Чорний колір на вашій кухні: вічний траур або вишуканий ресторан? Давайте розбиратися разом.

Чорна кухня завжди викликає обговорення. І сприймається неоднозначно. Але при цьому набуває все більшої популярності. І ось в 2014 році популярний журнал HouseBeautiful (США) називає кухнею року роботу каліфорнійського дизайнера Стівена Міллера - кухню з абсолютно чорними фасадами.

Стівен Міллер представив дуже цікавий проект, в якому класичні кухонні фасади кольору графіту доповнені полками та стільницею з натурального дерева яскравого коричневого кольору, білою мармуровою підлогою і кухонним фартухом з синьою кераміки. Кухня виглядає яскраво, стильно і дуже позитивно. Тобто висновок: чорний - чудовий колір, тільки треба вміти його використовувати.

Чорний колір - синонім елегантності. Досить згадати маленьке чорне плаття від Коко Шанель. І колір розкоші: чорні англійські роллс-ройси, чорні перли і чорна ікра. А ще чорний колір - колір інтриги, азарту та пригоди. Не дарма ж Джеймс Бонд надавав перевагу чорному смокінгу.

Але, з іншого боку, в нашій культурі саме чорний - це траурний колір. Тому, як ви вже зрозуміли, сприйняття чорного кольору залежить від компонентів та аксесуарів. Саме додаткові кольори забезпечують чорному або траурний, або «дуже вишуканий» імідж.

Кухня Валенсія (Valencia) від MERX - цегляні стіни і обідній стіл з натурального дерева підкреслюють вишуканість цієї чорної кухні. Інтер'єр ближчий до стилю лофт

«Бути чи не бути, ось в чому питання» чорного кольору на вашій кухні.

Для початку давайте визначимося: який саме чорний колір, і де саме він буде використовуватися.

Серед численних варіантів чорного кольору, що використовуються в оформленні кухонних приміщень, найчастіше зустрічаються відтінки графіт та чорний глянець. Майже чорний сірий колір і темні версії забарвлень зебрано та венге, не будучи чорними кольорами по суті, теж сприймаються нашими очима як чорний колір.

При цьому той чи інший відтінок чорного кольору в кухні може бути використаний як:

  • чорні кухонні меблі;
  • додаткові елементи кухонних меблів: стільниця, обідні стіл та стільці;
  • побутова техніка;
  • кухонний фартух і оздоблення стін;
  • підлога;
  • люстри, штори, аксесуари та інші предмети інтер'єру.

До таких предметів належить і настільки модна сьогодні вугільна дошка для записування рецептів або складання списків продуктів.

Два правила є загальними як для всіх відтінків чорного кольору, так і для всіх варіантів його використання.

Кухня Фієста (Fiesta) від MERX - саме чорний колір надає цій білій кухні глибину. У ньому виконані кам'яна стільниця, духовка і, незвичайне рішення, віконні рами

Правило 1: чорний колір любить простір та світло.

Це означає, що тільки в великих та добре освітлених приміщеннях чорний колір буде виглядати вишукано та елегантно. Чим менше приміщення, тим акуратніше треба використовувати чорний колір.

Крім розміру, приміщення, яке ви плануєте оформити за допомогою чорного кольору (меблі або оздоблювальні матеріали - не важливо), повинно мати хороше природне освітлення. Чим більше вікон, тим краще. При цьому краще не декорувати вікна важкими об'ємними шторами, а віддати перевагу легким, прозорим або взагалі обійтися без них.

А що робити власникам не дуже великих або погано освітлених приміщень, якщо їм ну дуже потрібна кухня чорного кольору? Є деякі секрети, що дозволяють вписати чорний колір і в невелике за розміром приміщення.

Кухня Арно (Arno) від MERX - дерев'яні фасади цієї кухні пофарбовано в такий глибокий колір венге, що вони здаються практично чорними

Секрет 1 - використовуйте дзеркала. Якщо ви хочете встановити чорні кухонні меблі в невелику кухню, вибирайте секції зі скляними фасадами з прозорого скла. І зробіть в цих секціях задні стінки з дзеркала. Така кухня відразу придбає ошатний, святковий вигляд.

Секрет 2 - комбінуйте чорний та білий кольори. Білий колір додасть приміщенню додаткового світла. Це можуть бути стіни білого кольору, біла стільниця, білий кухонний фартух або біла підлога. До речі, ви звернули увагу, що чорно-біла «шахова» плитка на підлозі ніколи не виглядає траурно, але завжди - дуже стильно, «по-паризьки»?

