Чек-лист від дизайнера: 8 головних помилок в спальні та як їх уникнути

Помилок не уникнути в будь-якій діяльності, і створення затишної та зручної спальні тут не виняток. Та якщо деякі помилки можна списати на дизайнерське «я так бачу», то є й такі, які в підсумку завадять насолоджуватись повноцінним відпочинком в цій кімнаті.

Якими бувають помилки в спальній кімнаті та як їх уникнути - тема цієї статті.

1. Матрац - запорука комфортного сну

Неправильно підібраний матрац - найпоширеніша причина порушення сну і, як наслідок, поганого самопочуття протягом дня. Колись вважалося, що чим твердіший матрац, тим кориснішим для вашої спини буде сон на ньому.

Але вже давно доведено, що це не так. Правильний матрац повинен бути не твердим, а пружним і адаптуватися до ваги і формі тіла, що лежить на ньому. Тобто нам потрібен не дуже жорсткий і не дуже м'який зручний матрац. Як перевірити зручність матраца?

По-перше, матрац - це саме той елемент меблів, який найкраще вибирати в меблевому салоні особисто. Не полінуйтеся зняти верхній одяг і прилягти на один-два-десять варіантів. Ваша спина підкаже вам кращий.

По-друге, дізнайтеся все про виробника обраного матраца, його наповнення, про вагу, на яку він розрахований, та про інші технічні характеристики обраного виробу. Адже саме екологічна чистота матеріалів, які використовуються при його виготовленні, та репутація виробника - запорука гіпоаллергенності та довговічності вашого матраца.

2. Маленька ліжко

Сьогодні на меблевому ринку України ви можете знайти ліжко практично будь-яких розмірів: односпальні з шириною спального місця від 80-90 см, та двоспальні моделі з шириною від 140 см. Але якщо такі ліжка є на ринку, то це зовсім не значить, що їх потрібно купувати для своєї спальні.

Ліжко, на якому буде спати сімейна пара, повинне мати спальне місце завширшки не менше, ніж 160 см. Якщо є можливість, вибирайте ліжко з шириною спального місця 180 см.

Закономірне питання: що таке ширина спального місця і чим вона відрізняється від ширини самого ліжка?

Спальне місце - це матрац, що підходить для даного ліжка. Таким чином, ширина спального місця - це ширина матраца.

Саме ліжко завжди ширше, ніж його спальне місце. Наскільки - залежить від форми узголів'я ліжка, але, в будь-якому випадку, більше на товщину двох царг - боковин ліжка. Наша порада: навіть в самій вузькій кімнаті не жертвуйте шириною спального місця. А щоб ліжко помістилося, вибирайте модель без громіздкого узголів’я та вузькі приліжкові тумбочки.

3. Занадто низьке ліжко

Захоплення культурою країн Далекого Сходу Китаю та Японії не пройшло даром для українських (і не тільки) інтер'єрів, та на якомусь етапі орієнтальний стиль міцно увійшов в моду. Але якщо з часом бамбукові та шовкові ширми і червоні світильники набриднуть, то їх досить легко замінити. А що робити з низьким ліжком?

Культура Далекого Сходу взагалі не має на увазі існування ліжка на опорах: матрац кладеться безпосередньо на підлогу. Так далеко українські інтер'єри не зайшли, але ось ліжок на дуже низьких опорах з'явилася значна кількість. А потім з’ясувалось, що більш високим, ніж жителі Китаю і Японії, європейцям некомфортно користуватися такими низькими ліжками. На них незручно лягати і незручно з них вставати. Тому вибирайте таке поєднання ліжка і матраца, щоб верхній край матраца, що лежить на ліжку, знаходився не нижче, ніж на висоті 40-45 см від підлоги. Більше - можна, менше - небажано.

4. Масивні полиці над головою

У невеликій спальні є спокуса використати для зберігання речей весь вільний простір. І, в тому числі, чому б не поставити замість тумбочок два пенала і з'єднати їх між собою масивною та місткою навісною конструкцією? Ото ж бо місця для зберігання буде!

Не робіть так, будь ласка. Навіть якщо ви на 100% впевнені в міцності конструкції над вашою головою, психологічно вам все одно буде тривожно під нею лежати і, тим більше, засинати. Тобто вам буде складніше розслабитися, а без цього здоровий сон неможливий.

5. Незручно розташоване ліжко

Розташування ліжка під стіною, якщо на ньому будуть спати двоє людей, - не найкраща ідея. Так, це економить простір кімнати. Але такий варіант розміщення має вагомі недоліки:

  • у людини, яка спатиме біля стіни, відсутня своя тумбочка, і щоб взяти / поставити склянку води, окуляри або книгу, йому потрібно тягнутися через свого партнера і, відповідно, турбувати його;
  • така ж ситуація, коли людина з краю ліжка ще спить, а її «половинці» потрібно встати. Зробити це, не потурбувавши партнера, доволі непросто.

Тому, плануючи розміщення меблів в своїй спальні, все ж таки зробіть до двоспального ліжка доступ з обох боків.

6. Дзеркало в спальні - вічна тема

З одного боку, в спальні потрібне дзеркало. І, щоб його отримати, не займаючи додатковий простір, найпростіше зробити один або декілька фасадів шафи в спальні дзеркальними.

А, з іншого боку, всі фахівці, починаючи від навчання фен-шуй в Стародавньому Китаї, і закінчуючи сучасними психологічними дослідженнями, стверджують, що постійне спостереження за своїм відображенням у ліжку спочатку забавляє, а потім призводить до тривожності і психологічного дискомфорту.

Тому, якщо ви встановлюєте дзеркало в спальні, розташуйте його так, щоб ліжко в ньому не відображувалося.

7. Холодна підлога

Завжди потрібно враховувати, що, встаючи, з теплого ліжка голими ногами ми стаємо на підлогу. І, б-р-р-р-р-р, якщо це холодна підлога. У гонитві за загальним сприйняттям дизайну спальні та красою підлогового покриття ми часто забуваємо про його утилітарні функції: наприклад, довговічність, практичність в догляді і, звичайно, комфортність для ніг.

Якщо у вашій спальні не вмонтована система «тепла підлога», то вам потрібен великий і пухнастий, приємний на дотик килим біля ліжка.

8. Темні кольори в спальні

У темряві добре засинати. Але потрібно мати на увазі, що в спальні ми не тільки засинаємо, але й прокидаємося. Тому якщо заснути в темному приміщенні буде легко, то прокинутися бадьорим і повним сил в спальні з темними стінами та важкими шторами буде проблематично.

Тому наша порада - не використовуйте зовсім темні кольори в спальні. Якщо ви віддаєте перевагу насиченій кольоровій гамі, то для спальні зупиніться на відтінках на кілька тонів світліших: наприклад, сірий замість графіту або блакитний замість глибокого синього. І розбавте інтер'єр білими або бежевими аксесуарами, текстилем і постільною білизною. Так спальня буде сприйматися яскравіше і позитивніше.

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12625
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4348
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3300
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3033