8 днів до Дня всіх закоханих. Трішечки історії

14 лютого в католицьких і протестантських світі відзначається День святого Валентина або ж День усіх закоханих.

Спочатку святкування дня було встановлено для вшанування цього святого - без прив'язки до заступництва закоханих. Під час становлення християнства було три людини, які носили ім'я Валентин і загинули як мученики за віру.

Перший з них разом зі своїми однодумцями був страчений в Карфагені.

Другий був єпископом міста Інтерамна (Італія). Під час гонінь на перших християн також був страчений. Похований в околицях Риму.

Третього - пресвітера Валентина - обезголовили приблизно в 269 році.

Святий Валентин на іконах:

У 1969 році католицька церква проводила реформу календаря святих. Святкування пам'яті Валентина як церковного святого скасували, тому що не було ніяких достовірних відомостей про мученика, крім того, що він загинув від меча. 14 лютого в католицькому богослужбовому календарі відзначений як день пам'яті рівноапостольних святих Кирила і Мефодія.

Мощі св. Валентина в м. Терні (Італія)

Саркофаг з мощами св. Валентина в храмі Різдва Пресвятої Богородиці, м. Самбір, Львівська обл.

У православній традиції є свої дні поминання святих: 19 июля відзначається пресвітер Валентин Римлянин, а 12 серпня - єпископ Інтерамна Валентин, а 7 травня - Валентин з Карфагена.

Так звідки ж взялася традиція вшановувати святого Валентина саме як покровителя закоханих? Перші згадки про це знаходяться в романтичній літературі середніх віків, яка не мала ніякого відношення до історій реальних мучеників, які загинули в часи становлення християнства.

Так, в Англії і Шотландії 14 лютого молоді юнаки в спеціальну урну клали квитки і іменами дівчат. Молоді люди виймали квитки по черзі. Дівчина, чиє ім'я було написано на квитку, ставала «Валентиною» юнаки, а він відповідно її «Валентином». Між молодими людьми на рік встановлювалися відносини, схожі на ті, що були описані в романах, між доблесним лицарем і жінкою його серця. У цей день хлопці посилали коханим подарунки, писали листи і вірші.

Традиція посилати листівки в день святого Валентина також виникла в середні століття. Найпершою валентинкою вважається листівка, яку в 1415 році з лондонського Тауера послав своїй дружині герцог Орлеанський Карл, який перебував там в ув'язненні.

Особливою популярністю валентинки користувалися в 18 столітті в Англії, де вони використовувалися в якості поширених подарунків. Листівки тоді робилися власноруч і оформлялися різнокольоровими чорнилами. Фабричне виробництво валентинок почалося лише в кінці 19-го століття.

В наші дні дарують один одному листівки у вигляді сердечок з написами - освідченням у коханні, пропозицією руки і серця або жартівливого змісту.

14 лютого італійці називають солодким днем, дарують солодощі, а валентинки посилають без зворотної адреси. Данці один одному посилають засушені квіти білого кольору, іспанці відправляють любовне послання за допомогою поштового голуба.

А ось Японії в День закоханих молоді дівчата своїм товаришам по службі-чоловікам дарують шоколад. Ця традиція виникла лише в 70-і роки минулого століття і вважалася освідченням у коханні. Сьогодні все частіше японські дівчата дарують шоколад своїй подрузі або навіть самій собі.

У країнах Латинської Америки цей день має назву День любові і дружби.

У православній традиції на противагу католицькому Дню святого Валентина є свій день - День святих Петра і Февронії (відзначається 8 липня), що вважаються захисниками подружньої любові і вірності. У цей день не прийнято дарувати один одному подарунки. Православні відвідують храми.

В українських церквах ставлення до Дня святого Валентина неоднозначне. 14 лютого 2008 митрополит УПЦ Сабодан освятив в Києві церкву на честь святого Валентина. У той же час представники УГКЦ стверджують, що історії з підпільними вінчання закоханих є легендами, які не мають під собою жодних письмових доказів.

Прес-служба УПЦ КП зробила заяву, що День святого Валентина по новій традиції відзначається напередодні великого церковного свята - Стрітення Господнього, що є ознакою невігластва в християнському віровченні, в результаті чого святість приписується не зусилля людини в служінні Богу, а в потуранні людським порокам.

Проте, в Україні День святого Валентина відзначається по-різному: вечірками і флеш-мобами, заходами в бібліотеках, виставами, адаптованими під українські легенди і перекази тощо.

День влюбленных в Могилянской библиотеке

Валентинки украинской молодежи

Винтажная валентинка

Туманность NGC 7129 "Роза Валентина"

Популярне

Дитяча кімната для двох хлопчиків

Обставити дитячу кімнату... Як легко та просто це відбувається у тих батьків, хто має лише одну дитину. Дізнатися улюблені кольори свого малюка, запитати, які саме меблі він хотів би бачити у своїй кімнаті, співвіднести ці побажання з віком і перспективами на найближче майбутнє, та, в підсумку, прид ...

12603
Дитяча для двох різностатевих дітей

Ми завершуємо цикл статей про оформлення дитячих кімнат для двох дітей порадами на найскладнішу тему: як правильно оформити інтер'єр для різностатевих дітей. Ми вже обговорили варіанти, коли в родині підростає двоє хлопчаків чи дві дівчинки. Сьогодні зупинимося на випадку, про який мріють чи ...

4331
Кухня в зелених тонах: туга зелена або весна на вашій кухні?

Зелений - один з найбільш позитивних кольорів. Наша психіка сприймає його як самий натуральний колір, адже це колір самої природи. Листя, трава - все це зеленого кольору. А світло-зелений колір сприймається ще більш позитивно, адже це - колір весни. І літо, і майбутній урожай - все тільки попереду ...

3285
ТОП-10 дитяча кімната для двох дітей - рейтинг від стильних і комфортних

Цього разу наш традиційний рейтинг буде корисний щасливим батькам двох дітей. Ми пропонуємо вам самі неординарні, на наш погляд, дитячі гарнітури, здатні захопити маленьких шукачів вражень і перетворити їхнє життя в захоплюючу пригоду. Якщо простір кімнати дозволяє, ви можете просто замовити впод ...

3023