Кухня Модо (Modo) від MERX - така чорно-червона кухня підійде далеко не кожним господарям, проте вона нікого не залишить байдужим

Правило 2: чорний колір - не для недотеп. Або наскільки ви обережні?

Багато хто думає, що самий мазкий колір - білий. Цей закон бездоганно працює у відношенні одягу, а ось що стосується інтер'єру - ситуація зворотна. Самий мазкий колір - це чорний.

Саме на чорному тлі особливо впадає в очі невимитий посуд, добре видно крихти хліба на стільниці. А вже плями від пальців на фасадах - це ціла проблема, особливо якщо фасади - глянцеві.

Тому раніше, ніж замовляти кухонні меблі чорного кольору, подумайте ще раз, скільки часу в день і в тиждень ви готові присвятити прибиранню кухонного приміщення. Якщо не дуже багато, тоді краще віддати перевагу кухням більш світлих відтінків.

Кухня Моніка (Monica) від MERX - стиль контемпорарі в дії. Зверніть увагу на малюнок на фасадах «чорне на чорному» - один колір, але різні фактури

Чорні кухні. Різноманітність стилів і поєднання кольорів.

Напевно, Прованс - це єдиний стиль, в якому чорні кухонні меблі - не найкраще рішення. А от інші стилі інтер'єру... Дизайн чорної кухні може бути найрізноманітнішим, він залежить тільки від того, якому саме стилю ви віддасте перевагу.

Чорний колір просто створений для стилів мінімалізм і хай-тек, ідеальний для приміщень в стилі лофт та контемпорарі, добре підкреслює неординарність стилю ар-деко.

Для оформлення кухонь в стилях мінімалізм і хай-тек вибирайте геометрично правильні фасади кольору чорний глянець. Такі фасади добре доповнити білою глянсовою стільницею та хромованими аксесуарами: побутовою технікою, посудом, кухонною фурнітурою. А для лофт і приміщень в стилі контемпорарі краще віддати перевагу не глянцю, а матовому дереву темних кольорів. Форма фасаду - теж правильна, прямокутна.

Кухня Бьянка (Bianca) від MERX - ідеальний приклад того, наскільки світлою може бути чорна кухня

Чорні меблі прикрасять і класичні інтер'єри. У класичних кухнях чорні кухонні фасади можуть бути доповнені золотою або срібною патиною. Верхні секції в чорних класичних кухнях краще вибрати зі скляними фасадами і оснастити їх задніми стінками зі скла.

Тепер про поєднання кольорів. Чорний краще виглядає в інтер'єрі, коли його поєднують з не менш ніж двома іншими кольорами.

Найпоширеніша комбінація - це чорно-біла кухня. Білий колір нейтралізує «траурність» чорного кольору, додає в приміщення світла та легкості. Однак, щоб не перетворити свою кухню в шахове королівство, краще додати третій колір. Наприклад, жовтий, салатовий або помаранчевий. Такі кухні будуть виглядати дуже позитивно. Фіолетовий або синій колір зроблять чорно-білу кухню прохолодною, але дуже елегантною.

Кухня Тоскана (Toscana) від MERX - чорні фасади цієї класичної кухні дуже прикрашає срібна патина

У лофт і приміщеннях в стилі контемпорарі чорний колір добре поєднується з цегляними, коричневими, бежевими відтінками. Наприклад, стіна зі старої цегли, чорні меблі і стільниця з натурального дерева. У такому приміщенні будуть дуже доречні живі рослини в глиняних горщиках.

Чорно-червона кухня - теж популярний варіант. Але до цього поєднання кольорів краще ставитися обережно. Один невірний крок, і ваша кухня перетворитися в поле для кориди.

Цікавий варіант - не чорна кухня з чорною стільницею. Така стільниця може бути об'єднана в єдиний проект з кухонними шафами практично будь-якого кольору, і додасть приміщенню глибини та вишуканості.

Кухня Ф'южн (Fusion) від MERX - проект виконано в стилі мінімалізм. Чорна кам'яна стільниця підкреслює контраст матеріалів: холодний білий глянець верхніх і тепле натуральне дерево нижніх кухонних фасадів. Килим на підлозі надає композиції завершеність

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12626
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4348
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3302
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3033