи не розвалиться таке ліжко, якщо дитина буде активно на ньому гратись?

Наскільки безпечне двох'ярусне ліжко для дитини?

Відповідь на це питання залежить від віку вашої дитини і від репутації виробника дитячих меблів.

Виробники, дитячі меблі яких проходять обов'язкову сертифікацію, зобов'язані гарантувати максимальну безпеку дитини при контакті з ними. Тут перевіряється цілий спектр питань: від екологічної чистоти матеріалів, з яких виготовляються дитячі меблі, і до  стійкості та захисту меблів від ударів. Тільки безпечні для здоров'я дитини меблі отримають гігієнічний сертифікат відповідно до вимог законодавства України.

Тому батьки повинні чітко розуміти: меблі, які дійсно можуть травмувати дитину - це меблі, що не пройшли обов'язкову сертифікацію (те, що в народі називається «самопил»). Мова про дрібних «гаражних» виробників, які обіцяють довірливим батькам, що зроблять все абсолютно так само, як і у фабричних меблів, тільки дешевше.

Порада одна: перед тим, як купити двоярусне ліжко, обов'язково вимагайте у продавця документи, що підтверджують якість виробу, уважно вивчіть репутацію виробника і строк його роботи на ринку.

А ось вік вашої дитини, дійсно, потрібно враховувати при виборі двох'ярусного дитячого ліжка. Тому що вік - це що? Це зріст та вага.

Двох'ярусне ліжко для різних дитячих вікових груп – в чому відмінність?

Я була свідком такої ситуації в нашому меблевому салоні. Активний спортивний дитина-хлопчик без проблем заліз на доросле двоярусне ліжко. І не зміг самостійно з нього злізти. Довелося кликати тата, щоб зняти хлопчика.

Що це означає в реальному житті? Що маленька дитина не зможе спуститися вночі з ліжка по східцях, щоб сходити в туалет. І йому доведеться кликати на допомогу батьків, що, погодьтеся, не додасть комфорту їхньому сну.

Саме тому для маленьких дітей (дошкільний і молодший шкільний вік) розроблені спеціальні двоярусні ліжка висотою всього лише 1220 мм замість стандартних 1950 мм і вище.

А для підлітків ситуація зворотна: потрібно вибирати меблі максимальної міцності. Наприклад, з корпусом, де товщина ДСП дорівнює 25 мм замість стандартних 16 мм. Для дівчаток цей стандарт може бути м'якшим, ніж для хлопчиків - дівчатка все-таки трохи менш фізично активні.

І особлива увага звертається на якість і стійкість сходів, які ведуть на другий ярус ліжка. Адже навіть сама вихована дитина може спускатися ними дуже швидко.

Дитяче двоярусне ліжко в дитячій для однієї дитини. Що під ним?

Перевірений факт, що, якщо в дитячій для вашого малюка встановлене ​​двох'ярусне ліжко, то спати він буде саме на другому ярусі. А інакше навіщо все затівалося? До речі, друга поширена назва двох'ярусного ліжка для однієї дитини - «ліжко-горище» - відразу говорить про те, що спальне місце дитини буде саме на «горищі».

А ось на першому ярусі можуть бути встановлені ​​абсолютно різні меблі. Залежно від розмірів приміщення найпоширеніші варіанти - це або система шаф, або робоче місце. Іноді їх поєднують.

У просторій дитячій кімнаті краще вибрати варіант дитячого двох'ярусного ліжка з шафою знизу, а письмовий стіл вашої дитини встановити окремо, в місці з найкращим освітленням. У невеликому приміщенні «за відсутністю гербової пишуть на простій», тому робочий стіл розташовують під ліжковим блоком, але, якщо потрібно працювати, його висувають до вікна, щоб забезпечити дитині під час навчання максимально хороше світло.

Двох'ярусне ліжко для двох дітей

У цій ситуації, безумовно, не потрібно говорити про практичність двох'ярусного ліжка. Потрібно тільки обговорити, якому з двох варіантів надати перевагу. Тому що є два варіанти використання двох'ярусного ліжка в дитячій кімнаті для двох дітей.

Перший варіант - розташувати ліжечка одне над одним. До речі, в цьому випадку зовсім не обов'язково спальні місця повинні розташовуватися паралельно одне до одного: іноді Г-подібний варіант дає кращі результати. В цьому випадку діти сплять поруч, а вільний простір віддається під робочі столи, шафи для одягу, інше...

Другий варіант - кожна дитина отримує свій власний блок, в якому на другому ярусі - спальне місце, а на першому - стіл та шафа.

Якому з варіантів надати перевагу, залежить від різниці у віці ваших дітей. При значній різниці у віці краще обрати перший варіант: у різновікових дітей - абсолютно різні потреби. І їх потрібно враховувати.

Для одноліток або дітей з різницею у віці до двох - трьох років краще надати перевагу другому варіанту. Діти отримують рівні умови, і у них немає підстав заздрити один одному: мама і тато люблять їх однаково.

Кілька технічних деталей

  1. Щоб дитина не впала з ліжка, бажана висота бортика 25-30 см. Саме такий бортик виконує свої функції, але не перекриває огляд кімнати.
  2. Якщо є можливість, сходи на другий ярус повинні бути з поручнями.
  3. Доросла людина повинна без проблем сидіти на ліжку нижнього ярусу (НЕ нагинатися). Краще, щоб між його верхівкою і дном верхнього ліжка було ще не менше 20 см.
  4. Висота між матрацом на ліжку верхнього ярусу і стелею повинна бути не менше 70 см, краще - не менше 1 метра. Крім всього іншого, такий зазор забезпечить комфортну температуру і нормальну атмосферу для дихання вашій дитині.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12597
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4324
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3281
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3016